Šta je novo?

- = Racunar za igre = -

andonovski

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
309
Celeron 1.7 (o/c na 1956 MHz)
ASUS P4S533-X
512 DDR400
Saphire ATI RADEON 9550 128MB
Maxtor DiamondMax 60GB 7200 o/min
==========================
Posto spadam pod kategoriju "igram igrice padam ispite" interesuje me zasto sadasnji racunar radi losije od predhodnog (celeron 1.3, 256MB SDRAM, GForce 2 MX400 64MB) konkretno u igri Battlefield. Ma koju rezoluciju i paletu boja stavio nemam podnosljiv frame rate.
Drugo, i u ostalim igrama (novijeg datuma npr. Vampire Bloodlines) u visim rezolucijama imam bolji frame rate nego u nizim (ovde mi je jasno zasto nemam glatko izvodjenje). Zasto?
Sta je u mom slucaju potrebnije za komfornije igranje, bolja greaficka, ploca, i/ili brzi procesor sa vise skrivene memorije?
:wall: :crash:

Battlefield je poznat kao veoma bagovita igra, a takodje bolje joj lezi nVidia. Malo overklokuj karticu.
Ako si pri parama, uzmi GF 6600GT za ultimativne performanse :)

andonovski je napisao(la):
Sta je u mom slucaju potrebnije za komfornije igranje, bolja greaficka, ploca, i/ili brzi procesor sa vise skrivene memorije?
Kada bi zamenio trenutnu plocu i procesor za A64 primetio bi drasticnu razliku u brzini i to bi ti svakako savetovao kao najpametniji upgrade koji mozes da uradis...

Celeron 1.7 (o/c na 1956 MHz)
ASUS P4S533-X
512 DDR400
Saphire ATI RADEON 9550 128MB
Maxtor DiamondMax 60GB 7200 o/min
==========================
Posto spadam pod kategoriju "igram igrice padam ispite" interesuje me zasto sadasnji racunar radi losije od predhodnog (celeron 1.3, 256MB SDRAM, GForce 2 MX400 64MB) konkretno u igri Battlefield. Ma koju rezoluciju i paletu boja stavio nemam podnosljiv frame rate.
Drugo, i u ostalim igrama (novijeg datuma npr. Vampire Bloodlines) u visim rezolucijama imam bolji frame rate nego u nizim (ovde mi je jasno zasto nemam glatko izvodjenje). Zasto?
Ovako, procesor koji imas je jako spor i ne stigne ti nahraniti graficku.Na maloj rezoluciji procesor ima vecu ulogu nego graficka,dok povecanjem rezol. graficka preuzima ulogu.Druga stvar starije igre u dosta slucajeva bolje rade na starijim grafickim kartama. Jaci procesor bi poboljsao performanse,a igre kao sto su Vampire,Half Life,vole brzi procesor a i koriste isti engine. Negdje sam citao o tome da ljudi radeon 9550 pretvaraju u 9600 pro,pa ako smijes probaj.U svakom slucaju kod odabira komponenti moras gledati na nekakav balans,brza graficka hoce brzi procesor.

Posto spadam pod kategoriju "igram igrice padam ispite"
Kako sam se prepoznao u ovoj izjavi... :)
Sto se tice konfe, moj predlog je da zamenis plocu i proc za neku amd varijantu (neka nForce ploca i neki sempron). Svi ovi predlozi su super (narocito za A64) ali pitanje je koliko je covek u mogucnosti kesha da odvoji.

ili neki polovni AthlonXP T'Bred B ili Barton ( mobilni?!:D) sa pedigreom ( da mozze da se nasvira dobro), pa teraj..

pozdrav

Hvala na savetima i ojasnjenjima. Da rezimiram:

1.0 Treba vec jednom da prestanem da doruckujem i veceram i da se usresredim na nesto drugo. npr. da se ja manem racunarstva i prebacim se na pravni ili jos bolje medicinski (skalper je mnogo jefitinja varijanta) ili da odem da kujem raonike sa dedom...

1.1 Sada ozbiljno. Para nemam, tako o upgradeu mogu samo da sanjam do sledeceg rodjendana (septembar) i da cekam 64bitni Intel. Sta mislite kako ce to da izgleda? AMD je namestiom pravu malu revoluciju, a odgovor iz intela nije bas nesto (extreme edition za 1000 $, pa to;iko nisam lud). Iako sam do sada vukao ka intelu polako menjam stranku. Hvala na savetima, a ja odo da prosim za AMD64!!

2.0 Dokopao sam se nekog tweak programa za ATi graficke kartice, ali nisam stigao da isprobam, da li sa tim da pokusam overclock graficke? Ako ne kako (jos sam zelen)?

3.0 Sto se tice balansa, to sam ostvario samo jednom; '99 kad sam dobio racunar. Od tada kad god ustedim (obicno oko 100 eura) zamenim po jednu eventualno dve komponente. Dok nisam upisao faks nisam se bas nesto preterano zanimao za hardware, ali polako ucim i sakupljam mudrosti iskusnijih.

3.1 Koliko RAMa je potrebno da se nahrani AMD64, da bude sto manje gubljenje procesorskog vremena? Ne znam zasto, ali u mojo glavi se vrzma mozda zabluda, mozda ne da operativne memorije nikad dosta.

3.1.1 Jedno uopsteno pitanje:
Koliko skrivene memorije (i prvog i drugog nivoa) je zaista potrebno da se zadovolji brzina procesora?

1.0 Odluka je na tebi ;)

1.1 Batali Intel-a i idi na brzu varijantu tj. A64

2.0 Probaj sa programom ATI Tray Tools ili RadLinker

3.1 Barem 512MB

3.1.1 Moraces da pojasnis pitanje..

3.1.1 maaa, misli na cache ( kesh) memoriju u procesoru, 100%:d
"brzina" procesora zavisi od svih njegovih delova, a kako je cache sastavni deo istog...:D
zakljuchi sam

pozdrav

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Battlefield je poznat kao veoma bagovita igra, a takodje bolje joj lezi nVidia. Malo overklokuj karticu.
Ako si pri parama, uzmi GF 6600GT za ultimativne performanse :)
Dobro bre voodoo slozio sam se da je gforce2 mx400 mozda u nekim nVidia "voljenim" igrama jaci od 9200se ali da je jaci i od 9550 :zgran: ,mislim da ga ne pretera malo evo pa malo uporedite rezultate,taj 9550 bi trebalo da je malo ispod 9600!
http://graphics.tomshardware.com/graphic/20031229/vga-charts-04.html
E jedino ako je Gf2 jaci i od Ti4200 i ovih okolo kartica?! :eyebrows:

1.0 Kad bih to znao da ti kazem, verovatno bi mlatio pare vrteci prsten na ruci i pricajuci "javlja mi se". Inace, pretpostavljam da si mislio na skalpeL :)
1.1 Najbezbolniji, a ujedno prilicno dobar, upgrade bi bio zamena tog procesora za neki Celeron D 2.4 (Obavezno D oznaka, on ima 256kB kesa, za razliku od obicne kelerabe koja ga ima samo 128kB). Inace, isto kostaju obe varijante!! Mislim da bi ti komp prilicno zivnuo.
2.0 Ati Tool, a mozes i da flesujes bios od neke pro kartice (Obavezno imati pri ruci i jednu PCI graficku, ako nesto krene naopako)
3.0 512MB pa na vise.
3.1.1 Da uprostim maksimalno odgovor na ovo pitanje, sto vise to bolje. Malo si to nespretno pitao.
Pozdrav od Marka!

Somilic je napisao(la):
Dobro bre voodoo slozio sam se da je gforce2 mx400 mozda u nekim nVidia "voljenim" igrama jaci od 9200se ali da je jaci i od 9550 :zgran: ,mislim da ga ne pretera malo evo pa malo uporedite rezultate,taj 9550 bi trebalo da je malo ispod 9600!
http://graphics.tomshardware.com/graphic/20031229/vga-charts-04.html
E jedino ako je Gf2 jaci i od Ti4200 i ovih okolo kartica?! :eyebrows:
Jeste 9550 jaci (po sirovoj snazi) od GF2, ali ako je igra lose optimizovana, onda ***...

Mislim da nije problem u Ati-ju i nVidia-i sto se tice battlefielda. Igra je radila bolje i na veoma slicnom racunaru (umesto 9550 je 9200se, isti procesor, slicna ploca), ali bitna razlika 128MB SDRAM-a. Naime, igra radi na onom racunaru u kom je SDRAM, probao sam i kako god sam izmiksovao graficke radilo je samo u kombinaciji sa SDRAM memorijom!? 512DDR vs 128SD?! Mislim da cak i nije do mozda pokvarene ddr memorije jer sam posle morao da kupim novi modul, takodje 512DDR (stari iako je bio kingston nije otporan na padanje na zemlju sa odredjene visine, ne pokusavajte).

jeste skalpeL, izvinjavam se, jezik mi nije nikad bio jaca strana.

da, mislio sam na cache u procesoru, znam da sto vise to bolje, ali za to vise bih moralo da pocne "...da mi se javlja...", ili da se cale prekvalifikuje sa klanja prasica na ljude, ili pak mozda da prodam sestru...
Na faksu su se lepo ogradili od brojki, profesor je izmislio svoj hipotetski procesor, asemblerski jezik za njega (na svu srecu to je uproscena varijanta xx86 arhitekture pa jos prevedena na srpski, tako da ipak nije bilo kontradikcije sa pravim asemblerom) Men e konkretno interesuju brojke. Koliko je dovoljno za procesor od par hiljada MHz-a? I kolika je brzina L1, a kolika L2 cache-a?

Gledao sam neke cenovnike i malo sam se razocarao... Na kojoj frekvenciji rade AMD64 3000+;3200+;3400+;

Pa kolicina potrebnog cache-a dosta zaisi od zame arhitekture (pardon organizacije -da me Joca Djordjevic na pojuri sa sekirom..:)) procesora...
A i mislim da niko ovde nije u stanju a slobodno menja kolicinu cache memorije na nekom cpu da da moze da ti kaze npr: 512 kB je dovoljno, ispod toga performanse drasticno padaju.... jednostavno imas ponudjene procesore, biras po performansama celog cpu-a (i mnogo cesce cene...) e sad koliko u razlici izmedju 2 razlicita cpu-potice od razlicite kolicine cache-a tesko ce ovde neko znati...
Ja do sada nisam video neki matemeticki zakon za odredjivanje potrebne kolicine cache-a u zavisnosti od frekvencije procesora...

P.S. Ne znam da li si gde i ja (ETF), ali mi tako zvuci, pa sto se tice profe i hipotetickog cpu-a: bar stvara utisak da ucis nesto kolko-tolko sveze... mozda bi ti si se vise svidelo da izucavas arhitekturu i organizaciju Intel 386 procesora? -budi dez brige program je star bar koliko i ovaj cpu

Kod mene (FTN Novi Sad) u racunarskom centru variraju racunari od 486 do nekih IBM-ova na oko 1GHz... TPascal i asembler smo radili na 486 (mislim da mu to dodje 8086 arhitektura ako se ne varam). A na predavanjima se radi hipotetski procesor "Koncept" i njegov asembler. Cuveni program za izracunavanje nzd-a izgleda ovako (u koncept asembleru):

pocetak
a napuni 0C
b napuni 0A
ponovo UPOREDI a,b
SKOCI_ZA_= kraj
SKOCI_ZA_< manje
vece ODUZMI a,b,a
i tako dalje da ne gnjavim, u sustini isto samo prevedeno na srpski.

Nazad
Vrh Dno