Šta je novo?

Računar se restrtuje pri startovanju

Stormbay

Cenjen
Učlanjen(a)
21.06.2012
Poena
170
Pre neki dan počeo mi se da gubi dvd drive
jednostavno da win 7 obrise pa instalira
drajvere za neki drugi... Posto je kod mene
dvd povezan sa hard diskom na jedan ata
kabal jer nema vise konektora, ja odlučim da
raskacim sve to i probam računar samo sa
sata hdd na kojem je I instaliran sistem.
Ugasim računar, otkačim ata kabal i
napajanje sa hdd i dvd-ja i gle sad čuda
računar neće da se pokrene. Kad krene
paljenje prodje bios ekran i restrtuje se i tako
u krug non stop. Led lampe se ugase na trenutak. Resetujem bios, probam
opet i opet nece sad prodje bios i dodje do
crnog ekrana gde se pojavi crtica i tako stoji i
blinkuje. Zatim uzmem drugi ata kabal
povežem dvd neće, povežem hdd neće.
Probam da botujem win 7 dvd, dodjem do
mesta kad treba da pritisnem bilo koju tipku
to prodje i samo stoji na crnom ekranu i neće
da ucitava dvd. U bios mogu da uđem
normalno i prepoznaje cpu, memoriju, hdd i
dvd rezač.
Povadim sve iz njega, probam ramove, jedan po jedan, neće.
Zatim se naljutim odem skuvam kafu, saberem se i ponovo povežem sve kako je bilo. Opet nece, samo se podigne dodje do mesta kad treba da krene da učita sistem( led od hdd počne da treperi) i restart i tako u krug.
Šta mi je raditi sad i kako mogu utvrditi šta
mu je.
Os win 7
Asus m2n-x rev 2.0
3 gb ram 2+1
SATA hdd
ata hdd
ata dvd rezač
nvidia 9500 gt
550 w napajanje.

Poslednja izmena:
Namesti u biosu da ti prvi bootuje sistemski disk.
Proveri kako ti stoje jumperi na hardovima i dvd- slave, master.
Kako su ti zakaceni dvd i taj hard na ata kablu?(na kraju treba da je dvd, izmedju hard)

U biosu Boot menu-Boot Device Priority-1st Boot Device-Hard drive.
Ostale disabled.
Ako ti prolazi do ucitavanja, udaraj po F8 i podigni ga
u safe modu, pa idi system restore pre istalacije tog pogresnog dvd.

Poslednja izmena:
Drugi hdd i dvd nisu povezani, ostao je samo sata hdd na kome je sistem. E problem je što se računar restartuje odmah čim krene da učitava boot manager sa hdd. Ne radi mi net ni fixni snimio bi situaciju. Ja ne znam sta mu je odjednom. U bios mogu da uđem normalno i svoje prepoznato ok, naponi na granama su ok...

Probaj MINI XP sa HIRENSa (ili neki Live Linux) sa flesa (ili povezi dvd) pa vidi da li ce sistem da se podigne.

Prvo probaj bez povezanih HDD-ova

Znači da probam samo dvd rezač bez ijednog hdd. ok probaću sad...

Raskacio sam hdd i probao samo sa dvd rezačem dvd od Win7, i proradio je. Zatim sam povezao hdd i ponovo probao dvd i radi A nije hteo. Uradim start up repair iz Windows instalacije i prijavi mi grešku kao da nema validnog Windows foldera. Uradi instalaciju celog sistem A i sad računar radi kao fa ništa nije bilo, a pola dana nije hteo ni da mrdne. Proverim hard diskove i nema bad sektora, osim par crc grešaka od pre... Sta je moglo biti pojma nemam pa da neće da radi.

Pozdrav svima...
Da se i ja nadovezem ovde... moj komp je poceo pre nekog vremena da se zakucava pri ucitavanju windowsa... trebalo mu je nekoliko puta da bi se pokrenuo... ulazio sam u bios i tamo nije bilo problema... nije zakucavao... ne znam kako, ali sam provalio da ako ga pri ukljucivanju drzim oko 5 minuta u biosu, pa izadjem, normalno ucita windows... i tako sam funkcionisao.... medjutim, od pre nekog vremena ni to ne pomaze... u biosu radi normalno, medjurim, cim pocne da ucitava windows, posle malo vremena se resetuje... ima li neko neki predlog ?
Da li je moguce da su otisli kondenzatori na ploci... Zasto je radio posle 5 minuta u BIOSU ? Glupo je reci, ali sta se to "zagreje" posle malo rada u biosu... verujem da je hardverski problem, ali opet, nisam siguran...
Hvala

Prvo dali je PC overklokovan?
Pogledaj temperaturu u biosu, i napone.
Nema BSOD? (plave ekrane).
Skini Live Linux pa sa usb ili cd probaj da podignes sistem.
Navedi komponente, narocito napajanje.

Imao sam i ja takvih problema, proveri kablove na hdd, a zatim instalaciju Windows. A probaj kako ide sa live cd obavezno kao što kaže Vuk 40.

Ovako... da me neko pogresno ne shvati, zahvalan sam na svakom predlogu, ali...
Ako kompjuter radi normalno, bez ikakvog resetovanja, stucanja ili gasenja, posle 5 minuta provedenih u BIOS-u,pa onda ga pustim da ucita windows, to znaci da nema problema ni sa kablovima, ni sa instalacijom windowsa, ni sa temperaturom procesora... inace nije overklokovan
Racunar je brendirani dell Optiplex gx270, i radio je bez greske godinama... znam da je star, ali imam neke podatke na njemu i voleo bih da ga osposobim...
Nema BSOD, kazem, ranije je zakucavao na ekranu kada se ucitavao windows, ali posle 5 minuta , kad ga pustim da radi u BIOS-u, normalno je ucitavao i normalno radio... a sada se resetuje pri ucitavanju windowsa...
Inace, napajanje je neko njihovo od 250w, ima 2 hdd-a i cd koji i ne koristim... integrisanu grafiku i to je to... kazem , sve je to radilo bez ikakvih problema.. samo sam ja dodao giga rama i jos jedan hdd naknadno...
Licno sumnjam u neki kondenzator, ali u svakom slucaju, hvala na predlozima.. robacu da podignem sa live linux... ali 100 posto sam siguran da nije software problem...
hvala...

Poslednja izmena:
Po tvom opisu moze da bude I softver - os ili drajver grafe npr. A moze da bude I hdd. Posle livelinuxa ces znati vise.

Vrh Dno