Šta je novo?

QuakeCon Doom III Multiplayer Impressions + Slike

maxer

Čuven
Učlanjen(a)
25.09.2002
Poena
680
http://www.homelanfed.com/index.php?id=16368

Slicke iz Doom 3: LINK-1 LINK-2 (nazalost samo dve slicice u lepoj crvenoj boji :beat: )

Za one koje mrzi da otvaraju linkovanu stranu:

Along with a few other members of the media, HomeLAN got a chance this morning to play the Doom III deathmatch demo that’s on display at QuakeCon. The four player deathmatch took place on a level co-designed by id Software and Splash Damage. Here are our impressions of the Doom III QuakeCon DM demo:

The gameplay itself was standard deathmatch; in other words running around in a level going after the three other opponents and making sure they are dead. There was nothing terribly innovative, but it was still fun.

The partial list of weapons in our demo consisted of the pistol (very weak), shotgun, (strong at close range), machine gun (very effective), plasma gun (shooting white balls of energy) and the rocket launcher (no explanation necessary there). You can also use your fists to attack but they are really only effective when you have the Beserker power up (more on that later) and you also have a flashlight for seeing in dark spaces that can ales be used as a melee weapon. As you might expect, ammo for the various weapons in the Doom III DM demo were all over the map as was armor.

The Beserker power-up allows you to use your fists as a one-shot (one fist?) one kill weapon against your opponent. Your vision in the game becomes blurred while you have the Beserker power up and you hear yourself scream as well, which is rather bloodcurdling but very effective; it makes you sound like a banshee. The visual effect on your character as others see you is a set of red rings around your character.

Visually, Doom III looked very sharp. We couldn’t find out what the hardware specs were on the demo machines, except that it was running at 640x480 resolution with no AA enabled. Despite this low resolution, Doom III is one of the best looking PC games we have ever seen, with very detailed character and weapons models, some incredibly realistic level textures and of course the Doom III lighting model, which makes dark spaces very dark indeed. You can even shut off light in certain areas in order to high from opponents.

The level itself was mostly of a sci-fi high tech metallic theme, as one might expect from Doom III but a small portion of the level had been “converted” into the demon’s den with orange and red light, bricks and lots of blood. Some of the level had some animation, such as what looked like a sci-fi reactor section that fired up and called the level to glow red while the reactor was going. Movement in the level felt a little slow but that may have been due to the crampness of the level itself

Rag doll physics was in evidence during the Doom III multiplayer demo, including objects like boxes and barrels that could be moved by weapons fire and a dead body hanging from the ceiling during one portion of the level that could also be moved by weapons fire. Some glass windows could also be smash but unlike most glass in games the window didn’t shatter all at once but rather in pieces.

Overall, Doom III deathmatch played pretty much like deathmatch from other id Software games but there is no doubt that the graphics are incredible. We hope to talk to folks from id to hopefully get more info about their plans for Doom III multiplayer later at QuakeCon.

Bas im i neverujem da igra izgleda dobro u 640x480 al ajd.
Racunam da nijedna test masina nije ispod 2ghz i ti4600 \ r9500 i opet igraju u 640x480 bez aa ... sto potvrdjuje jezivu zahtevnost...

Z L I je napisao(la):
Bas im i neverujem da igra izgleda dobro u 640x480 al ajd.
Racunam da nijedna test masina nije ispod 2ghz i ti4600 \ r9500 i opet igraju u 640x480 bez aa ... sto potvrdjuje jezivu zahtevnost...

To ne mora ama bas nista da znaci ! Svi profi igraci igraju u 640*480 bez obzira na masinu jer im ta rezolucija najvise odgovara, bilo zbog velicine objekata bilo zbog fps-ova...

Recimo Fatality, jedan od najboljih igraca danasnjice igra Q3 u 512*384. Ali vecina igraju u 640*480.

OptiPlex je napisao(la):
...

To ne mora ama bas nista da znaci ! Svi profi igraci igraju u 640*480 bez obzira na masinu jer im ta rezolucija najvise odgovara, bilo zbog velicine objekata bilo zbog fps-ova...

Recimo Fatality, jedan od najboljih igraca danasnjice igra Q3 u 512*384. Ali vecina igraju u 640*480.

Radi se o tome da oni tvrde da igra izgleda vrlo dobro u toj rezoluciji sto je malo verovatno, a drugo ovo je trebalo da bude demonstracija-test igre a ne profi turnir pa da igraju u tim rezolucijama .. a inace u toj rezoluciji preglednost je ocajna...

OptiPlex je napisao(la):
...To ne mora ama bas nista da znaci ! Svi profi igraci igraju u 640*480 bez obzira na masinu jer im ta rezolucija najvise odgovara, bilo zbog velicine objekata bilo zbog fps-ova...

E ovo nisam znao.
Mora da probam - ko zna od kad nisam pokrenuo neku igru u toj rez.
Znam da se manje informacija salje mrezom ako igras u 640x480 sto ti obezbedjuje brzi odziv i vecu sansu da prezivis u online igranju. Ali da to koriste i na turnirima u mreznom igranju, e to je novost za mene :d

OptiPlex je napisao(la):
...

Kad smo vec kod pro igraca kod njih nema lepe grafike nego samo kocke i zidovi bez tekstura.

P.S.Fata vise nije jedan od najboljih.

maxer je napisao(la):
...

E ovo nisam znao.
Mora da probam - ko zna od kad nisam pokrenuo neku igru u toj rez.
Znam da se manje informacija salje mrezom ako igras u 640x480 sto ti obezbedjuje brzi odziv i vecu sansu da prezivis u online igranju. Ali da to koriste i na turnirima u mreznom igranju, e to je novost za mene :d

Odakle ti to da se manje informacija salje mrezom kad igras u manjim rezolucijama??? Ja mislim da to nema veze sa zivotom .
Pored toga sto igre u 640x480 izgledaju kao iz vremena commodora preglednost i "sirina" spektra vidika je toliko smanjena da je to ozbiljan hendikep . npr. drugi igrac moze protrcati pored vas i da ga ne vidite a u vecoj rezoluciji bio bi jos ranije vidjen...

Ne brini se, Fata je sad najbolji u UT2k3 :)...Q3 je zaboravio da igra, ide covek gde su pare :).

Z L I je napisao(la):
...
Odakle ti to da se manje informacija salje mrezom kad igras u manjim rezolucijama??? Ja mislim da to nema veze sa zivotom .
Pored toga sto igre u 640x480 izgledaju kao iz vremena commodora preglednost i "sirina" spektra vidika je toliko smanjena da je to ozbiljan hendikep . npr. drugi igrac moze protrcati pored vas i da ga ne vidite a u vecoj rezoluciji bio bi jos ranije vidjen...

Vise puta sam naleteo na uputstva o optimizaciji "igranja na internetu" i u svima se navodilo "smanjite rezoluciju na 800x600 ili 640x480, jer ce te na taj nacin povecati brzinu odziva u igri ..." otprilike je tako stojalo.

Ovo sam zapamtio kao "okvirnu" infofmaciju, zlu ne trebalo. Nisam nikakav poznavalac ove materije a i ne bavim se tim delom hard./soft.

Evo jednog logicnog rasudjivanja (koje ne mora da bude i tacno): mozda sa manjom rezolucijom i manjim vidnim poljem (po sirini a i po dubini, manje detalja) automatski ide i manji protok potrebnih informacija od servera prema tebi (inform. potrebnih da se iscrta i odredi u 3D svetu, ono sto ces ti da vidis) a i verovatno od tebe prema serveru, samim tim je postignut efekat brzine odziva tvog novog polozaja u 3D okruzenju ili polozaja drugih igraca koji se nalaze u tvom vidokrugu.
Pretpostavljam da vazi i obrnuto ...

Sta mislis o tome (rekoh da mi je ovo logicno ali mozda i netacno ili delimicno tacno a mozda i potpuno tacno ?!).

Z L I je napisao(la):
...

To kolko ce ko da vidi zavisi u q3 od fov-a odnosno zoom-a a ne od rezolucije ili mozda gresim?

maxer je napisao(la):
...

Vise puta sam naleteo na uputstva o optimizaciji "igranja na internetu" i u svima se navodilo "smanjite rezoluciju na 800x600 ili 640x480, jer ce te na taj nacin povecati brzinu odziva u igri ..." otprilike je tako stojalo.

Ovo sam zapamtio kao "okvirnu" infofmaciju, zlu ne trebalo. Nisam nikakav poznavalac ove materije a i ne bavim se tim delom hard./soft.

Evo jednog logicnog rasudjivanja (koje ne mora da bude i tacno): mozda sa manjom rezolucijom i manjim vidnim poljem (po sirini a i po dubini, manje detalja) automatski ide i manji protok potrebnih informacija od servera prema tebi (inform. potrebnih da se iscrta i odredi u 3D svetu, ono sto ces ti da vidis) a i verovatno od tebe prema serveru, samim tim je postignut efekat brzine odziva tvog novog polozaja u 3D okruzenju ili polozaja drugih igraca koji se nalaze u tvom vidokrugu.
Pretpostavljam da vazi i obrnuto ...

Sta mislis o tome (rekoh da mi je ovo logicno ali mozda i netacno ili delimicno tacno a mozda i potpuno tacno ?!).

Graficka karta i monitor su zaduzeni za rezoluciju, kada signal ovog puta kroz modem stigne do racunara , graficka karta ga obradjuje i pusta na monitor u vec odredjenoj rezoluciji.

Znaci ne postoji (ili bar ja ne znam) nacin da Server "zna" u kojoj si ti rezoluciji i da onda na osnovu toga salje "drugacije" pakete prema tom racunaru.
Isto je i sa npr. surfom znaci bez obzira koliki je monitor ili u kojoj je rezoluciji, nekom sajtu treba isto vremena da se ucita.

Video sam danas screenshots DIII MP i zgrozio sam se koliko lose izgleda...

hmmm...ubedjen sam da rezolucija nema veze sa protokom.
A Vocko, videces ako bude mogla de se ubije grafika kao u q3 koliko ce TEK grozno da izgleda ;)
Iskreno od DIII Mp ne ocekujem nista. 1996-2000 su bile zlatne godine za MP tipa 1 vs 1 do 4 vs 4. Nakon toga samo igre sa masovnim brojem igraca tipa BF1942.

Rezolucija nema blage veze sa FOV-om, i da mrezni protok ne zavisi od rezolucije i FOV-a, samo broj frejmova. Mrezni protok je fiksan bez obzira da li je neki objekat u vidnom polju nekog klijenta ili nije, svi objekti se updejtuju na klijentovom racunaru.

Izvod iz jos jednog teksta o MP za Doom 3:

Shadows are especially impressive—they're all real-time, based on the actual models. If you reload a weapon in front of a light source, you'll see your shadow do the same. As you move, so does the shadow—and this is especially freaky when you're looking for any movement in the room anyway.

The level of detail is simply insane. Remember those screens from a few months ago that looked too good to be true? They're true, and they move.

Curved surfaces abound, and the dynamic lighting and distressed metal walls give the game (or at least this multiplayer level) a strong Aliens feel ...

Doom 3 won't be released until some time in 2004, and this multiplayer-only preview is as much a quick bug test for id as it is a sneak preview for the company's most loyal fans.

There are areas that have been warped by the dimensional portals, so you'll find yourself walking through a UAC corridor that suddenly evolves into a fire-red hallway of Hell. Just to show off the physics with a twisted sense of humor, there's a Marine's corpse suspended upside-down from the ceiling in unspeakable red goo; shoot it, and the rag-doll physics set in, causing the dead body to writhe and sway. Nice and disgusting.

Ajde opet ja - rezolucija nema mnogo veze sa protokom.

Inace to da se u 1280 vidi vise nego u 640 je tacno, ali za nas smrtnike :mrgreen: Svi profi igraci imaju kodove preko kojih sire vidno polje...i igraju u 640, bez detalja i tekstura i sa poooopprrrilicno rasirenim ekranom tako da to ogranicenje za njih nije nista.

Ajd da vas malo demantujem. U svakoj rezoluciji se vidi isto, jedino detaljnost objekata moze da bude manja. Sirina vidnog polja (t.j. field of vision, t.j. FOV) se menja u konzoli bilo kog FPS-a. Sto se tice protoka podataka, ne prenosi se cela slika kroz liniju da bi to imalo uticaja, vec samo podaci o trenutnom polozaju i trajektoriji odredjenog objekta, a to sa rezolucijom nema veze, kao ni FOV.

[Mancha] je napisao(la):
Sto se tice protoka podataka, ne prenosi se cela slika kroz liniju da bi to imalo uticaja
To je jasno ko dan.

[Mancha] je napisao(la):
... vec samo podaci o trenutnom polozaju i trajektoriji odredjenog objekta, a to sa rezolucijom nema veze, kao ni FOV.
To me i interesuje. Da li se sve vreme kroz mrezu pustaju paketi sa pozicijama SVIH IGRACA i trajektorijama SVIH projektila (metaka, lasera ili sta god) pa svaki klijent ih u celosti preuzme, sve to lepo izrenderuje za nase oci i vrati informaciju serveru o trenutnom novom POLOZAJU KLIJENTA i tako u krug ... jel otprilike to tako ide ?

Ako je tako onda to sto sam ja procitao za smanjenje rezolucije se verovatno odnosilo na ubrzanje korisnikove masine. Sto ona brze odradi svoj posao to ce pre izvestiti server o novom polozaju klijenta i samim tim omoguciti brze prikazivanje svih relevantnih kretanja u 3D svetu (koje omogucavaju korisniku da na vreme vidi i zapuca pa sta pogodi ...).

U idealnom slucaju bi se slali sam podaci o polozaju, ali kako na netu cesto dolazi do zastoja podataka, zato su tu i podaci o trajektoriji, tako da ako se koji paket preskoci, server (a i klijenti) predvidjaju sledeci polozaj na osnovu trajektorije, dok ne dobiju sledeci paket. Zato se i desava kada u FPS-u nekom pukne veza da ili nastavi da trci do prvog zida, ili trci u mestu, zavisno od toga sta je radio u trenutku pucanja veze.

Greshite da je 640x480 nepregledno i da se nishta ne vidi...Probajte bilo koji fps u toj rezoluciji ako ste ga do sada igrali u 1024 i videcete koliko ste precizniji i okretniji, iako ste i u 1024 imali puno fps-a...

driver je napisao(la):
Greshite da je 640x480 nepregledno i da se nishta ne vidi...Probajte bilo koji fps u toj rezoluciji ako ste ga do sada igrali u 1024 i videcete koliko ste precizniji i okretniji, iako ste i u 1024 imali puno fps-a...

Sa ili bez OpenGl-a na 15 il i 17 inch monitoru razlike znaju biti veoma velike .. Barem iz svog skromnog iskustva pricam :)

Vrh Dno