Šta je novo?

Quick format novog HDD-a?

Snake Pliskin

Čuven
Učlanjen(a)
17.01.2003
Poena
604
Znam da Win 2000 ili XP imaju disk manager koji ima mogucnost da uradi quick format na tek otpakovanom hdd-u,ali mi cesto treba da uradim formatiranje kada nema u okolini masine pod gore pomenutim Op.sys.Da ne bih morao da cekam da se formatira disk od 60 GB-da li postoji program koji iz Dos-a ili win9x-a radi QUICK FORMAT?
Da li neki linuxov alat moze da posluzi?

Mislim da bi mogao da uzmes instalacioni disk Win2000 pa da u biosu stavis da ti cdrom bude butabilan. I onda sve to odradis pre pocetka windowsa 2000. Ja mislim da je najbrzi nacin. Mislim da je nije potrebno da i instaliras Win2000 nego samo da sredis diskove, a posle instaliraj sta god ti hoces:wave;

PS: Ili mozda iz njega samo mozes da uradis isto sto u Fdisku, i da formatiras samo prvu particiju. Zaboravio sam moracu malo da se prisetim, ali ti probaj:confused:

Ne,u setup-u win2000 uopste ne postoji opcija quick format,samo u win XP setup-u,ali cak i tako,cim se krene na formatiranje instalacija se nastavlja bez mogucnosti da korisnik izadje iz setup-a samo sa formatiranim HDD-om...doduse tu je uvek reset dugme,ali ko zna kakvo bi to izazvalo brljanje od slucaja do slucaja.

Miroslav je napisao(la):
da definitivno ali komanda ide ovako:
c:> format/q c: (tada quick format-uje c particiju)
c:> format/q d: (d particiju)

Koliko ja znam ide
format c: /q -to je ispravna sintaksa...

Medjutim,to je nemoguce izvesti kada je nov HDD,tj. kada nije prethodno "obicno" formatiran...Zato ja i postavljam ovo pitanje.

Snake Pliskin je napisao(la):
Koliko ja znam ide

Medjutim,to je nemoguce izvesti kada je nov HDD,tj. kada nije prethodno "obicno" formatiran...Zato ja i postavljam ovo pitanje.
pa kad je hard disk nov, moras mu prvo napraviti primarni disk, pa na njemu logicnku particiju, pa tek onda formatiras

komanda je

fdisk

mada nisam siguran da moze quick format na neformatiran disk. nisam to nikada pokusao, zato sto uvek kada kupim disk formatiram ga da vidim jel pravi probleme sa bad sektorima ili ne

Miroslav je napisao(la):
pa kad je hard disk nov, moras mu prvo napraviti primarni disk, pa na njemu logicnku particiju, pa tek onda formatiras

komanda je

fdisk

mada nisam siguran da moze quick format na neformatiran disk. nisam to nikada pokusao, zato sto uvek kada kupim disk formatiram ga da vidim jel pravi probleme sa bad sektorima ili ne
Pa FDISK ce mu trebati samo ako pre formatiranja hoce hard da podeli na particije (pretpostavljam da hoce s obzirom da je nov i da je od xxGB).
Quick Format kad je hard nov ne moze, tj, 1. put mora da se formatira sa "normal" formatom, mada navodno Quantum Disk Manager moze da ti pomogne da to odradis brze (ne pitaj me na koji fazon, ali smo probali ortak i ja kod njega i imam utisak da je zaista tako), mada postoje i drugi Disk Manager-i (Seagate, IBM...) koji bi trebali da ti odrade posao, mada s obzirom da je to samo prvi put ne vidim sta i je problem da malo sacekas. Pa nije to posao od tri dana, pa tako svaki dan :)

Koliko ja znam ide

Quick format je drugo ime za brzo brisanje prethodnog sadržaja hard diska. Odnosno null-ovanje FAT tabela.

Znači ne može se brzo formatirati nešto što prethodno nije nikako formatirano.

Postoje programi kod proizvođača diskova koji rade pouzdano i mnogo brže formatiranje određenog modela HDD, ali ovde nije o tome reč.

Problem je - kada moras da formatiras vise od jednog HDD-a,cim ta brojka predje 1-2 diska to postaje posao od sat vremena pa navise-samo za formatiranje!
fdisk u svakom slucaju mora da se pokrene na novom HDD-u,jer dok se ne naprave particije (ili samo jedna primarna c:) dos ne registruje bilo kakav HDD(pa ni drajvove),tj. ne registruje C: po default-u

Posto sam video da je quick format novog diska moguc iz disk manager-a win2000 ili XP-a,prirodno se postavlja pitanje da li postoji disk utility koji to radi iz DOS-a ili win9x.

Problem je - kada moras da formatiras vise od jednog HDD-a,cim ta brojka predje 1-2 diska to postaje posao od sat

Kad posao prelazi 1-2 diska koristi se Norton Ghost

Posto sam video da je quick format novog diska moguc iz disk manager-a win2000 ili XP-a,prirodno se postavlja pitanje da li postoji disk utility koji to radi iz DOS-a ili win9x.

Pronadji disk manager utility-je za odgovarajuci model diska na sajtu proizvodjaca i formatiraj iz DOS-a.

Mozda je tako i najbolje...ghost odmah posle formatiranja ,bez instaliranja operativnog sistema.Probacu da uradim tako.

Mozda je tako i najbolje...ghost odmah posle formatiranja ,bez instaliranja operativnog sistema.Probacu da uradim tako.
upravo tako, posle samog formatiranja napravi ghost image i ghostuješ ga na novi disk i to je to, najbrži format:) - provereno radi

Jes' da je malo bajato, al' ajde (sad mi palo na pamet).
Resenje je Partition Magic koji zaista odradi Quick Format, a ako ti je problem sto nemas instaliran Windows koristi DOS verziju PM-a.

zormanic je napisao(la):
Pronadji disk manager utility-je za odgovarajuci model diska na sajtu proizvodjaca i formatiraj iz DOS-a.
Kod nas se kupuju uglavnom Maxtor diskovi pa probaj da formatiras uz pomoc Max Blasta. ( naravno, samo ako imas Maxtora)

Znam da Win 2000 ili XP imaju disk manager koji ima mogucnost da uradi quick format na tek otpakovanom hdd-u,ali mi cesto treba da uradim formatiranje kada nema u okolini masine pod gore pomenutim Op.sys.Da ne bih morao da cekam da se formatira disk od 60 GB-da li postoji program koji iz Dos-a ili win9x-a radi QUICK FORMAT?
Da li neki linuxov alat moze da posluzi?
MOZE najjednostavnije odradi jednom sve kako treba pa napravi ghost praznog diska! snimi ghost.exe na butabilnu disketu (npr win98 startupdisk) i tako dobijeni kontainer fajl :) tako ce biti najbrze a mozes i da pripremis disk sa recimo 2 particije i posle da kod ghostovanja podelis disk odmah na dva dela :)
Ajd pozdrav :wave;

Re: Re: Quick format novog HDD-a?

GoranM je napisao(la):
MOZE najjednostavnije odradi jednom sve kako treba pa napravi ghost praznog diska! snimi ghost.exe na butabilnu disketu (npr win98 startupdisk) i tako dobijeni kontainer fajl :) tako ce biti najbrze a mozes i da pripremis disk sa recimo 2 particije i posle da kod ghostovanja podelis disk odmah na dva dela :)
Ajd pozdrav :wave;
Da samo sto da bi to radio moras da imas dva diska sa potpuno identicnom geometrijom :(
Znaci, primera radi ako si napravio Ghost Image sa Maxtora 40GB/7200 mozes da "raspakujes" Image samo na isti takav. U tome je i mana tvoje varijante. Prethodno predlozena resenja su mnogo elegantnija i sto je najbitnije rade uvek.
:wave;

Re: Re: Re: Quick format novog HDD-a?

Crni je napisao(la):
Da samo sto da bi to radio moras da imas dva diska sa potpuno identicnom geometrijom :(
Znaci, primera radi ako si napravio Ghost Image sa Maxtora 40GB/7200 mozes da "raspakujes" Image samo na isti takav. U tome je i mana tvoje varijante. Prethodno predlozena resenja su mnogo elegantnija i sto je najbitnije rade uvek.
:wave;
GRDNO SE VARAS STVAR FUNKCIONISE BEZ PROBLEMA, PA STA MISLIS KAKO JA TO RADIM U SERVISU?! STOTINE DISKOVA PREKO 50 RAZLICITIH MODELA, RAZLICITI PROIZVODJACI, PROBANO OD NEKIH 500MB PA DO 120GB :) . MOZES MENJATI I VELICINE PARTICIJA ITD.
AJD POZDRAV I AKO IMAS USLOVA ISPROBAJ OVO. :wave;

Momci bez vikanja!

Da li ste probali PSDOS? (preporucio ga je smireni)
Extra je brz!

Ja bih da probam, ali nema URL-a za DL :(

Probacu na "starom mestu" :)

Full naziv je PartitionStar
evo i linka: ftp://ftp.partitionstar.de/pub/english/partitionstar.zip

pricao sam sa covekom koji se malo vise razume u te stvari i kaze mi da ako uradis quick format, a na njemu nema fajl sistema, gubis mogucnost ECC-a na toj particiji

Pa to je i meni palo na pamet, ipak nov novcat hard ne moz' da tera Quick, mora full format.

postovao sam u pogresan tread :) drugi tread

koliko ja znam i novi diskovi imaju opciju za quick format preko setup-a winxp-a

OK.. nije ni bitno zavrsio sam sve sto mi je trebalo preko Max Blast-a..

Nazad
Vrh Dno