r9 280x artifakti i kresovanje drajvera

athy

Flash Drive
Učlanjen(a)
28.02.2021
Poruke
4
Poena
1
Pozdrav, nov sam ovde i ne znam uospte da li pisem na pravom mestu.

Kupio sam polovnu r9 280x pre nekoliko dana. Radila je ok citavih 20 minuta, i onda pocela da kresuje drajvere i da izbacuje artifakte svuda (kockice, linije, sta god). Obrisao sam sve starije drivere DDU-om, instalirao radeon adrenalin, opet isto. Reinstalirao citav sistem i skinuo najnovije drajvere (dva puta, jednom reccomended driver, stabilnu verziju, a drugi put onu optional najnoviju), nije pomoglo. Probao sam da smanjim clock na 850(sa 1050), i memory speed na 1000 (sa 1500), nije pomoglo. Sve crashuje i pocne da izbacuje stvari po ekranu cim pocnem stress stest(furmark), tj na nekih 30% testa. Nekad kresuje i van testa, u google chromu. Probao sam drugu graficku (rx 470) sa istim sistemom i sve je radilo savrseno. Da li je moguce da moje napajanje (LC600H-12) nije dovoljno za ovu graficku? Da li je problem ipak sa drajverima? Primetio sam u GPU-Z da je VDDC 0.8V(ne znam sta ovo znaci). Mogu da screenshotujem sve podatke koje imam ili posaljem logove.
 

Stormbringer_bg

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.09.2000
Poruke
3,567
Poena
83
Napisi nam ostatak konfiguracije. R9 280X je veci potrosac struje od RX 470, plus to LC 600H napajanje je uzasnog kvaliteta koje voli da crkne vise nego leba da jede i dovoljno za neku integrisanu konfiguraciju za koju ti nije zao ako je to napajanje spali.
Probaj drugo, jace napajanje.
 

athy

Flash Drive
Učlanjen(a)
28.02.2021
Poruke
4
Poena
1
Napisi nam ostatak konfiguracije. R9 280X je veci potrosac struje od RX 470, plus to LC 600H napajanje je uzasnog kvaliteta koje voli da crkne vise nego leba da jede i dovoljno za neku integrisanu konfiguraciju za koju ti nije zao ako je to napajanje spali.
Probaj drugo, jace napajanje.
R5 2600
MX500
A320M-A PRO MAX
8GB neke hyperx 3000mhz

Za napajanje znam da nije fantasticno, i nemam nikakav problem da ga menjam. Ali nisam mislio da ce imati ovakvih problema vec prvog dana da pokrene sistem. Svi online kalkulatori mi racunaju oko 450W. U principu, ja bih odmah promenio PSU da znam da je do njega problem. Ali trenutno nemam drugo napajanje da bih mogao da proverim.
 

athy

Flash Drive
Učlanjen(a)
28.02.2021
Poruke
4
Poena
1
Rudarska kartica, ništa čudno. Valjda je nisi previše platio.
Nisam. Svakako mu je vracam sutra. Apsolutno se ne razumem u undervoltovanje grafickih, ali znam(cuo sam) da to rade. Da li ovo VDDC 0.8xV znaci da je kartica undervoltovana? Ne mogu da nadjem referentnu vrednost za ovaj model, a za svaki za koji sam naso je preko 1.0, ugl 1.1+. Da li zbog toga nastaje problem ili je do mog napajanja?
 

NevisStarShine

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
03.08.2014
Poruke
2,329
Poena
63
Artefakti najčešće zbog neispravne memorije. Moguće je i sasvim verovatno da je rudar snimio i custom bios kako bi je undervoltovao pa ga je mrzelo da vraća. Nisam radio sa rudarskim karticama srećom, ali undervolt bi ti smanjio stabilnost i dobijao bi BSOD a ne ovo. Kad krenu šarene kockice to znači crknuta memorija u 90% situacija.
 

Arthur Morgan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poruke
1,581
Poena
48
Apsolutno se slažem sa gornjim postom. Par puta sam imao iste situacije sa nekim karticama, tako da po onome što si opisao memorija na grafici je 100% krepala. Jer ako si reinstalirao sistem i drajvere više ništa drugo osim neispravne memorije ne može da pravi TAKVE probleme.
 

filni

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.03.2011
Poruke
401
Poena
18
Nema sta da se cimas, undervolt itd. Ne radi sa driveri-ma, vracaj i tacka. Nisi platio da bi je ti tu budzio da radi. :)
P.S. Ne kupuj vise tako stare karte jer nema sile da su sve isprave, a pogotov da ce iole duze da rade.
 

mickeyrs

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poruke
1,492
Poena
48
Verovatno je samo ostao mining bios na karti, probaj da prebaciš na drugu poziciju ako ima dual bios ili da uflešuješ defaultni od te kartice, možeš na https://www.techpowerup.com/vgabios/ da potražiš po modelu karte.
Ili prosto vrati tom od kojeg si kupio kad se već on nije iscimao da stavi regularan bios pred prodaju.
 

athy

Flash Drive
Učlanjen(a)
28.02.2021
Poruke
4
Poena
1
Verovatno je samo ostao mining bios na karti, probaj da prebaciš na drugu poziciju ako ima dual bios ili da uflešuješ defaultni od te kartice, možeš na https://www.techpowerup.com/vgabios/ da potražiš po modelu karte.
Ili prosto vrati tom od kojeg si kupio kad se već on nije iscimao da stavi regularan bios pred prodaju.
Vratio sam mu. Lik tvrdi da je on probao, pustio fuhmark da radi neko vreme i nista mu nije kresovalo. Kad je bila kod mene probao sam oba biosa. Jedino sto mi pada na pamet je neki drajver problem koji sam ja prevideo. Mogu da opisem sta se desilo kad sam dobio kartu.

Imao sam na sistemu vec instalirane nvidia i intel drajvere(jer je isti ssd bio u laptopu pre toga), i bez instaliranja amd drajvera mi je zapravo sve radilo. Nisam pokrenuo nikakav benchmark ali sam igrao wow jedno 30 minuta, tj pustio da stojim u oribosu na max settings da vidim koliko ce temperatura da se digne na kartici. Bila je na oko 70 i malo bucniji ventilatori jer na 80% pocne da radi drugi i zapravo su glasni na 100%. Izadjem iz igrice i tu je nesto pocelo da flesira, ne secam se sta tacno. Iskoristio DDU da obrisem stare drajvere i instalirao nove AMD, pokrenuo fuhmark - artifakti. Reinstalirao sistem i probao "stabilni" drajver, tj ne najnoviji, opet sve kresuje u fuhmarku. Chrome mogu da koristim nekih 5 minuta ili dok ne pustim neki klip i odmah pocnu artifakti, onda se resetuje drajver i opet 5 minuta radi.
 
Vrh Dno