@vlada_o
Nešto su mi temperature kod tebe previsoke za taj napon i taj kuler. Ili ti je kućište loše provetreno ili ti kuler ne leži baš idealno...
Kod mene, na 4GHz na 1.264V, temperature su barem 10C niže nego kod tebe, a koristim OCZ Vendettu 2, poliranu, i sa dobro nanesenom OCZ Freeze Extreme pastom i ventilatorom na 1400rpm (oko 60cfm). Temperatura u sobi je sobna, verujem oko 23-24C, kućište je odlično provetreni CM690 (jedan usisni 12cm vent napred, i izduvni 2x14cm gore, 1x12cm bočno i 1x12cm pozadi).
Vidi i sam moje temperature. Pošto je kod tebe napon još niži a kuler bolji od mog, očekivao bih i nešto niže temperature...
Držao sam ja i satima, tj. celu noć, i najviša temeperatura zabeležena na najtoplijem jezgru je bila 61C... to je opet 8-9C niže od Vladine, a on ima bolji kuler i CPU na značajno nižoj voltaži... Zaključak?
P.S. sa intel burn testom, maksimalna temperatura kod mene vrlo brzo dođe i do 65C na najtoplijem jezgru.
Pa low VID chipovi se vise greju ali i bolje OC![]()
Low VID procesori se po pravilu malko više greju na istoj voltaži, ali im zato treba manje volaže za isti klok pa su zato generalno i bolji za overklok... ali pošto je ovo po pravilu, UVEK ima izuzetaka...
Svejedno, savetujem vladi da proveri:
1) naleganje hladnjaka na CPU. Imam osećaj da ne naleže savršeno. Možda i baza nije dovoljno ravna
2) ako je ovo 1) ipak OK, onda je kućište relativno loše provetreno
Jer temperatura pod load-om pri tako niskom naponu sa tako dobrim kulerom bi morala biti niža. Samo dobronamerni savet, ništa više...
A i kod tebe je malo radio prozor koji momenat pre fatanja shot-a... a? :dVidi i sam moje temperature...
Covece, pa kad drzis dzoku sa sve jednim jajcetom kao avatarTu perverziju ste primetili samo ti i CAR, brinem se za vas![]()
![]()
![]()
A i kod tebe je malo radio prozor koji momenat pre fatanja shot-a... a? :d
Znam, to je istina... ali, sto ti onda nisi sacekao i stavio onu temperaturu od 57 stepeni, vec onu od 52?Tokom Prime95 temperature jezgara variraju i po 4-5 stepena gore-dole, zavisno od konkretnog testa koji se izvršava... koliko sam uspeo da primetim naviša temperatura je kada je FFT najmanji, tj. kada se vrti 8k, zato što onda najmanje uposli memoriju a najviše CPU.
Toga sam se vala naslusao, moracu i ja da ga probamAli i tada je oko 5C niža nego kada se pokrene Intel Burn Test...![]()
Sve ti je to na mestu... ali, opet - ne mora da znaci. Svaki procesor je razlicit, svaki je prica za sebe. I zaista je tako, nije fraza ili prazna prica. Normalna je pojava da se jedan greje vise, drugi manje, a pri istom naponu, kloku... ali cak i u ovakvoj situaciji, kada je kod tebe nizi napon i losiji cooler nego kod njega. Jednostavno, ko zna kakva je njemu povrsina IHS-a, da li su dobro pokrivena jezgra... da li su mu i termalni senzori u redu, da li su dobro kalibrisani i da li uopste prijavljuju ispravno... mnogo ima nepoznatih.Zato je možda i merodavnije pustiti Prime95 par sati i gledati koje su bile maksimalne temperature jezgara u toku tog perioda... kod mene su bilo 57C (doduše samo 20-tak minuta testa, recimo da bi nakon par sati bila 60C) a kod vlade 70C. Razlika je kao što rekoh 10-tak stepeni, previše ako se uzme u obzir isti takt (4GHz), isti stepping (E0) i plus on ima bolji kuler i niži napon procesora... i dalje tvrdim da nije izvukao maksimum, negde nešto nije štimalo, najverovatnije naleganje njegovog kulera na CPU nije dovoljno dobro.
@vlada_o
Nešto su mi temperature kod tebe previsoke za taj napon i taj kuler. Ili ti je kućište loše provetreno ili ti kuler ne leži baš idealno...
Kod mene, na 4GHz na 1.264V, temperature su barem 10C niže nego kod tebe, a koristim OCZ Vendettu 2, poliranu, i sa dobro nanesenom OCZ Freeze Extreme pastom i ventilatorom na 1400rpm (oko 60cfm). Temperatura u sobi je sobna, verujem oko 23-24C, kućište je odlično provetreni CM690 (jedan usisni 12cm vent napred, i izduvni 2x14cm gore, 1x12cm bočno i 1x12cm pozadi).
Vidi i sam moje temperature. Pošto je kod tebe napon još niži a kuler bolji od mog, očekivao bih i nešto niže temperature...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari