Šta je novo?

Quantum CX10GB drlja i cangrlja

Panos

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2001
Poena
660
Quantum CX10GB drlja i cangrlja

Imam problema sa doticnim hardom, koji mi sluzi kao pomocni hdd. Evo kako se manifestuje: radi OK, posle nekog vremena, kada radim defragmentaciju ili nesto slicno (kopiranje 3-4 filma), cuju se cudni zvuci i hdd prestaje da rotira ploce. Posle restarta se ne prijavljuje da postoji iako na pocetku pokusava da zarotira ploce (ili plocu). Kada se ohladi radi OK.
Nisam siguran da li je problem u pregrevanju. Testirao sam ga, nema lose sektore.
Da li je kvar elektronike ili mehanike?
Koliko bih mogao da dobijem za njega? (ako je elektronika ispravna)

Pozdrav!

"Kada se ohladi radi ok" ???

Bekapuj, i otpisi ga ... Bice da je mehanika, vrlo je moguce da bi te posluzio jos neko vreme funkcionisajuci na taj nacin, ali zasto da se igrash sa time ...

Za elektroniku ?, 5-10e zavisi koliko je potrebna kupcu ...

Ok. EagleOne je za sigurnu varijantu, i nema zbora da vredne nam podatke ne treba ugrozavati (cuvanjem na nepouzdanim uredjajima)

E, sad da je moje, ja bih se malo igrao sa njim (posle backup-a), pre nego ga otpisem. Ako se dobro secam, CX serija quantuma ume da pati zato sto imaju na sebi philipsov chip koji je problematican i ume da izgori. Teoretski, na osnovu ponasanja koje opisujes moglo bi da se tumaci da se nesto od chipova pregrejava, pa pocne da brljavi. Ako bi mu se promenila grana napajanja mozda ne bi vise brljavio (i/ili se stavi da bude sam na sekundarnoj grani IDE kontrolera) . Naravno, nadjes quantumov utility Data Erasor i sasvim obrises disk, a zatim ga preformatiras. Ko` zna, mozda vise ne prijavi problem. Ako je bas pregrevanje u pitanju, neki bi se fanatik potrudio da od nekog starog kulera isece parcence i prihevta ga (uz pastu) za chip koji se puno greje.
Cisto ko hoce da se igra.
Takodje vrlo je verovatno da taj disk ima nesto od bad sectora. Mozda bi se nesto od toga otklonilo sa data erasor.

A ostaje verovatnoca, da se nezna kada ce totalno da umre.

DS9 je napisao(la):
Ok. EagleOne je za sigurnu varijantu, i nema zbora da vredne nam podatke ne treba ugrozavati (cuvanjem na nepouzdanim uredjajima)

Takodje vrlo je verovatno da taj disk ima nesto od bad sectora. Mozda bi se nesto od toga otklonilo sa data erasor.
Nemam nista bitno na njemu. Koristi mi da prebacim filmove i mp3 sa jednog na drugi komp.

Proveravao sam, nema bad sector-e.
Uradio sam low level format, opet se isto ponasa.

Prodacu ga, imam i jedan lct10 (15GB) sa losom elektronikom (Philips chip) pa ce oba otici...

Da DS9 je pazljivije procitao tvoj prvi post od mene (s obzirom na sumu prozora koje podignem nista neuobicajeno) ...
Iako sam isprva decidno rekao mehanika, posle drugog citanja jasno je da je najverovatnije problem do nekog elementa sa stampane plocice (vrlo verovatno napomenuti Philips), ako je slucaj da ispravno radi nezagrejan ...

Opet. zakljucak se mnogo ne menja ... Kod mene je slican disk pokazivao iste simptome da bi prelaskom na bolje napajanje izdrzao josh koji mesec i na kraju trokirao (mehanicki, kao posledica problema sa elektronikom) ...

Poz ..

Nazad
Vrh Dno