Šta je novo?

Racunar radi ko semafor ...

IGGSy

Čuven
Učlanjen(a)
23.11.2002
Poena
619
Imam Sledecu konf.

Atlon 1133
Chaintech AJA 2
256 Kingston (Value)
Ati 8mb all in wonder pro
creative value sb (stari)
LG 52x rezac
Pionir 8x DVD-r
Sony multiscan g520
u kineskom kucistu
sa leadtek napajanjem (od soma ipo din)

Masina je radila bez problema dok kinesko napajanje
koje je bilo u gore pomenutom kucistu (pre powmaxa)
nije explodiralo i izbacilo dim kroz otvor ventilatora.
Uz poznati miris.

To se po Smederevu desava u zadnje vreme cesto.

E sad, ubacim pow max-a. I srecom nista nije pregorelo.
Weee. But jebi ga. Masina radi, radi, radi i puf. Cao!
Onda moram fizicki da je odvojim od napajanja pa onda opet ili radi
duze vreme ili se za par sec ugasi. ?!
Obicno se gasi pri gledanju divx-a mada ponekad prsne i na winamp-u.

Mislim da je u pitanju napajanje, ima sve zive zastite.
Merio sam napon, u dozvoljenim je granicama.
Imam dva kulera na kucistu (jedan spreda-uvlaci,
drugi kod procesora, izbacuje vazduh).

Pomislim, temperatura, pa stavim veliki kineski ventilator (kucni)
r=50 cm :), onda se ne gasi...
Mada sam kupio neki fensi sto za komp tako da ovaj kuler od 50cm
ne mogu da stavim da bije direktno u masinu, pa se opet gasi ko blesav

BTW. Komp je pod win Xp-om. Temperatura kucista bez ventilatora 36, a procesora 42.

I ?
Cekaj oces da kazes da nisi mogao sam da izvedes zakljucak iz ovoga sto si napisao pa treba neko drugi da ti kaze ?
Ako je tacno sve ovo sto si naveo, onda je ocigledno da ti se komp zbog toplijih dana pregreva tj. da mu hladjenje nije dovoljno (naravno ukoliko se zaista ne resetuje kada duva taj kucni ventilator). E sada to moze da ima indirektne veze sa napajanjem, mada i nemora.Ali svakako napajanje nije ne ispravno. E sada da se nebi opet neki pametnjakovici javili i osporavali to evo ti link pa procitaj
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=46037
kako zapravo moze da napajanje utice na tvoj problem sa pregrevanjem (to ces videti iz mojih postova, a imas i ove koji osporavaju ...).
Ali mozda bi trebao da stavis veci jaci cooler na CPU ili da drzis otvoreno kuciste i time resis problem.

Imas nekoliko stvari jos da proveris. Da se ne pregreva video kartica, ili od temperature je kuciste "izvuce" iz slota (samo ako nije dobro zabodena).
Da li se NB greje ili mozda zvucni cip. Probaj u radu da ih pipnes prstom (pazljivo).
Pregledaj da se neki kond nije naduo od prethodnog bang-a starog napajanja.
I jos proveri ako mozes da nemas neki izvor smetnji na mrezi. Kad mreza izaziva kursluse po gradu, moze da se desi da je crkao mrezni filter na nekom uredjaju sa motorom (npr ves masina)...

Pa javi :)

Kupi klimu :) najbolji kuler provereno!

Evo bacao sam pasulj i bas mi jedan ode pod krevet. :)

Pa mi vise postujemo nego sto se ti bavis svojim problemom. :trust:
A nerviras se. Kupi sprej za hladjenje komponenti (trazi "kalte sprej" u nekom tv servisu), ili ako ti je skupo, uzmi malo alkohola na vatu i hladi komponentu po komponentu (na kuler mozes da sipas nekoliko kapi - nemoj barice da pravis :) ) pa vidi sta se pregreva.
Proveri i HD.

Nestalo nam pasulja :D

Pozdrav!

evo novosti..

Menjao sam grficku i nema promene u radu sistema
Gasi se i dalje.
Danas cu zameniti napajanje, opet kineskim naravno.
Mislim da su sve komponente ispravne, apsolutno sve i da se komp gasi kada temperatura u napajanju poraste.

Da li sam u pravu?! Jer napajanje ima preko temperaturnu zastitu.

IGGSy je napisao(la):
Menjao sam grficku i nema promene u radu sistema
Gasi se i dalje.
Danas cu zameniti napajanje, opet kineskim naravno.
Mislim da su sve komponente ispravne, apsolutno sve i da se komp gasi kada temperatura u napajanju poraste.

Da li sam u pravu?! Jer napajanje ima preko temperaturnu zastitu.

Mislim da nije problem u temperaturi.
Zvucace malo suludo, ali ja sam imao potpuno isti problem, znaci da mi se comp. gasi prilikom rada i ne moze ponovo da se startuje dok ne skinem napajanje sa ploce. Dakle problem je bio u sledecem, prilikom ciscenja 8-ica (inace ih imam dve), greskom sam isprskao WD po elektronici istog i samim tim sam napravio kontakt koga ne bi trebalo da bude, dok nisam skinuo sa napajanje sa istog, lupao sam glavom o sto da provalim u cemu je problem :wall: .
Znaci moguce je da ti prashina ili neko sr*nje pravi kontakt u kucistu.

Vrh Dno