Šta je novo?

Q9550 E0 4GHz pri naponu od 1.215v

@FantomX
Toliko prajmovanje nije bas najbolje po procesor ;)

@vlada_o

Nešto su mi temperature kod tebe previsoke za taj napon i taj kuler. Ili ti je kućište loše provetreno ili ti kuler ne leži baš idealno...

Kod mene, na 4GHz na 1.264V, temperature su barem 10C niže nego kod tebe, a koristim OCZ Vendettu 2, poliranu, i sa dobro nanesenom OCZ Freeze Extreme pastom i ventilatorom na 1400rpm (oko 60cfm). Temperatura u sobi je sobna, verujem oko 23-24C, kućište je odlično provetreni CM690 (jedan usisni 12cm vent napred, i izduvni 2x14cm gore, 1x12cm bočno i 1x12cm pozadi).

Vidi i sam moje temperature. Pošto je kod tebe napon još niži a kuler bolji od mog, očekivao bih i nešto niže temperature...

Prilozi

• temperature.jpg
    temperature.jpg
    325.4 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
@ BigJoe

Ma znam, ovo je fora ali neki drugi put o tome, izvalio sam jednu zanimljivu stvar koja se tiche prajma ;)

P.S. Neshto mi perverzan taj novi avatar sto si nabudzio :D

@vlada_o

Nešto su mi temperature kod tebe previsoke za taj napon i taj kuler. Ili ti je kućište loše provetreno ili ti kuler ne leži baš idealno...

Kod mene, na 4GHz na 1.264V, temperature su barem 10C niže nego kod tebe, a koristim OCZ Vendettu 2, poliranu, i sa dobro nanesenom OCZ Freeze Extreme pastom i ventilatorom na 1400rpm (oko 60cfm). Temperatura u sobi je sobna, verujem oko 23-24C, kućište je odlično provetreni CM690 (jedan usisni 12cm vent napred, i izduvni 2x14cm gore, 1x12cm bočno i 1x12cm pozadi).

Vidi i sam moje temperature. Pošto je kod tebe napon još niži a kuler bolji od mog, očekivao bih i nešto niže temperature...

Pravi test za CPU pocinje tek posle 30 min tako da tih 30 min prime-ovanja nije dovoljno za poredjenje...Minimum 1h i tek onda mogu da se izvedu neki zakljuci...Inace temperatura nije ista posle 30 min i posle 1h a da ne pominjemo minimalnih 6h za testiranje realne stabilnosti...Eto samo tu malo gresis i nista vise...

Držao sam ja i satima, tj. celu noć, i najviša temeperatura zabeležena na najtoplijem jezgru je bila 61C... to je opet 8-9C niže od Vladine, a on ima bolji kuler i CPU na značajno nižoj voltaži... Zaključak?

P.S. sa intel burn testom, maksimalna temperatura kod mene vrlo brzo dođe i do 65C na najtoplijem jezgru.

Poslednja izmena:
@FantomX
KOji si ti kralj :)
i sad ne dodje neko da te pita jel ti stabilan cpu :D :d mu lupis shamar iz mesta :D

Držao sam ja i satima, tj. celu noć, i najviša temeperatura zabeležena na najtoplijem jezgru je bila 61C... to je opet 8-9C niže od Vladine, a on ima bolji kuler i CPU na značajno nižoj voltaži... Zaključak?

P.S. sa intel burn testom, maksimalna temperatura kod mene vrlo brzo dođe i do 65C na najtoplijem jezgru.

Zakljucak je da je sve od primerka do primerka...Imam recimo kolegu koji ima isto Q9650 kao i ja i ti i njegov primerak potrazuje manje voltaze od mog al se zato vise greje na istom clock-u pod istim uslovima i samim tim mu je uskracen OC potencijal za dalje...Ne moze bas sve da se uskladi i da bude idealno...

Poslednja izmena:
Low VID procesori se po pravilu malko više greju na istoj voltaži, ali im zato treba manje volaže za isti klok pa su zato generalno i bolji za overklok... ali pošto je ovo po pravilu, UVEK ima izuzetaka...

Svejedno, savetujem vladi da proveri:
1) naleganje hladnjaka na CPU. Imam osećaj da ne naleže savršeno. Možda i baza nije dovoljno ravna
2) ako je ovo 1) ipak OK, onda je kućište relativno loše provetreno

Jer temperatura pod load-om pri tako niskom naponu sa tako dobrim kulerom bi morala biti niža. Samo dobronamerni savet, ništa više...

Poslednja izmena:
Low VID procesori se po pravilu malko više greju na istoj voltaži, ali im zato treba manje volaže za isti klok pa su zato generalno i bolji za overklok... ali pošto je ovo po pravilu, UVEK ima izuzetaka...

Svejedno, savetujem vladi da proveri:
1) naleganje hladnjaka na CPU. Imam osećaj da ne naleže savršeno. Možda i baza nije dovoljno ravna
2) ako je ovo 1) ipak OK, onda je kućište relativno loše provetreno

Jer temperatura pod load-om pri tako niskom naponu sa tako dobrim kulerom bi morala biti niža. Samo dobronamerni savet, ništa više...

Bez obzira na low VID ako se pri voltazi od 1.25v za nekih 4.0 Ghz greje na 70c+ onda on nema sta da trazi vise od OC potencijala za svaki dan jel mu temperatura prestavlja problem i dzaba onda i mala potraznja voltaze za CPU!Kod mene je VID 1.25V ali ja sa temperaturuma nemam apsolutno nikakvih problema i zato opusteno mogu da vozim na 4.3 Ghz za svaki dan a i jos malo preko...Ponovicu,sve je od primerka do primerka...

Poslednja izmena:
Vidi i sam moje temperature...
A i kod tebe je malo radio prozor koji momenat pre fatanja shot-a... a? :d
Ipak, solidan pad temperature je ocit... :p

BTW, i ovo sto PCBeast kaze je na mestu... 1-1.5h minimum da se valjano ocita temperatura (da se lepo ugreje). U zatvorenom kucistu je merak nakon par sati, kada se sve okolne komponente dobrano ugreju (ili usijaju, kako kod koga :))

A i kod tebe je malo radio prozor koji momenat pre fatanja shot-a... a? :d

Tokom Prime95 temperature jezgara variraju i po 4-5 stepena gore-dole, zavisno od konkretnog testa koji se izvršava... koliko sam uspeo da primetim naviša temperatura je kada je FFT najmanji, tj. kada se vrti 8k, zato što onda najmanje uposli memoriju a najviše CPU. Ali i tada je oko 5C niža nego kada se pokrene Intel Burn Test... ;)

Zato je možda i merodavnije pustiti Prime95 par sati i gledati koje su bile maksimalne temperature jezgara u toku tog perioda... kod mene su bilo 57C (doduše samo 20-tak minuta testa, recimo da bi nakon par sati bila 60C) a kod vlade 70C. Razlika je kao što rekoh 10-tak stepeni, previše ako se uzme u obzir isti takt (4GHz), isti stepping (E0) i plus on ima bolji kuler i niži napon procesora... i dalje tvrdim da nije izvukao maksimum, negde nešto nije štimalo, najverovatnije naleganje njegovog kulera na CPU nije dovoljno dobro.

Poslednja izmena:
Tokom Prime95 temperature jezgara variraju i po 4-5 stepena gore-dole, zavisno od konkretnog testa koji se izvršava... koliko sam uspeo da primetim naviša temperatura je kada je FFT najmanji, tj. kada se vrti 8k, zato što onda najmanje uposli memoriju a najviše CPU.
Znam, to je istina... ali, sto ti onda nisi sacekao i stavio onu temperaturu od 57 stepeni, vec onu od 52? ;)
Ili pak onu od 61, sto si pomenuo da si imao nakon visecasovnog testiranja?

Nego ovako, 52... em sto nije merodavna... em sto stajes dodatno Vladi na muku! :D
Ali i tada je oko 5C niža nego kada se pokrene Intel Burn Test... ;)
Toga sam se vala naslusao, moracu i ja da ga probam :)
Zato je možda i merodavnije pustiti Prime95 par sati i gledati koje su bile maksimalne temperature jezgara u toku tog perioda... kod mene su bilo 57C (doduše samo 20-tak minuta testa, recimo da bi nakon par sati bila 60C) a kod vlade 70C. Razlika je kao što rekoh 10-tak stepeni, previše ako se uzme u obzir isti takt (4GHz), isti stepping (E0) i plus on ima bolji kuler i niži napon procesora... i dalje tvrdim da nije izvukao maksimum, negde nešto nije štimalo, najverovatnije naleganje njegovog kulera na CPU nije dovoljno dobro.
Sve ti je to na mestu... ali, opet - ne mora da znaci. Svaki procesor je razlicit, svaki je prica za sebe. I zaista je tako, nije fraza ili prazna prica. Normalna je pojava da se jedan greje vise, drugi manje, a pri istom naponu, kloku... ali cak i u ovakvoj situaciji, kada je kod tebe nizi napon i losiji cooler nego kod njega. Jednostavno, ko zna kakva je njemu povrsina IHS-a, da li su dobro pokrivena jezgra... da li su mu i termalni senzori u redu, da li su dobro kalibrisani i da li uopste prijavljuju ispravno... mnogo ima nepoznatih.
Uostalom, isto kao sto je moguce da mu ne naleze dobro cooler na CPU, da mu je kriva baza, da nema dovoljno paste/nije dobro naneta...

@vlada_o

Kao sto sam pomenuo u prvome postu, lose kalibrisani senzori.
Pocetna temperatura koju vidi real temp je 40 stepeni zakucano, sto nije u redu jer se zna da isti procesor pri najmanjem naponu i najmanjem kloku idluje na oko max 8,9 stepeni vise od ambijentalne temperature. Znaci kad oborim klok(minimalan mnozilac i minimalan fsb) i min. napon od 1.05v i dalje je temperatura ista.:smash:

To znaci, da kada bi kalibrisao jezgra za 10 stepeni nadole, posto mi je u sobi 22stepena, kao sto i autor Real Tempa preporucuje moje realne temperature bi bile mnogo nize, pa cak i od tvojih. (40-(22+8))=10. Nije lose da pogledate link koji sam stavio u prvom postu jer lepo objasnjava zasto su temperature takve kakve jesu.
Kroz moje ruke je prosao i procesor ciji je zenzor kao minimalnu pocetnu temperaturu pokazivao 51 stepen:mad:,
jednostavno tako je dizajniran senzor da ne pokazuje manju temperaturu od 51, odnosno u mom slucaju 40.

Poslednja izmena:
Ima istine u tome. Intel i sam priznaje da su senzori kalibrisani za temperature throttlinga, a da što si dalje od te temperature (idle na primer, ili pod load-om sa nekim dobrim kulerom bez značajnog dizanja napona) tačnost senzora je sve manja...

Malo razočaravajuće za 2008-mu godinu i 21.vek top proizvođača procesora... Zar zaista nisu mogli bolje? Čini mi se da i 4 god stari athlon64 preciznije i konzistentnije pokazuje svoju temperaturu nego intel core2 serija...

Poslednja izmena:
Vrh Dno