Šta je novo?

q9550 CLOCK

micairvas

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
199
Kupio sam doticni Q9550 i zanima me koliko moze da se klokne i do koliko smem da dizem napon, za sada sam ga stavio da mi radi na 3,9GHZ, pri podesavanju napona u biosu od 1,42, dok u programu cpu-z pokazuje napon od oko 1,35V! Pa me zanima da li smem da ga drzim na tom naponu! Temperature su mi ok, evo slika:

Prilozi

• 1 copy.jpg
    1 copy.jpg
    421.1 KB · Pregleda: 158
Imash dobar primerak CPU-a,
probaj mu naci FSB wall
a napon nesto spec vise od ovoga nemoj dizati

E sada koliko je dobar primerak... ne mogu preko ovoga da ga kloknem! U stvari mogu ali prime95 puca posle nekih 2 sata!

Ako nije FSB wall, obično pomaže još napona i bolje hlađenje... ;)

Ako nije FSB wall, obično pomaže još napona i bolje hlađenje... ;)

Pa ne znam do koliko smem da mu dizem voltazu, u biosu sam stavljao do 1,425V mada u cpu-z on pokazuje voltazu od oko 1,34V tako da ne znam sta je realna voltaza pa ne bih da se zezam, inace radio mi je na 4,05GHz, 2 sata u prime 95 i tek je onda izbacio neki error a temperature su bile OK! Koji bi mu bio FSB wall ne znam i plasim se da proveravam da ne sprzim nesto!

CPU Enhanced Halt (C1E) - disabled
CPU EIST function - disabled
i imaces stalno isti napon koji namestish
smanji mu mnozioc i dizi FSB i videces gde mu je FSB wall
(pre toga proveri memoriju sa memtestom ili necim slicnim dokle ti ide, da ti nebi ona zabadala kako dizes FSB)
voltazu bez nekog ozbiljnijeg hladjenja nemoj vise dizati od 1,450 - 1,475 max

Samo odradi kako ti je Hohoya rekao.
Da li si dizao napon na ploci, granica za 520 fsb trebalo bi da bude 1.36v-1.4v (odokativno), bilo bi pozeljan ventilator u blizini zbog ovih vrucina.
Sigurno si procitao ali da te podsetim imas i temu:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=189474

Probaj da testiras sa linix i furmarkom (zajedno) stabilnost.

Pozdrav.

CPU Enhanced Halt (C1E) - disabled
CPU EIST function - disabled
i imaces stalno isti napon koji namestish
smanji mu mnozioc i dizi FSB i videces gde mu je FSB wall
(pre toga proveri memoriju sa memtestom ili necim slicnim dokle ti ide, da ti nebi ona zabadala kako dizes FSB)
voltazu bez nekog ozbiljnijeg hladjenja nemoj vise dizati od 1,450 - 1,475 max

Iskljucio sam te opcije koje si mi rekao i opet nemam taj napon koji je u biosu, namestio sam napon u biosu na 1,35 dok u cpuz pokazuje znatno manje vrednosti! Memoriju nisam stigao da testiram, posto treba oko 5 sati da se testira, tako da cu to da odradim za koji dan, a maltretirao sam se oko klokovanja ceo dan i najbolje sto sam uspeo da namestim da radi stabilno je nekih 3,95GHz, i memorija na nekih 1120Mhz, Dok sam imao q6600 memorija mi je bez problema radila na 1200 pa i preko, ne znam zasto nece sada da ide do tih vrednosti!

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    448.7 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Iskljucio sam te opcije koje si mi rekao i opet nemam taj napon koji je u biosu, namestio sam napon u biosu na 1,35 dok u cpuz pokazuje znatno manje vrednosti! Memoriju nisam stigao da testiram, posto treba oko 5 sati da se testira, tako da cu to da odradim za koji dan, a maltretirao sam se oko klokovanja ceo dan i najbolje sto sam uspeo da namestim da radi stabilno je nekih 3,95GHz, i memorija na nekih 1120Mhz, Dok sam imao q6600 memorija mi je bez problema radila na 1200 pa i preko, ne znam zasto nece sada da ide do tih vrednosti!

Pa vdroop/drop(pad napona u odnosu na bios i idle/load).
Svaka ploca ga ima u odredjenoj meri, neke ga i nemaju do odredjene granice.
Pravi napon je naravno onaj koji je ispisan u CPUz-u.

Kojih bre 5h za RAM ? Pola sata i vise nego dovoljno.

A da bi taj RAM radio na 1200MHz ili nesto preko, mora strap da bude 266 ili 400. Pa sad vidi kako ti odgovara kombinacija da namestis.

Sad ovo sto illidan rece..tebi je tjmax namesten na 95c u RealTemp-u, vidi da li je upravo toliki za 45nm procesore ili je 100c ..ili neka neko kaze ko vec zna ..U slucaju da je 100c onda dodas 5c na te temperature.

*edit* evo nadjoh na google na brzinu, 95c je tjmax za E0 Q9550, a taj i imas znaci temp. su te koje i kaze RealTemp.

Poslednja izmena:
Koji je TJmax za C1 Q9450, ako neko zna da ne trazim.. tj.nalazi mi oprečne rezultate..

@micairvas

Nije iskljuceno da te memorija koci, ostavi je na 1:1, pa probaj da dizes cpu.

Realno gledajući tih 3,95 je skroz OK za vazduh
ostaje ti da se igrash sa memorijom i to je to

Memorija me definitivno koci, iskreno nisam je stavljao na vecu voltazu od 2,14V, neko mi rece da hoce da se sprzi kad se predje 2.20V...... da se ne igram....
Ne znam jel bi dobio nesto kada bi presao na transcend Axeram 2x2gb 1066mHZ?

Neće joj ništa biti ni na 2.3V. U svakom slučaju, stavi da duva nešto preko nje
AXEram jedino ako uzmeš neki iz prvih serija, vidim da su ovi noviji elpide al ok, i one izguraju do 1100MHz.
Mislim da tebe koči bios i strapovi i mem.delioci.. Probaj drugi neki bios pa uporedi

Poslednja izmena:
Ispasce smesno ali nikad nisam instalirao novi bios :D I iskreno nemam pojma kako se to radi, predpostavljam da nije jednostavno kao instalacija win-a :D I ne znam koju bih verziju trebao da trazim za moju plocu, ako je komplikovano ne bih se ni maltretirao sa time...... :D

Otvori novu temu " kako da flesujem bios na matiicnoj".
Ja skoro nisam video nekog da je pun pitanja kao sto si ti. :D

Nemam nista protiv, ali mi jako zanimljivo. :) U svakom slucaju tu smo da pomognemo.

...

Znam bre da sam dosadan, bio sam u Americi prosle godine skupio neke pare i krenuo da budzim masinu, i to me veoma zainteresovalo, fakticki krenuo sam od 0 i sad akumuliram znanje ;D PS, stigao sam do 2,5 na skali do 100 :D

Nazad
Vrh Dno