Šta je novo?

Quad-Octa core igranje : Koliko Cpu snage stvarno treba

B-ZiGER

Slavan
Učlanjen(a)
29.08.2007
Poena
379
Naleteo sam danas na odličan test. Lik je potrošio 6meseci vremena da testira 36 različitih sistema :zgran:

Ovakvih rasprava je bilo dosta na forumu a ovo je jedan lep i sve obuhvatan test na kome može da se vidi kako koji CPU skalira u raznim igrama i sintetici na različitim grafama.

Evo šta je lik vrteo...

Processors tested:

AMD Athlon X4 860K - $74.99
AMD FX 8350 - $165.93
AMD FX 9590 (with AIO cooler) - $259.99
Intel Core i3-4130 - $118
Intel Core i5-4440 - $184.29
Intel Core i7-4790K - $338.99

Graphics cards tested:

AMD Radeon R7 260X (ASUS 2GB OC) - $137.24
AMD Radeon R9 280 (Sapphire Dual-X) - $169.99
AMD Radeon R9 290X (MSI Lightning) - $399
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti (OEM) - $149.99
NVIDIA GeForce GTX 770 (OEM) - $235
NVIDIA GeForce GTX 980 (ASUS STRIX) - $519

I link ka testu
http://www.pcper.com/reviews/Systems/Quad-Core-Gaming-Roundup-How-Much-CPU-Do-You-Really-Need

Meni je lično veoma interesantno kako se AMD 9590 lepo drži u testu. U prevodu svaki 8350 (20) sa finim OC om. :wave:

Steta sto nije testirao i u novijim igrama.

Uff, na sta on potrosi 6 meseci zivota:sceptic:,
pa koga interesuje i gde ce da se vidi razlika u nekim top procesorima od AMD i Intela, kod recimo 750Ti ili 260X grafika, potpuno bespotrebno i besciljno testirati tolike grafike, dovoljno je bilo uraditi za 980 i 290X i to sa sto vise razlicitih igara i to bi bilo validnije.
Uff, kako ga nije mrzelo da sve to sklapa i rasklapa:rupa:, a na kraju ne dobijes zadovoljavaci rezultat svoga rada.:D

Poslednja izmena:
Nekome ko ima GTX 750ti ili 260x jako je bitno da vidi sta mu donosi jaci procesor, to sto ti imas GTX980 (ups Titana :d) ne znaci da svi lude za istim :D

Zanima me kako će po vama raditi r9 270 i fx 6300 u novijim igrama pri ultra podešavanjima(bitno mi je da su texture na very hihg ili ultra) ostalo može medium - hihg, na rezoluciju 1920x1080.
Ako neko ima bilo kakva iskustva sa ovom kartom i procesorom molio bih ga da napiše :)

Pa, jeste, @Goldi,
ali je bolje, da je prvo uradio uporedjenje za dve najjace karte, sa vise igrara, pa onda, recimo, uradi testove za dve najslabije karte sa vecim izborom igara i tako polako sa svim kartama, pa onda, sta je sa testovima pri overkloku procesora, i to je jedan vrlo vazan aspekt:D u uporedjivanju procesora.
Ovako je dobio nesto izmedju, puno grafika i procesora i par igara, nista konkrentno ne mozes da vidis.
I nemoj da mi diras u grafiku:shock:, znas da kad se klokuje moze da stigne i onog Furisu i to overklokovanog.:eyebrows:

Jedan zanimljiv test.

http://www.technologyx.com/featured/amd-vs-intel-our-8-core-cpu-gaming-performance-showdown/

Test = 220eu vs 1350eu
CPU - Fx8370 vs i7 5960X

Grafe...
Mid-Range: EVGA SSC GTX 960 2GB
High-End: ASUS STRIX GTX 970
Ultra High-End: 2x ASUS STRIX GTX 970s in SLI

All games were tested at resolutions of 1080p, 1440p and 4K depending on the graphics card configuration. The titles tested include: Counter-Strike: Global Offensive, DoTA 2, Tomb Raider, Crysis 3, The Witcher 3, Grand Theft Auto V and Project CARS.

Ima smisla. Tih 16 threadova bleji...
Sreca pa je bilo koji i7-4xxx prakticno bolji za igre od te azdaje.

Pa sa dobrom optimizacijom realno može sve da se igra i dalje na 5850 ali ko će kupovati onda sutra nove grafe. A i ovo ima veze...

Vulkan
This performance increase is not free, as the post of Imagination says it comes at the expense of more work by the programmer.

Jedan dobar primer je Unreal engine 3, koji je izašao davne 2004 god a u 2015god (primer) secka na GTX 980 (Batman Arham Knight)
Kad smo kod toga evo klipa jednog na kome se bukvalno vidi kolko je to sve slično i isto a performanse samo rastu.

Batman je prilicno los primer zato sto su PC port radile neke budalcine koje nikad nisu nista za PC programirali.

Ali da, jasno je da su danas dev-ovi pritisnuti rokovima, losim API-em i lenjoscu okrenuti optimizaciji samo za ono sto se najvise koristi, quad-core.
Vulkan radi i na svim OS-ovima i grafikama.

A gde ima da se skine Vulkan ?
Jel mogu ja to da instaliram (masina iz potpisa) ?

Jos uvek nije pusten.

Zapravo Vulkan bi trebalo da je preuzeo dosta koda od Mantle-a. Mada i DX12 je isto verovatno, tako da sve je to slicno samo su otisli na razlicite pravce.

Vrh Dno