Šta je novo?

quadcore overclock na 3.4ghz, how-to?

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
moj plan:

1.) kupiti intel quadcore q9450 (ili q9500, ili q9550 <- zavisno od kretanja cena za 2-3 meseca)
1a) kupiti cooler sto bolji, da ohladi zverku pod 1.), ali ne previse skup, i da bude vazdusni (necu vodeni)
2.) kupiti maticnu plocu, nameracio sam se na neku sa p45 chip-setom (ili p35, videcemo... sta je vec bolje i zasto!?)
3.) kupiti 2x2gb memoriju
4.) (mozda!) kupiti graficku zasnovanu na ATI 4870 cipu...

Pare (trenutno) nisu problem.. tako da me postedite komentara sta je skupo ili jeftino... .. Okvirno racunam ~600E da potrosim...

Za koji god procesor da se odlucim pod 1.), planiram da ga o/c tako da radi svaki dan ~3.4ghz, eventualno da eksperimentisem za 3.5-3.6ghz ali je nebitno...

Da li je sve ovo ostvarivo bez ikakvih problema.... KOnretno me zanima koju memoriju da uzmem... I kako ide procedura o/c kod novih procesora/ploca ( u smislu nije mi vise jasno sta od cega zavisi u smislu mnozioca i vrednosti za podesavanja u biosu, i kako idu multiplikatori.. nekad je bilo prilicno jednostavno, sad me boli glava... :) )

Za napajanje ne brinem.. vec imam chieftec 14c od 650W....
Ne bih vise da davim, ukljucicu se vec sa novim podpitanjima, ako me nesto bude interesovale/ne bude mi bilo jasno... Da vas cujem!

p.s.
nisam jos probao 64bitne sisteme... vista me ne interesuje... Postyoji li winXP sp3 64bit... i da li su svi drajveri stabilni u 64bitnoj verziji? (od poznatijih proizvodjaca). Ako sam dobro razumeo, 64bitne programe ne mogu da startujem na 32bitnom windowsu, dok 32bitne programe mogu na 64bitnom winodwsu...? Par komentara i o ovome (ako se vec moze iskoristiti 64bita za skok performansi, sto da ne?)

Poslednja izmena:
za istrazivanje i predvidjanje klimatskih promena.. kao i za potrebe naucnog istrazivanja na polju cepanja atoma ...

... ma zar je uopste bitno, iovako slutim da je pitanje postavljeno sa ciljem da obezvredi svrsishodnost nabavke tih komponenata jer "zaboga, sta ce ti sve to?" :)

jednostavno, dobio sam $$$ na nagrdnoj igri i hocu sebe da castim po sistemu "kad je bal, nek je maskembal" ...

necu odgovoriti za sta mi treba ali cu reci zasta mi ne treba tj. "nije za igranje igrica"

za istrazivanje i predvidjanje klimatskih promena.. kao i za potrebe naucnog istrazivanja na polju cepanja atoma ...

... ma zar je uopste bitno, iovako slutim da je pitanje postavljeno sa ciljem da obezvredi svrsishodnost nabavke tih komponenata jer "zaboga, sta ce ti sve to?" :)

jednostavno, dobio sam $$$ na nagrdnoj igri i hocu sebe da castim po sistemu "kad je bal, nek je maskembal" ...

necu odgovoriti za sta mi treba ali cu reci zasta mi ne treba tj. "nije za igranje igrica"

onda sacekaj da pojeftine q9xxx jer grafu neces ni mozda kupiti sa tih sve ukupno 600 eurea:d

molim moderatore da obrisu ova 2 komentara od psymana, posto su klasican SPAM, ja postavim temu o hardweru, a on se trudi da ispadne vickast, i to jos na moj rachun... :)

za tvoju informaciju:
q9450 je 260-280e
p45 ploca ima za ~100e
2x2gb je ~ 70-ak E
SVE SKUPA je oko 450E i ostaje jos 150E.... zato sam i napisao "mozda" za graficku jer je 4870 trenutno preko 200e... za par meseci kad planiram sve ovo gore da pokupujem mozda se i uklopi... (zaboravio sam kuler za CPU, ali neka bude i on 40-ak E... bez graficke je sve ovo ispod 600E)

"cuti kad ne znas..."

Poslednja izmena:
1)a) Ako ti je cilj bang for buck, onda kupish OCZ Vendetta 2 kuler. Ima ga za oko 33e a ima jako dobre performanse.
2) Uzmi P45, prosto jako su dobre ploche a i brze od P35 verzija. Gutaju fsb kao blesave. Recimo neki derivat iz Asus P5Q serije.
3) Kod nas izbor 2x2Gb nije bash neki, uglavnom preovladava Geil i OCZ pa mozesh birati izmedju Ultra/Black Dragon kombinacije i Reaper-a, od 800 do 1066 verzija. Shto kazu, take your pick.
Win XP u je 32bitni os. Vista je 32bit ili 64bit zavisno od verzije, u nekim aspektima je brza od XP-a u nekima sporija zavisi od toga za shta koristish rachunar.

u tome je problem sto znam i vidim da si i sam sabrao 700+ ali dobro nema ljutis.mozes odmah sve da kupis sa q6600 i da dobijes tih 3,6ghz,realno nema neke velike razlike naspram q9xxx serije.naravno ako ti nije hitno mozes i da sacekas da malo padnu cene.poz

Win XP u je 32bitni os. Vista je 32bit ili 64bit zavisno od verzije, u nekim aspektima je brza od XP-a u nekima sporija zavisi od toga za shta koristish rachunar.

Sa ostalim se slazem, i hvala na predlozima, uzecu ih u razmatranje, heheheh
sto se tice winXP... video sam da postoji sp2 64bitni... za koji kazu da u osnovi ima kernel iz win2003_server... za sada ne postoji sp3 za 64bitni winXP... ali izgleda da nije ni potreban jer sp2 za xp-64 nije isto sto i sp2 za xp-32 tj. dosta je noviji...
Vistu ne zelim, razloge necu da nabrajam, pun ih je net a ja nisam tolika paljevina (ne racunam ovo oko novog hardwera, to je nesto drugo) 64bitni windows mi deluje kao OK ideja, jer ovako ne mogu da startujem 64bitne programe iako imam 64bitni procesor (potrebno je da i OS bude 64bitni)... a sa 64bitnim OS mogu i 32bitni programi (ali nisam siguran 100% posto)...

moj plan:

1.) kupiti intel quadcore q9450 (ili q9500, ili q9550 <- zavisno od kretanja cena za 2-3 meseca)
1a) kupiti cooler sto bolji, da ohladi zverku pod 1.), ali ne previse skup, i da bude vazdusni (necu vodeni)
2.) kupiti maticnu plocu, nameracio sam se na neku sa p45 chip-setom (ili p35, videcemo... sta je vec bolje i zasto!?)
3.) kupiti 2x2gb memoriju
4.) (mozda!) kupiti graficku zasnovanu na ATI 4870 cipu...

Pare (trenutno) nisu problem.. tako da me postedite komentara sta je skupo ili jeftino... .. Okvirno racunam ~600E da potrosim...

Za koji god procesor da se odlucim pod 1.), planiram da ga o/c tako da radi svaki dan ~3.4ghz, eventualno da eksperimentisem za 3.5-3.6ghz ali je nebitno...

Da li je sve ovo ostvarivo bez ikakvih problema.... KOnretno me zanima koju memoriju da uzmem... I kako ide procedura o/c kod novih procesora/ploca ( u smislu nije mi vise jasno sta od cega zavisi u smislu mnozioca i vrednosti za podesavanja u biosu, i kako idu multiplikatori.. nekad je bilo prilicno jednostavno, sad me boli glava... :) )

Za napajanje ne brinem.. vec imam chieftec 14c od 650W....
Ne bih vise da davim, ukljucicu se vec sa novim podpitanjima, ako me nesto bude interesovale/ne bude mi bilo jasno... Da vas cujem!

p.s.
nisam jos probao 64bitne sisteme... vista me ne interesuje... Postyoji li winXP sp3 64bit... i da li su svi drajveri stabilni u 64bitnoj verziji? (od poznatijih proizvodjaca). Ako sam dobro razumeo, 64bitne programe ne mogu da startujem na 32bitnom windowsu, dok 32bitne programe mogu na 64bitnom winodwsu...? Par komentara i o ovome (ako se vec moze iskoristiti 64bita za skok performansi, sto da ne?)

Ne vidim realan dobitak u perfomansama izmedju tih qvadova sto hoces ti i npr. Q6600, koji je osjetno jeftiniji. Na tome ces ustedeti koji dinar i moci ces se uklopiti u 4870 grafulju.

Moj neki predlog, a ti kako hoces; sto bi ti rekao, razmotricu ga, jel...hehe:D

sve je to lepo, ali i dalje niko nije napisao
koju memoriju da kupim da bi quad ~2.66ghz vozio na ~3.4ghz bez problema
uopste niko da mi objasni koja je generalno strategija kod o/c kod ovih novih masina...
zadnji put kad sam se ozbiljno zezao sa o/c bio je aktuelan 440bx chipset i cuveni celeron@300 dignut na 450 .. tad je bilo lako sve izracunati... jedino je koliko se secam rasla, sa brzinom FSB, i brzina AGP i PCI slotova, pa je od slucaja do slucaja to negativno uticalo na pojedini agp/pci hardwer..

kako stoji stvar kod novih ploca/procesora sta je sve uzrokovano povecanjem FSB iz biosa...
sto se 64bit windowsa tiche... kako generalno rade 32bitne aplikacije na 64bit windowsu.. Jeli to usporenje koje se javlja osetno ili ne? Kako stoji stvar sa kompatiblnoscu?

Molim licna iskustva...? :)

Poslednja izmena:
Samo uzmi memaru na 1066MHz, jer ako uzmes neki od novijih quad procesora onda za taj neki clock ce ti trebati ~450 manje vise FSB, a to ce ti se fino uklopiti sa brzom memarom od recimo 800MHz, jer tu bi verovatno imao kombinacije da ti memara bude ~900MHz ili ispod 800 ili toliko da mozda ako nije memara raspolozena za OC ni ne izvuces sa tom memarom ( na 800MHz ) sa 1066MHz sigurno izvlacis do i preko 1100MHz.

Poslednja izmena:
Vrh Dno