Šta je novo?

Q9450 Visoke temperature core 1,2,3,4?

Cortier

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2008
Poena
304
Pozdrav drustvo.Kupio sam pre 5 dana Q9450.Nisam se bas odusevio temperaturama jezgara, ustvari razocarao sam se, jer sam video testove DarkSida sa njegovim q9450.U prodavnici su postavili proc. tako da ne znam ni koja je termalna pasta upotrebljena.Hteo sam da mi oni postave da se u slucaju da nesto nevalja ne pozivaju na moju losu postavku.Box kuler je na procesoru. Temperature proc. bez oopterecenja su core1,2=53C a core3,4=47C, sto je po meni puno.Kada opteretim proc sa quadPrime95 temperature za 3min dostizu vrednost od 70,71C. Nije logicno da se 45n proc greje vise od 65n q6600.Na CPUZ vidim da procesor radi na 2Ghz a nekad na 2,66Ghz, to je verovatno zbog epu cipseta koji imam na maticnoj.Temperature sam merio sa HWMonitor,Core Temp,everest i svi programi pokazuju iste vrednosti, nemam realtemp.Voleo bih da cujem vase misljenje o ovome?Evo i slika.

Prilozi

• cpuzga0.jpg
    cpuzga0.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 130
  • cpuidrt3.jpg
    cpuidrt3.jpg
    82.3 KB · Pregleda: 120
  • coretempjf2.jpg
    coretempjf2.jpg
    40.1 KB · Pregleda: 114
  • everestjk3.jpg
    everestjk3.jpg
    110.5 KB · Pregleda: 135
Pozdrav drustvo.Kupio sam pre 5 dana Q9450.Nisam se bas odusevio temperaturama jezgara, ustvari razocarao sam se, jer sam video testove DarkSida sa njegovim q9450.U prodavnici su postavili proc. tako da ne znam ni koja je termalna pasta upotrebljena.Hteo sam da mi oni postave da se u slucaju da nesto nevalja ne pozivaju na moju losu postavku.Box kuler je na procesoru. Temperature proc. bez oopterecenja su core1,2=53C a core3,4=47C, sto je po meni puno.Kada opteretim proc sa quadPrime95 temperature za 3min dostizu vrednost od 70,71C. Nije logicno da se 45n proc greje vise od 65n q6600.Na CPUZ vidim da procesor radi na 2Ghz a nekad na 2,66Ghz, to je verovatno zbog epu cipseta koji imam na maticnoj.Temperature sam merio sa HWMonitor,Core Temp,everest i svi programi pokazuju iste vrednosti, nemam realtemp.Voleo bih da cujem vase misljenje o ovome?Evo i slika.

Ajmo ovako:
- Dark ima poseban primerak, tako da nije za uporedjivanje sa ostalima :D
- imas BOX, odatle i nesto vise temperature, ali kad vidis kolika je temp napolju onda i nije to toliko visoko...Uzmi bolji cooler i provetri dobro kuciste
- Menjanje frekvencije nije zbog EPU-a vec zbog C1E opcije, ujedno i EIST-a, koje mozes da iskljucis u BIOS-u

Poslednja izmena:
I mislio sam da uzmem neki bolji kuler mozda cm hyper212, ali sam sad olaksan sto se tice para,za neko vreme,ali sigurno menjam.Hvala puno za savet,sad mi je malo lakse, hvala i za objasnjenje oko menjanja frekvencije procesora.

Box kuler je teško đubre (barem 10-15C losiji od solidnog kulera tipa Hyper212 ili Vendetta2), pa sa box-om bolje ne pokušavaj OC (tj. može donekle, ali nikako ne diži napon). Do 70C pod opterećenjem je OK, preko toga postaje kritično. Malo te zezaju i visoke temperature okoline.

Ja recimo furam na 3.8GHz na 1.35V, ali Vendettom2, polirana ona, poliran CPU a paste OCZ Freeze, u odlično provetrenom kućištu, i tempertarure jezgara pod opterećenjem su do 59-64C, kako koje jezgro.

Dakle može se, ali treba malo para (za kuler) i malo truda...

Poslednja izmena:
Evo da se ubacim, te temperature su skroz ok za stock kuler, meni se jezgra pod opterecenjem vrte na oko 60-65 stepeni (takodje stock kuler), a bez opterecenja na ispod 40, u pocetku su temperature bile i malo vece pa je morao da radi Arctic Silver koji je smanjio za u proseku 5 stepeni po jezgru. Jednostavno ne mozes bolje da ocekujes od tog kulera, ja sam mislio da ce meni bolje da radi posao pa kad sam sklapao konfu nisam uzimao nesto sa strane ali cim budem imao malo vremena ima da pazarim nesto bolje....

Evo danas sam uzeo CM Hyper212, pa mi treba pomoc oko postavke,ustvari oko razdvajanja ovog starog box kulera, posto mi je prodavac rekao da mogu da zeznem ako zajedno iscupam procesor i kuler jer se tesko razdvaja, ja sam skidao na staroj trojci proc i nije bilo nekih problema, ali ne bih da nesto zeznem, pa me interesuje kako je najbolje da to uradim i cime da ispoliram proc. Imam hidrogen peroxid 3% i aceton i jos dobio sam neku pastu sa kulerom, valja li to?

0) ...mozda i najbitnija stvar je voltaza na cpu-u. default voltaze za Q9450 su 0.85v-1.3625v, sto znaci da ako ti je VCPU ~1.1V mozda probas da spustis malo ako ti je vec na default clocku, spustas u malim koracima, recimo da ce ti svaki taj korak spustiti T za 1 (mozda i 2'c). Ako moze da radi na 0.85V-0.95V onda milina
Ipak je verovatnije da je to smo jedan od ne-tako-dobrih primeraka Q9450 (ne znaci da je los)

1) ako ti je temperatura u stanu ~28-30'c (ako nemas klimu) onda su ti temperature i normalne.

2) Pitanje je kako je montiran box cooler, ako je ona zvaka (fabricka pasta) onda je sigurno da biti neka dobra termalana pasta (Arctic Silver 5 recimo) skinula i do 5'c (mozda i vise)

3) Cini mi se da si donekle u pravu oko tih temperatura: ima primeraka Q9450 koji su na ispod 40'c u leru bez obzira na cooler. Problem je sto se po testovima uvek pojavljuju neki dobri primerci a na trzistu je ipak situacija malo manje ruzicasta.

4) CM212 bi ti spustio T sigurno i uz neku dobru pastu mogao bi da ocekujes temperature u idle-u od 41-41'c a u loadu ~55'c sto je ok i sto bi ti dalo marginu za eventualni overklok.

5) Kad dodjes do temperatura od ~70'c to otprilike znaci da nemozes dalje sa overklokom, mozes ali vrlo verovatno ces iskusti nestabilnost i velike temperature. Kad dodjes do 70'c treba ili da se zadovoljis klokom ako je stabilan i klok i temperatura ili da promenis hladjenje.

samo ostavi ukljucen komp pod nekim opterecenjem, prime npr, nekih pola sata pa onda odmah skidaj box cooler, pasta - zvaka ce biti zagrejana pa se nece zalepiti box za cpu

Hvala vam na odgovorima, ali ne znam da li da pocinjem premontiravanje sa ovom pastom ili da uzmem neku bolju, tipa Premium ili High performance, ArcticSilvera nema nigde kod nas da se uzme bar ne u Zr, a ne znam ni gde ima.

Preko sprica crvena nalepnica i pise ColerMaster a sitnim slovima Thermal Compound Kit

nije ni ta losa, samo da nije naka najobicnija (bela) jer je ta za 5-6'c losija od neke dobre paste.

Evo malopre sam konacno stavio H212 i bas sam se prijatno iznenadio temperaturama jezgara.Opale su za oko 15 stepeni.Mada opadne temperatura za oko 5 stepeni kad zahladi,ali i ovo je ekstra.Izglancao sam procesor sa alkoholom i perfeksom i stavio tacku paste CM High performance na sredinu proc,kako sam procitao na forumu.Ventilator se necuje, jedino ova 8ca na prednjoj strani kucista.Jedina zamerka za kuler je sto nema nosac za kuler koji ide iza ploce kao sto ima TRUE.Nego jel to samo kod mene ili i kod vas kad sam vracao onaj kavez na procesor i spustao onu polugicu da zatvorim proc u leziste islo je dosta tesko pri kraju jel to tako treba?Hvala na pomoci.Evo i slika

Prilozi

• CoreTemp.jpg
    CoreTemp.jpg
    40.1 KB · Pregleda: 87
  • HWMonitor.jpg
    HWMonitor.jpg
    91.8 KB · Pregleda: 83
  • Everest.jpg
    Everest.jpg
    108.3 KB · Pregleda: 101
Evo malopre sam konacno stavio H212 i bas sam se prijatno iznenadio temperaturama jezgara.Opale su za oko 15 stepeni.Mada opadne temperatura za oko 5 stepeni kad zahladi,ali i ovo je ekstra.Izglancao sam procesor sa alkoholom i perfeksom i stavio tacku paste CM High performance na sredinu proc,kako sam procitao na forumu.Ventilator se necuje, jedino ova 8ca na prednjoj strani kucista.Jedina zamerka za kuler je sto nema nosac za kuler koji ide iza ploce kao sto ima TRUE.Nego jel to samo kod mene ili i kod vas kad sam vracao onaj i spustao onu polugicu da zatvorim proc u leziste islo je dosta tesko pri kraju jel to tako treba?Hvala na pomoci.Evo i slika

nosac za kuler = retention backplate
kavez na procesor = cover braket

ukoliko se procesor ne klima sve je u redu ;)

:wave:

Sad na overklok! :D

(izgleda da CT dobro radi sa ovim Q9xxx procesorima, cak registruje i promene FID-a i VID-a (TM2) ;))

Poslednja izmena:
Evo danas sam uzeo CM Hyper212, pa mi treba pomoc oko postavke,ustvari oko razdvajanja ovog starog box kulera, posto mi je prodavac rekao da mogu da zeznem ako zajedno iscupam procesor i kuler jer se tesko razdvaja, ja sam skidao na staroj trojci proc i nije bilo nekih problema, ali ne bih da nesto zeznem, pa me interesuje kako je najbolje da to uradim i cime da ispoliram proc. Imam hidrogen peroxid 3% i aceton i jos dobio sam neku pastu sa kulerom, valja li to?

Ne mozes kod Intel-a LGA da iscupas zajedno kuler i procesor.

Poslednja izmena od urednika:
Sve stoji super ne klima se, nisam bas znao tacne nazive,a u servisu mi rekli pazi da neiscupas sve zajedno,u svakom slucaju dobro sto ste me ispravili da znam.Sada cu prvo da spustam napon procesora da vidim dokle ide.Znam da nije logicno,stavio bolje hladjenje, ali nisam hteo da cackam pre da vidim ucinak novog kulera, pa ona na overklok.:wave:

taj CM212 slobodno pritegni dobro sa zadnje strane
ima coolera (mislim da to ima Z600) koji imaju plocicu u obliku X koaja ide sa zadnje strane
Steta sto to i CM212 nema

Meni se redovno desavalo da na 478 podnozju skinem cpu zajedno sa coolerom.
Na 775 socketu, ni jednom do sada.

TjMax nije 105 kao sto core temp kaze vec 95. Dakle racunaj da su ravno 10C nize i uzivaj ;)

Stvarno mi je simpaticno kada cujem da prodavac kaze da kod s775 moze
da se iscupa zajedno sa kulerom i procesor :D
To govori dosta o znanju prodavca :D

Moj Q6600 na 3GHz @ default voltazi u leru ima temperature 39-38-35-34
Quad Prime, kada se pokrene Core Temp kaze 49-48-47-44
Doduse hladjenje je TRUE sa 2 venta po 12cm a soba je klimatizovana

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno