Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

Samo da se javim, dron je konačno otpakovan i isproban kako valja (sa kontrolerom), i utisci su naravno više nego pozitivni. Zanima me postoji li neki simulator koji bih mogao da koristim sa kontrolerom, da se vežba dok je ovako kratak dan? Probao sam neki dji simulator koji sam skinuo sa sajta (piše da više nema podršku) ali neće da mi se poveže sa kontrolerom kad ga ubodem u telefon.
Simulatori (osim tog DJI) koliko sam ispratio su za FPV dronove a tu upravljanje maltene nema veze sa upravljanjem klasičnim kamera dronovima tako da bi ti to bila džabe vežba. Sa druge strane, upravljanje kamera (DJI) dronom je toliko prosto da nema potrebe za nikakvom vežbom osim samog leta.

Ok, i to je informacija. Neko je spominjao simulatore ranije pa sam mislio da treniram malo u dokolici, dok je ovako kratak dan.

Pogledaj u uputstvu da li postoji na kontroleru USB priključak za računar i korišćenje simulatora (ne znam dji kontrolere i ne interesuju me) te ako postoji mogućnost skineš neki simulator i vozite do mile volje dok hanuma ne uzme stvar u svoje ruke ostadoste bez novogodišnje večere. Simulatori rade sa fiksiranom kamerom i monitor ti je goggles, eto dobre vežbe za upravljanje i kontrolu dronom a nema šta da se polomi prilikom pada.
Kontroleri leta rade uglavnom na 2,4GHz a video signal na 5,8GHz i to je kod dji i ostalih komercijalnih dronova sa kamerom rešeno ugradjenim predajnikom kontrole leta i prijemnikom video signala u kontroleru a povezivanjem telefona sa kontrolerom je zamena za goggles.

Poslednja izmena:
Pa ima 2xusb-c, jedan je za link sa telefonom, drugi za punjenje. Ako ga telefon prepoznaje ne vidim zašto PC ne bi, sa pravim softverom. Ovaj simulator što je kolega gore okačio je ok, troše se neki coini ali se resetuju sa brisanjem podataka, mada nije skupo ni da se pazari, par stotina dinara. Nekako mi je bolja fora da vozimo na samom telefonu i kontroleru, jer se tako vozi i u realnosti, ali probaću baš i na PC kako radi.

Nema potrebe da trošiš vreme na simulator za kamera GPS dron kao što je Neo sa RC N3. Čisto da se upoznaš sa pozicijom komandi.
Pustiš RC i dron će da stane u mestu kao ukopan. Bolje ti je da ispratiš neko YouTube uputstvo da se upoznaš za mogućnostima i ograničenja drona: samostalan let, let sa kontrolom telefona, let sa kontrolom DJI RC...

Ove PC simulacije su za FPV dronove tj letenje koje već zahteva veštinu (DJI simulator je bio i za profesionalne dronove, Enterprise verzija naravno).

Ovih dana smaram se sa Liftoff i kuražim za FPV manual mode let sa Neom. Uzeo sam skoro RC3 i Goggles N3. Računam da napucam na simulatoru jedno 40, 50 sati pa ću probati. Vidim da mi igranje sa onim Kina krševima od 30ak jura znači (bar na simulatoru) pošto je sa njima svaki let bio borba za živu glavu.

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Nikad nisam imao dodira sa dronovima i potpuna su mi nepoznanica.
Obracam se ovde iz razloga sto sam pronasao jedan dron koji je verovatno vec duze vreme bio izgubljen. Dron je DJI marke i prilicno je vredan pa bih zeleo da ga vratim vlasniku.
postoji li nacin da se pronadje vlasnik?

Moze da ga locira.Ako se seti.Ko zna koliko dugo je izgubljen?Je nesto polomljeno?Kako je pao,sleteo?

Mislim da vlasnik ne može da ga locira ako dron nema pristup internetu.

Pronasao sam ga u nekom grmu u snegu. Ne izgleda mi da je nesto polomljeno. Svetle mu lampice a elise se samo malo pokrenu pri ukljucenju. Ostavio sam ga par minuta ukljucenog pa ga iskljucio da ga ne ispraznim do kraja.

Nijedan dron nema pristup internetu,ima GPS lokator.Kontroler i telefon lociraju signal i preko interneta i mapa pokazu lokaciju.Ispravite me ako gresim.
Mozes ga napuniti sa punjacem mobilnog telefona.

Mislim da si u pravu.
Pretpostavljam da je jedino rešenje da se pročita serijski broj sa drona da se ta informacija pošalje DJI suportu i da oni stupe u kontakt sa vlasnikom i da vas nekako povežu.

Ja sam na netu video da ide neki poseban punjac i da mora da se izvadi baterija.
Ima i ulaz za usb ali onaj stariji tip. Pokusacu preko tog ulaza da ga napunim ako pronadjem odgovarajuci kabl.

Ne moze se tako locirati dron nikako. Mora biti povezan na dzojstik a mora biti u dometu drona i upaljen dron, znaci nista od toga.

Ima grupa na fejsbuku dji dronovi srbija, predlazem da tamo objavis jer mislim da je svako ko ima dron iz srbije u toj grupi.

Cim se moze upaliti nije davno izgubljen.
Cudno da nema kartice, malo ko leti bez kartice, moguce da je ispala uslijed pada, zna se desiti

P.s. svaka cast za gestu vraćanja!!!!!

Svaka čast stvarno, koliko vidim nema ga na stanju više, ali poslednja cena je momačka.
Nešto razmišljam, niko ne može da leti ako se ne registruje, samim tim aplikacija skupi podatke o dronu (serijski broj i verovatno još neki podaci) i verovatno da ako se kontaktira podrška, kao što je kolega gore predložio, mogu da nađu nalog preko serijskog broja i pošalju email vlasniku?

Svaka čast stvarno, koliko vidim nema ga na stanju više, ali poslednja cena je momačka.
Nešto razmišljam, niko ne može da leti ako se ne registruje, samim tim aplikacija skupi podatke o dronu (serijski broj i verovatno još neki podaci) i verovatno da ako se kontaktira podrška, kao što je kolega gore predložio, mogu da nađu nalog preko serijskog broja i pošalju email vlasniku?
Hm pa postoji sansa, citam na forumu dji da salju podatke o dronu na [email protected]

Ja bih takodje pokusao i sa pomenutom fb grupom

Hvala za fejsbuk grupu, poslao sam zahtev u grupi pa cu da objavim tamo kad me prihvate.

Vazi ako bude problema sa grupom pisi, jedan sam od članova koji je osnovao grupu

Idem danas po 2 baterije i hub iz fly more paketa, kp nalog..
Imate li neki savet za proveru?
Konkretno nosim dron, daljinski i ubacicu obe u dron da vidim preko dji fly app da li ima punjenja..
I uporedicu fizicki sa mojom..
Postoji li jos nesto na sta mogu da obratim paznju?

Broj ciklusa punjenja.

Edit: Ne videh da si napisao to..

Ja bih je ubacio u dron pun gas da vidis da li drzi i kako se ponasa.

Poslednja izmena:
Idem danas po 2 baterije i hub iz fly more paketa, kp nalog..
Imate li neki savet za proveru?
Konkretno nosim dron, daljinski i ubacicu obe u dron da vidim preko dji fly app da li ima punjenja..
I uporedicu fizicki sa mojom..
Postoji li jos nesto na sta mogu da obratim paznju?
Isprobaj ti nju i konkretno koliko ona drzi u letu. Ima baterija sto su predugo stajale, pogotovo ako nisu inteligentne pa su stajale napunjene ili prazne skroz

Nazad
Vrh Dno