Šta je novo?

Hardver Računar do 1000 evra

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Vladimir_Belj

Zapažen
Učlanjen(a)
11.01.2025
Poena
1
Pozdrav svima,

Planiram da kupim računar do 1000 evra i potrebna mi je pomoć oko izbora. Glavna namena računara bi bila gaming i povremeni rad sa programima za obradu fotografija i video zapisa. Ciljam na balans između cene i performansi, pa bih želeo da čujem vaša mišljenja i savete.

Da li biste mogli da podelite svoja iskustva ili preporuke vezane za komponente, kao i gde trenutno mogu naći najpovoljnije ponude? Zanima me i da li je bolje sada kupiti nov računar ili sačekati neke bolje akcije.

Unapred hvala na pomoći!

Zahvaljujuci forumu i dobrim ljudima ovde, kupio sam pre 5 godina komp koji i dan danas radi kao i prvog dana, hteo sam da ga upgrade-ujem, ali spletom okolnosti odlucio sam se za novu konfiguraciju.
Nema cekanja ako si sakupio novac i odlucio da uzmes, uvek ce biti nesto novo, uvek ce izaci neka nova komponenta koja je bolja od prethodne, moj savet je kad se skupe finansije tad se uzima sta je u tom trenutku najpovoljnije.
Ovo je predlog racunara koji sam sklopio i baziran je na intel-u, jer sa AMD-om nisam upoznat, ovde ce ti ljudi koji su pametniji i iskusniji od mene preporuciti sta je bolje, moju konfiguraciju uzmi samo kao okvirni predlog, pa da krenemo:

CPU: Intel i7-12700, kp, 22k, jako tesko je naci polovne procesore,
GPU: Gigabyte AORUS GeForce RTX 3060 Ti ELITE, kp 33k, polovna

Nove komponente, domace radnje, garancija, sve u "fulu" sto bi omladina rekla (koristiti itsvet za radnje gde je najpovoljnije):

Case: MS Fighter v305, 4k, imam identicno od pre 5 godina, tada se zvao cyclops, veliko atx kuciste, stane sve u njega, jer nemam problem sa prostorom,
PSU: Corsair RM650 80plus gold 650w, 11k,
MB: MSI MAG B760 GAMING PLUS WIFI 18k, moze da se nadje i jeftinije, za oko 13k, ali meni je potrebna mb sa wifi-jem
NVME: Kingston KC3000 1TB, 10k
RAM: 32GB (2x16GB kit) KINGSTON DIMM DDR5 5600MHz KF556C40BBK2-32 Fury Beast, 13k,
Kuler za procesor: Be quiet! Pure Rock 2 150W, 4.5k, mozda i nije potreban, ali sam navikao da imam neki ozbiljniji od stock kulera
Ventilatori za kuciste: ARCTIC P14 PWM PST 140mm 2 kom, 2.7k, u kombinaciji sa kucistem gore radi odlicno, idu napred da ubacuju vazduh
Ventilator za kuciste: Arctic P12 PWM PST 120mm 1 kom, 1.2k, ide nazad da izvlaci vazduh

Sve sam gledao da je RGB-less, tj. ne treba mi da šljašti i blješti, a i cena je nesto visa za rgb komponente.

Za rad u foto video aplikacijama, pretpostavljam Adobe paketu.
1. 8 jezgara bilo cega, preko nepotrebno
2. 64gb rama, kad je jeftin nema razloga za manje pogotovo sto ga nikad neće biti dovoljno za Adobe.
3. 1 nvme za sistem, 1 nvme za scratch/cashe particiju, ostali diskovi mogu kakvi hoćeš.
4. Monitor je posebna prica, dzaba komp ako ti ustvari imaš off sliku na ekranu u svakom smislu. Dakle minimum 100% srgb i 95% adobe rgb pokrivenosti. Uniformnost boja i osvetljenja za tvoje potrebe nije u ofis i gejming monitorima.

Pozdrav svima,

Planiram da kupim računar do 1000 evra i potrebna mi je pomoć oko izbora. Glavna namena računara bi bila gaming i povremeni rad sa programima za obradu fotografija i video zapisa. Ciljam na balans između cene i performansi, pa bih želeo da čujem vaša mišljenja i savete.

Da li biste mogli da podelite svoja iskustva ili preporuke vezane za komponente, kao i gde trenutno mogu naći najpovoljnije ponude? Zanima me i da li je bolje sada kupiti nov računar ili sačekati neke bolje akcije.

Unapred hvala na pomoći!
Све зависи шта хоћеш.
Ако правиш целу конфигурацију онда је све одвојено - процесор, плоча, кућиште ...
Цене расту јер много људи купује десктоп конфигурације.
Није то лаптоп па да чекаш акције. Правиш шта ти треба у односу на буџет.
Прво не препоручујем PC за игре, много је скупо. Пређи на конзолу ако ти је примарно играње
4. Monitor je posebna prica, dzaba komp ako ti ustvari imaš off sliku na ekranu u svakom smislu. Dakle minimum 100% srgb i 95% adobe rgb pokrivenosti. Uniformnost boja i osvetljenja za tvoje potrebe nije u ofis i gejming monitorima.
Који монитор препоручујеш ?

Da se nadovezem na temu, sastavljem pc za oko 1000e u domacim radnjama za prijatelja.
CPU & cooler: Ryzen 5 7600 & Arctic Freezer 36
MB: MSI PRO B650-S WIFI
RAM: 16GB DDR5 5600MHz CL40 (mozda predlog za neki bolji ram sa nizim latencijama?)
GPU: RX 6700
SSD: ADATA XPG SX8200 Pro
PSU: Be Quiet! Pure power 12 750W
Kuciste: Ms ARMOR V710
Je l biste menjali nesto ovde? Svaki predlog je dobrodosao.

Hvala na pomoći, ipak će biti uzete neke komponente od Mađara pa bi trebalo da izgleda ovako:
CPU & cooler: Ryzen 5 7600 & Arctic Freezer 36
MB: MSI PRO B650-S WIFI
RAM: G.Skill Flare X5 32GB DDR5 6000MHz CL36
GPU: Biostar RX 6700XT
SSD: ADATA XPG SX8200 Pro 1TB
PSU: Be Quiet! Pure Power 12 M 850W
Kućiste: Ms ARMOR V710

Je l česta nekompatibilnost kod DDR5?
Ovo mi je prvi DDR5 build pa nisam toliko upućen. Ova memorija je na compatibility listi matične, to bi trebao biti garant kompatibilnosti koliko-toliko?

^ Hvala puno, taj je isto na compatibility listi.
Ako ram slučajno ne bude kompatibilan, je l imao neko iskustvo sa vraćanjem komponenata Mađarima? Verujem da dosta zavisi od čoveka preko kog se poručuje.

32 гигабајта узми обавезно, и то најбоље ако може cl30. 6000mhz. Можеш и брже али ризикујеш да ћеш спуштати клок и ручно намештати ако не ради.

Drug kupuje deo po deo, ne može sve odjednom zbog finansija jednostavno.
Ram ćemo za kraj, online u našoj radnji, pa ako ne bude kompatibilan imamo 14 dana fore da ga vratimo. Uzećemo Kingston 2x16GB na 6000MHz CL30 (KF560C30BBEK2-32).
Више му се исплати да уштеди па купи одједном.
Боље је за њега.
Нпр - појави се coil whine a aко је купио плочу не може да је врати само да је рекламира.
А нико неће уважити рекламацију јер coil whine не подлеже рекламацији.
Или му се не свиђа нпр да је напајање бучније.
Чисто за ствари које су питање укуса је боље купити одједном па лагано враћати без образложења јер то не подлеже рекламацији.
У супротном онда је то је што је, па боље да макар оно што је остало узме одједном.

Tek jutros sam naleteo na ovaj test B650 ploca od techspot-a. Vidim da se B650 S Wifi dosta zagreva tj. da VRM nije bas najbolji.
Na ipon-u ima Asrock B650M Pro RS za iste pare, pretpostavljam da mi je ona najbolja opcija?

Prilozi

• 2024-07-11-image-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg
    2024-07-11-image-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg
    166.7 KB · Pregleda: 41
Kupi kod nas,kod madjara 171 evro- 10-11%,+ptt.
Imaš bolje ploče kod nas u atx formatu od 20k din pa na gore.
ta matx je 18k,u atx izvedbi 21-22k din,19-20k din ova drečava livemixer atx,odlična ploča,kome ne smeta izgled.

^ Ako mislis na B650M Pro RS preko madjara je 136e kad se oduzme 20%.
Ne bih isao sa plocom preko 150e, nece se raditi nikakav oc, samo da moze da tera stock Ryzen 5 ili 7.
Preko madjara ima i B650 PG Lightning za ~145e, kontam da je vredna doplate, mozda bi bila i malo overkill?

Nazad
Vrh Dno