Šta je novo?

Računar za igre do 400 evra

Učlanjen(a)
04.03.2006
Poena
320
Pozdrav,
hteo bih da vas zamolim da mi pomognete sklopiti konfiguraciju, budžet je 400 evra.
Komp je za burazera mlađeg, srednoškolca, jedino od IT-a što ga zanima - su igrice. Ono što je bitno naglasiti, ne pati od max performansi, njemu je bitno samo da mu igra radi, po ceo dan je za igricama, i bitno da rade. Naravno, želi da igra sve nove igre, da mu ove igre koje izađu ove godine rade barem na high-medium, a da može igrati i naslove koji će izaći dogodine, makar na nižim podešavanjima. Stari komp je već zastareo za iole novije naslove, pa došlo vreme za promenu.
Elem, voleo bih bar 4-5 konfiguracija, i da ne budu previše egzotične komponente, budući da smo u Šapcu, pa da možemo pronaći sve, ovde izbor nije kao u većim gradovima.
Ne bi bilo loše predvideti mogućnost kasnije nadogradnje grafičke i memorije, za godinu-dve dana, tako da i to treba uzeti u obzir.
Još nešto, znači konfiguracija bez monitora, tastature i miša, neće da menja monitor, a to je neka 17 CRT na 1024x768, pa će on ostati, za kasnije ćemo videti.

Poslednja izmena:
AMD Athlon II X3 425, 2,70GHz, 64bit Box
MicroStar 770-C45
2GB DDR3 Patriot PC1333, CL9
PowerColor ATI 5750, 1GB DDR5
DVD+-RW LG GH22NS50
LC Power ATX Midi Tower, 914B, 550W 12cm fan
500GB Samsung HD502HJ SATA2, 7200pm, 16MB F3

Ukupna cena: 39.940 din.

Ja bih taj novac rasporedio ovako:

AMD Athlon II X4 620 (sve vise igara ce biti optimizovano za multi-core procesore)
MicroStar 770-C45 ili G45 ili Biostar TA785GE 128M
2GB DDR3 na 1333MHz (Kingston, Transcend, Patriot... sta god, kad budes u prilici nabaci bar jos 1GB)
Radeon HD5670 sa 512MB (vise nego dovoljan za sve danasnje igre na high u 1024x768)
Samsung F3 ili WD Blue od 500GB
DVD Rezac (u sustini bilo koji)
Corsair CX400 (ili nesto drugo tipa LC Power LC6650GP3, LC6600GP2, Chieftec GPS od 500W... bolje je ovako, da sada uzmes bolje napajanje, pa da kasnije budes miran prilikom zamene graficke karte, jer ova napajanja su sasvim dovoljna za graficke karte srednje klase, tj. one koje ce biti srednja klasa za godinu-dve. U suprotnom bi morao da menjas i napajanje kasnije kada zamenite monitor, sto ce automatski povuci zamenu graficke)
Kuciste po izboru za ~2500 din.

U suprotnom bi morao da menjas i napajanje kasnije kada zamenite monitor, sto ce automatski povuci zamenu graficke)

Moram da priznam da ovo bas i nisam razumeo :)

Ja sam predlozio 5750 zbog toga sto covek rece da njegov brat zeli da igra i nove igre
na high/medium setovanjima, a i zato sto ne trosi mnogo. A cini mi se da je 5670 malo nesrecna kartica. Na 1024x768 ce raditi lepo, ali kad se zameni monitor nekim koji ce je poterati malo zesce, bice tu razocarenja. Ali, covek se pita, nase je da postujemo.

Zahvaljujem na predlozima, ako može bar jedna konfa sa nVidia karticom i eventualno neka Intel varijanta, ako se uklapa u cenu a da po performansama može biti tu negde sa prethodno predloženim konfiguracijama, tek da budem siguran što se izbora komponenti ovde u Šapcu tiče.

Za intel+nvidia moras da platis vise da bi imao iste ili priblizne performanse.

sto se tice predrasuda o amd/intel performansama , amd phenomII je maltene takt za takt isti sa intelovim i5 6xx procesorima
evo pa uporedi :

http://www.anandtech.com/bench/default.aspx?p=102&p2=117&c=1
razlika u ceni je malo drasticnija.

a razliku izmedju preporucenog athlona2 x4 620 i fenoma2 x4 ,
ces tesko da primetis u igrama /testove potrazite sami, mrzi me trenutno da prebiram /

pozdrav svima i tako to :)

Poslednja izmena:
Nisam, ali ako ti tako kazes, verujem ti na rec. :)
E pa, onda neka se stisne za 5770, pametnija je kupovina od 5750.

EDIT:

menjao si post, ali ajde...

Poslednja izmena:
Nisam, ali ako ti tako kazes, verujem ti na rec. :)
E pa, onda neka se stisne za 5770, pametnija je kupovina od 5750.

Defnitivno za cenu i performanse koje ima 5770, nema bolje kupovine ili alternative (ako se kupuje nova graficka karta).

Ok, za intela sam tako i mislio. Ništa, ja ću burazu preporučiti nešto od ovoga gore, plus što ću još videti i neku ekvivalent nvidia karticu tim atijevim gore koje ste pominjali. Možda zato što ja više volim nvidiu, a i na linuxu ati je još uvek, na prostite, qrac (ja sam linuxovac, mada držim win na drugoj particiji, samo zbog Cod-a, Crysis-a i NFS-a) Al' budući da je komp za njega, a ne za mene - nek' uzme šta 'oće.
Hvala, narode! :)

Poslednja izmena:
menjao jesam, al ajde kazem, da ne palamudim mnogo ko i uvek :d

a ati sa 8 rop-a je jad i beda , cisto da se zna sta sam u postu menjao.

5770 trosi znacajno vise od 5750
power_maximum.gif

takodje , svima su nam poznati problemi sa biosima 5770, pa ako nije vican u hex-u,
bolje da se ne zeza oko toga.

a 5750 jesam probao i imam samo reci hvale za nju . / nesto sam u zadnje vreme envajorment-frendli , 'ko kazem - da ostane vise struje za oc procesora :) /

evo i jos jednog citata sa 'techpowerup' / ej , ozbiljan sajt ! /

"The overclocks of our card are 875 MHz core (25% overclock) and 1410 MHz Memory (23% overclock). Whoa, that's some nice overclocking, especially for a card with all-new technology. Essentially you can buy a HD 5750, overclock it to HD 5770 performance levels and party away the rest of the money."
http://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/HD_5750/33.html

caos !:party:

Poslednja izmena:
Drugari,
stanje ovakvo. Burazer je išao u jednu bolju radnju ovde, i za 36 hiljada i par stotina dinara, dobio je sledeću ponudu, pa me zanima vaše mišljenje, vredi li uzimati:

AMD Pehnom 64 X4 9650 2.3GHZ
MSI NF520T – C35
MEMORIJA 4GB DDR2 800 MHZ (ja sam mu posavetovao DDR3, makar 3 GB)
NVIDIA GFORCE 9500 GT 1GB
DVD neki LG SATA
HDD 640 GB SATA 2 (ne piše koja marka)
CXKME 450W kućište i napajanje.

Vredi li te pare, i vredi li uzimati zbog igrica, eventualno promeniti neku komponentu, pitam se najviše zbog procesora, pa ako može kakav savet u vezi ovoga, u poređenju sa gore navedenim komponentama, jes' da je ovo nešto jeftinije, nekih 4 hiljade.

Ni slucajno ne kupovati to.
Procesor je Phenom I, "stara garda", to se danas ne kupuje jer je prevazidjeno.
Ploca - isti slucaj, zastareo nVidia cipset, takodje zaobici.
RAM je OK, ali to je i jedino sto vredi u toj konfiguraciji (da zanemarimo sto je u pitanju DDR2).
Graficka je krs, ima 1GB memorije (garantovano DDR2) sa kojim moze da se slika jer je slaba (5-6x slabija od 5770).
Hard je OK, verovatno je WD.
E, stizemo do kucista sa napajanjem koje je najjeftiniji kinez, stavljeno da bi ta masina radila kako-tako, a dokle....

Rezime: zaobici u sirokom luku.
Predlozene konfiguracije su daleko bolji izbor.

CPU SAM3 AMD X4 Athlon II 620, 2.60GHz/2MB BOX 64Bit BOX
8,599.00
MB SAM2+/AM3 770 MSI 770-C45,PCI-E/DDR3/SATA2/GLan/7.1
5,779.00
HDD SATA2 7200 500GB Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ,16MB 3 godine
4,669.00
Memorija DIMM DDR3 2GB 1333MHz Patriot Signature CL9,
4,419.00
VGA ATI Radeon 5750 Powercolor 1GB/DDR5,/DVI/HDMI/128bit
12,779.00
Kućište Zito BN-1B, Black
1,949.00
Napajanje 500W AXP Simple Power, 12cm Silent fan
4,119.00
Ukupno:
42,313.00

Cene su iz Winwin-a

Poslednja izmena:
CPU SAM3 AMD X4 Athlon II 620, 2.60GHz/2MB BOX 64Bit BOX
8,599.00
MB SAM2+/AM3 770 MSI 770-C45,PCI-E/DDR3/SATA2/GLan/7.1
5,779.00
HDD SATA2 7200 500GB Samsung SpinPoint F3 SAHD502HJ,16MB 3 godine
4,669.00
Memorija DIMM DDR3 2GB 1333MHz Patriot Signature CL9,
4,419.00
VGA ATI Radeon 5750 Powercolor 1GB/DDR5,/DVI/HDMI/128bit
12,779.00
Kućište Zito BN-1B, Black
1,949.00
Napajanje 500W AXP Simple Power, 12cm Silent fan
4,119.00
Ukupno:
42,313.00

Cene su iz Winwin-a

ovo je u redu samo umesto napanja "Napajanje 500W AXP Simple Power, 12cm Silent fan 4,119.00" stvaiti neki OCZ ili Cooler Master to je + 1-1,5 k vise

duza garancija

Ako zelis intela po toj ceni mozes se zadovoljiti jedino dual core resenju, na primer Celeron e3300 sa tim da bi tad mogao uzet jacu graficku a celeron zestoko OC-vao, za sada za intel nemas jeftinih quad core procesora, pa posle kad padne cena polovnih quad cora da odradis upgrade

u ovom cenovnom rangu intel nema sta da trazi .... prica ide sto manje novaca sto vece performanse, uz to decko voli da igra igrice

u ovom cenovnom rangu intel nema sta da trazi .... prica ide sto manje novaca sto vece performanse, uz to decko voli da igra igrice

pa ako cemo se drzat dual core-a intel je tu povoljniji dok je u quad core rangu obrnuta situacija, tako vazi i sa igrama neke forsiraju graficku i zadovoljne su dual core resenjem dok neke znaju da iskoriste vise od 2 jezgra, daleko od toga da bi rekao da intel nema tu sta da trazi
low budget konfiguracija definitivno intel e3300 (OC) + jeftina G31 ploca + sto jaca graficka i OK napajanje
neki balans izmedju CPU i GPU ide na AMD x4 + srednja klasa graficke

sve zavisi od afiniteta ka intelu/amd-u i quad procesoru ili jacoj grafickoj kartici...

PS: ne zelim da se ovo pretvori u rat intel vs AMD tako da vase komentare pljuvanja po intelu zadrzite za sebe

na dual core gtaIV ne radi kako treba , a ona je apsolutni must za svakog igraca .

da je jedna igra i ajde, ali takodje veliki broj novih igara ce se zasnivati na euphoria engine, i trazice vise od 2 jezgra.

intel e3300 za 40e vs. amd x3 425 za priblizne pare , nema sta da trazi.

trenutno, jedino na sta amd ne moze da odgovori su core i7 pocev od 750 pa navise.

u svemu ostalom imaju daleko jeftiniji odgovor.

naravno ali vecina njih nema dovoljno kesa za sve ili bi svi isli na i7 i ne bi bilo potrebno polemisati...
amd x3 po meni nije pravi next gen CPU kao ni athlon 2 x4 zbog disablovanog L3-a a malo vise je razlika u ceni kad se uzme u obzir sve... dok intel ne uleti sa quad core celeronom :p

evo ga zeljko, bas kod mene u kompu sa koga kucam.

bez problema je otkljucao 4 jezgro i L3 kes , i radi na 1.2v kao phenomII x4 od 120e .
i to na ploci od 40+ evra .
Odi , ako te interesuje, imas temu Audi kvatro vs Athlon x3 , i videces da je procenat otkljucavanja preko 70%.

cak iako ne uspe otvaranje jezgra i/ili L3 , ovaj procesor je mnogo bolji od e3200 , koji takodje trenutno imam.

nemam nikakav interes da pricam neistine.
prosto i jednostavno - atlon x3, bez L3, savrseno pokrece GTAIV i ostale euphoria igre . to nijedan x2 intel ne moze.
pogotovo po ceni o kojoj govorimo.

slazem se za GTA IV ali vecina kupaca ne voli igre na srecu i ni u ludili ne namerava da otkljucava ista i time rizikuje stabilnost, X3 bez kesa i X4 sa L3 su dve stepenice razlicite kategorije i to govori i sama cena
procesor je odlican za one koji zele da eksperimentisu i imaju nekog da im testira primerak, ali i dalje ponavljam cenovno e3xx je daleko povoljnija kupovina u dual core svetu jer je tacno duplo jeftiniji od X3 i dovoljno jeftiniji od x2 a i ploce su jeftinije za njega

slazem se za GTA IV ali vecina kupaca ne voli igre na srecu i ni u ludili ne namerava da otkljucava ista i time rizikuje stabilnost, X3 bez kesa i X4 sa L3 su dve stepenice razlicite kategorije i to govori i sama cena
procesor je odlican za one koji zele da eksperimentisu i imaju nekog da im testira primerak, ali i dalje ponavljam cenovno e3xx je daleko povoljnija kupovina u dual core svetu jer je tacno duplo jeftiniji od X3 i dovoljno jeftiniji od x2 a i ploce su jeftinije za njega

Znaci zato sto je jeftiniji ljudi da kupe losije, umesto da dodaju 2-3 hiljade i uzmu dobru masinu koja jos fura i DDR3?

ma kakav crni celeron e3200...to je prevazidjena stvar...bolje dati malo vise para(oko 2000dinara vise) i uzeti 425 i imati mnogo bolji comp...nije velika razlika izmedju procesora sa L3 i bez njega i u mnogim stvarima se ta razlika ni ne primeti...malo se primeti(ali na testovima) prilikom igranja i to je to...

Poslednja izmena:
mogao bi ponovo da editujes post 1700 -> 2000 pa sad lepo tacno na 2500 din :p
Ja tako isto mogu da kazem da se razlika izmedju celerona OC-vanog na ~4Ghz i x3 na 3.6Ghz nema razlike, pa bi lupio ko maksim po diviziji :)
AMD X3 povlaci jace napjanje, dodatne testove i provere da li se moze otkljucati L3 i 4to jezgro, skuplju plocu... na kraju razlika bude bar ~50e
nekazem ja da je e3xxx bolji ili pametnije kopovina ali je definitivno jeftinija

dobro znamo da nas narod zbog ekonomske situacije sece uci krpi dupe tako da ....

pogresno sam napisao cenu za koju ja mogu da nabavim,a to vecina ne moze pa sam zato editovao...kad vec neko daje 400e za comp onda je uzasno glupo kupovati tako nesto kao sto je celeron sa penzionisanim 775 socketom i ddr2 memorijom...sto se tice otkljucavanja 425-ice,ja sam onda imao srece jer sa u poslednjih 10-tak dana narucio 4 komada i od toga sam 3 otkljucao i svi stabilni i testirani i rade super

Poslednja izmena:
pogresno sam napisao cenu za koju ja mogu da nabavim,a to vecina ne moze pa sam zato editovao...kad vec neko daje 400e za comp onda je uzasno glupo kupovati tako nesto kao sto je celeron sa penzionisanim 775 socketom i ddr2 memorijom

mislis da je AMD socket bolja investicija po pitanju upgreda ubuduce?
ja koliko vidim 775 se vuce pa skoro pola decenije i sve radi bez problema, AMD relativno nov AM socket 1,2,3, + sta je sledece 4,5,6...
moj argument je na ceni kad se zeli sto jeftinija konfiguracija za igre, znaci prvenstveno sto jaci GPU i naravno ima onih sto insistiraju na Intela averovatno imaju svoje razloge za to...

Vrh Dno