Šta je novo?

Racunar - Temperature

tsunami123

Cenjen
Učlanjen(a)
22.04.2013
Poena
151
Pozdrav,

Kupio sam racunar pre dva dana i imam sledecu situaciju: Radi besprekorno kada ne igram igre, medjutim cim pokrenem bilo koju igru procesor podivlja (pojaca se zvuk, cuje se kao fen) i pritom se nenormalno zagreva, cim ugasim igru on se ohladi u roku od 10 sekundi.
Pomocu programa Speed Fan dobio sam sledeca ocitavanja: Temp1: 68.0 Temp2: 87.0 Temp3: 51.0 HD0: 41.0 GPU: 67.0 - Ova ocitavanja sam dobio dok sam igrao Batllefield 3.
Kada sam na desktopu ocitavanja su: Temp1: 41.0C Temp2: 42.0C Temp3: 37.0C HD0: 36.0C GPU: 37.0C
Kada pipnem kuciste gde se nalazi procesor dok je upaljena igra pretoplo je, i to me plasi jer mi nije jasno u cemu je problem pc je star svega 3 dana :/
Pritom u sobi mi je normalna temperatura, tu je klima..
Nadam se da nisam omasio temu, ako jesam izvinjavam se unapred :)

Instalirani su najnoviji driveri za graficku, plocu, zvuk u prevodu sve sam uradio sto sam mogao. Zvacu sutra radnju gde sam ga kupio, al' cenio bih necije misljenje.
Ps: Kuciste ima svoj hladnjak takodje, medjutim ocigledno ne pomaze.. Pitam se da li je greska u samom procesoru, ili je potrebno da kupim jos koji hladnjak.

Specifikacije: Windows 7 64
Motherboard: AM3+ 970 MSI
CPU: AM3+ AMD FX 8320, 16MB BOX
Graphics Card: AMD Radeon 7870 2GB, 256bit
PSU: 600W Chieftec
Case: Chieftec
RAM: 8GB DDR3 1600Mhz
HD:HDD 1TB
Unapred zahvalan!

Ovako na prvu ruku mogu da te posavetujem dve stvari:
1. Da proveris da li postojeci hladnjak naleze kako treba na procesor i da li ima dovoljno paste;
2. Da kupis neki krsteni hladnjak za procesor posto taj tvoj procesor to itekako zasluzuje.

Ovako na prvu ruku mogu da te posavetujem dve stvari:
1. Da proveris da li postojeci hladnjak naleze kako treba na procesor i da li ima dovoljno paste;
2. Da kupis neki krsteni hladnjak za procesor posto taj tvoj procesor to itekako zasluzuje.

Hvala djolenzi na savetima :)
1. Ne smem da otvaram kuciste posto je pod garancijom jos dve godine.. kod mene je tek 3 dana :)
2. To cu definitivno uraditi sutra ujutru kad ga budem odneo u radnju.
Jos ih lepo pitam da li je potrebno da dodam jos nesto " ma ne nista ti ne treba" .. toliko o tome :)
Hvala jos jednom.

Ako mozes kupi jos neke kulere, koliko god moze da ih stane u kuciste, i nek ti ih odmah montiraju. Znacice ti za koji mesec kad porastu temperature :)

Ako mogu, čisto da pridodam glas razuma.....

1. Zar se još uvek prodaju zapečaćeni računari, s'obzirom da možeš u gomili radnja kupiti komp sa pojedinačnim garancijama na sve komponente?
2. Zar nije blago reći gIupo da kupuješ hladnjak za procesor koji dolazi sa svojim hladnjakom, koji je za njega namenjen i nisi ga overklokovao?

Nemoj da bacaš pare, to mora da radi, to što se greje nije tvoj problem, ne daj da ti izmuzu ni jedan dinar.

Ako mogu, čisto da pridodam glas razuma.....

1. Zar se još uvek prodaju zapečaćeni računari, s'obzirom da možeš u gomili radnja kupiti komp sa pojedinačnim garancijama na sve komponente?
2. Zar nije blago reći gIupo da kupuješ hladnjak za procesor koji dolazi sa svojim hladnjakom, koji je za njega namenjen i nisi ga overklokovao?

Nemoj da bacaš pare, to mora da radi, to što se greje nije tvoj problem, ne daj da ti izmuzu ni jedan dinar.

Prodaju danas sve i svasta verovao ili ne :)
Nisam ga overklokovao, tacnije prvo sam instalirao win posto nisam hteo da im dam 20000din za to, instalirao sve drajvere, instalirao igru i pokrenuo je i tako je sve pocelo, nii meni nije jasno zasto AMD stavlja "ovakav" hladnjak na ovakav procesor.. Video sam po raznim forumima da se ljudi zale, medjutim opet ima ona vecina koja nema nikakvih problema, zato cu sutra prvo proveriti da nije neka " fabricka " greska :)
Tako ti je to nazalost, naravno sutra kad ga budem odneo prvo cu videti da prodjem sto bezbolnije, medjutim ako budem morao da dam jos para dacu... Naravno ako opet budem cuo fen, onda se sve da resiti na mnogo ruzniji nacin :)

Speedfan je program poznat da ne daje tačne podatke niti daje objašnjenje šta te temp1, temp2,..,temp xx prestavljaju(najgori od najgoreg).

Probaj CoreTemp, Aida64, HWInfo, HwMonitor. Ako ti se proc ohladi za 10 sec hlađenje treba da je dobro.

Što se tiče buke tu pomaže jedino neki kuler sa 12cm ventom, ali će i oni na max broju obrataja(oko 2000rpm) biti prilično bučni.
Da li ima nestabilnosti u radu kompa?

Poslednja izmena:
Upotrebi neki ozbiljniji test program, kao recimo CPUID HWMonitor, daće ti mnogo detaljnije temperature i voltaže. Moguće je da je BIOS pogrešno namešten pa je neka voltaža viša nego što treba. Automatska podešavanja umeju da zabrljaju takođe.

Sad cu da probam sa CPUID HWMonitor-om pa javljam ocitavanja. Jos jednom hvala vam na pomoci :)
@ Rick
Buka mi i nije toliki problem, stavim sluske i picim :p Nego me zabrinjava pregrejavanje toliko :)
Bolje spreciti, nego leciti :)

Ovako, pokrenuo sam HWMonitor i ocitavanja su sledeca:
Desktop: ss1.png
Sa pokrenutom igrom: ss3.png
U igri mi je fps super, a racunar pored ovoga (velikih temp) radi beskprekorno, tj nema nikakvih nestabilnosti: ss2.jpg

Da li mislite da su ove temperature normalne, ili nesto nije kako treba ?
Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Max sigurne temp za AMD su oko 62C , vidim i HW Monitor se muči sa čitanjem. Verovatono je Package temp najverodostojnija a i ona prelazi 62C što je za igru puno, a leto tek dolazi. TMpin1 je verovatno neka bogus vrednost, probaj još AIDA64 i MSI Control Center. Ako su ovakve temp verovatno će trebati zamena paste ili kulera, često dodavanje ventilarora na kućište rešava problem.

Poslednja izmena:
Max sigurne temp za AMD su oko 62C , vidim i HW Monitor se muči sa čitanjem. Verovatono je Package temp najverodostojnija a i ona prelazi 62C što je za igru puno, a leto tek dolazi. TMpin1 je verovatno neka bogus vrednost, probaj još AIDA64 i MSI Control Center. Ako su ovakve temp verovatno će trebati zamena paste ili kulera, često dodavanje ventilarora na kućište rešava problem.

Sad cu probati sa Aidom64 i MSI control centrom. Da li je moguce da pasta pravi problem ili kuler s'obzirom da je racunar uzet prosle subote, da su ga testirali dva dana pre isporuke. To mi nikako nije jasno sta oni podrazumavaju pod "testiranjem" kad pc dobija ovakve temperature pri upotrebi igara.. Bas bzv...
U svakom slucaju hvala Ricki :) Javljam ocitavanja.

Ovako pomocu Aide64 sam dobio sledeca ocitavanja:
Desktop: ss4.png
U toku igre nakon 15 minuta igranja: ss5.png
Da napomenem da kada izadjem iz igre sve temperature se ohlade u roku od 15-20 sekundi.
Ne mogu da pronadjem valjan MSI Control centar :/

Poslednja izmena:
Idle temp i je odlična, i brzina kojom se ohladi je dosta dobra, tako da je kuler i pasta verovatno dobra, jedino ta load temp je na granici.

Ja sumnjam u provetrenost kućišta, koje kućište i koje ventilatore imaš na njemu? Jedan 12cm napred, jedan nazad, jedan ili dva sa strane bi rešilo najverovatije rešilo problem, jedino taj stiker brine
Sličan problem slično rešenje

Idle temp i je odlična, i brzina kojom se ohladi je dosta dobra, tako da je kuler i pasta verovatno dobra, jedino ta load temp je na granici.

Ja sumnjam u provetrenost kućišta, koje kućište i koje ventilatore imaš na njemu? Jedan 12cm napred, jedan nazad, jedan ili dva sa strane bi rešilo najverovatije rešilo problem, jedino taj stiker brine
Sličan problem slično rešenje

Zvao sam ih i objasnio situaciju, bili su jako ljubazni i objasnili mi da je problem do kucista da mu je provetrenost losija i samim tim dolazi do malo vece temperature, rekli su mi da se ne brinem da imam garanciju itd... upravo ovo sto si ti napisao i predlozili mi da ugradim jos dva dodatna hladnjaka i da ce se kuler znatno stisati :)

Kuciste je : BitFenix Merc Alpha kućište
http://www.itsvet.com/proizvod/bitfenix-merc-alpha/comp_comp_case/885/1793
Dobio sam hladnjak jedan fabricki sa njim on je pozadi. U svakom slucaju trebam uzeti jos koji hladnjak da bih resio problem.
Hvala Ricki majstore :)

Ae da se i ja prikljuiv , imam gotovo isti problem koji jos uvek nisam uspeo da objasnim sebi nikako ... Uglavnom radi se o dosta starijoj mashini neka standardna am2 ploca sa 5000+ procesorom , sve u svemu da skratim pricu racunar u windowsu ima temperature 25 stepeni 30 stepeni max (hladnjak je stavljen od 1095 procesora znaci stok kuler ali sa onim bakarnim cevuljama okolo ) uglavnom kako se uplai igrica 60-65stepeni posle 10-15min , stim da u biosu stoji da se gasi na kriticnoj temperatui od 70stepeni , sto se i desilo 2 3 puta u toku proteklih dana .. E sad jos jedna zanimljiva stvar , ukoliko se igra neka starija igrica to radi bez problema i pregura stih 60tak stepeni i kad se igra ugasi on se brzo vrati na svojih 30 , stim da recimo za primer cu uzdeti cod4 60 stepeni radi redovno hladi se i igra sljaka .. Stim da ako se na tom racunaru otvori server , racunar prelazi 70stepeni i gasi se u roku od 10minuta igranja .. Stavio sam 2 dodatna kulera u kuciste i digao kriticnu temperaturu na 80 stepeni ... racunar trenutno radi na 72-73 stepena konstantno , stim da ovaj kuler radi na 6500obrtaja i da se celo kuciste trese i sto pomalo vibrira .. Pokusavao sam sa novom pastom , sa drugim hladnjakom (onda se gasi posle 2minuta , a veci hladnjak nemam za ovo podnozje) , pokusavao da promenim plastiku koja stoji na ploci koja drzi kuler , pregledao da li dobro naleze , sve je po propisu a on se i dalje greje...

@Kissme1
Imao sam takav problem. Komp je dugo radio normalno, ali su se odjednom pocele pojavljivati velike temperature. Nakon pola sata igranja PES 2013 Isao je i do 95 stepeni (Aida64). Kasnije sam provalio da jako brzo dostigne visoke tempetature kada radi na sto posto, mozda nakon 10-15min on vec ode na 80+ stepeni. Ali i da se relativno brzo hladi.
Nikako nisam mogao provaliti do cega je. Probao drugo napajanje ali nije pomoglo. Cini mi se da sam reinstalirao windows i da je onda bilo sve u redu ali nesto kratko - mozda dan-dva pa opet sve po starom.
Ne mogu ti reci sta sam tacno radio i kako sam "resio" problem jer se ne secam. Znam da sam skroz rastavio masinu, kasnije sklopio uz neki drugi procesor i graficku. Naravno sve normalno.
Posle toga opet vratio ovaj problematicni procesor i radio je normalno sa temperaturama do 67 stepeni. I pre toga sam skinuo neku noviju verziju XP-a. Ne verujem da je do njega, ali vidi da stavis neki drugi slican athlon, pa ako se ne zagreva da vratis ovog problematicnog.
Nebulozno, ali tako nekako je bilo kod mene.

to je bar lako kod starijih masina. skinite kuler sa procesora, ocistite ga (operite ga) stavite novu pastu i dobro zategnite kuler nazad na procesor (naravno pre toga ga dobro osusiti da ne ostane vode na njemu).

U mom slucaju nije bilo do toga. Kuler je bio inace redovno ciscen (2-3 puta godisnje), mada nisam probao da ga perem. :d

Pastu sa kulera i procesora skidajte iskljucivo alkoholom, pa stavite novu. U novijim igrama vam se procesor vise greje iz prostog razloga sto su zahtevnije i vise ga koriste. Najnormalnija stvar.

Alkohol, naravno.

Ali kazem, meni izgleda rasklapanje pomoglo, odnosno stavljanje drugog procesora pa vracanje ovog (Brisbane 5000+). Tako nekako ispada, ni ne secam se - bilo pre skoro godinu dana.
A u to vreme, pre problema, obrnuo sam Crysis (2007) sa apsolutno normalnim temperaturama ~ 60-65 stepeni.

Da ne osciliraju voltaže procesora kad ode na 100% ? Da se namesti u BIOSu fiksna voltaža a ne na auto.

Moguce, pa neka isproba i to.
Mada kod mene je bilo kako treba. Nekih 1.285-1.310V kao pri uobicajenom (manje od 100%) koriscenju.

Ljudi pa zar ovde nema AMD vlasnika? Pa svi znamo da amd na novim fx procesorima ne zna da ocita temp, ni aida in hw ni nista ti nece dobro ocitati temp kad je u cipu problem, e sad tvoj cooler fabricki moze da drzi taj komp nekako u dozvoljenim vrednostima, ali to nece biti dugo dobro jel kao sto kazu ljudi SUMMERS CUMMING, e onda ce da ti komp prokljuca i ti ces da popizdis od buke, tako da lepo uzmi cm hyper 212 i zavrsi posao sa temp i bukom i onda si miran, ja sam to uradi za moj fx 8150 i sve je posle bilo lepo a temp nisam vise ni gledao(delimicno jel ne radi cip) :)
Eto ovo ti je preporuka od AMD fanboya koji je prosao kroz istu ovu problematiku :)

Poz
Gledajuci tu voltazu od 14v ne cudi tolika temperatura
Maksimalno odstupanje +- 10% sve preko nije normalno

Poslednja izmena:
Vrh Dno