Šta je novo?

Q8200 ili Phenom II 965

Snake1989

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2010
Poena
270
Moja oprema  
Mobilni telefon
Xiaomi Mi9
Pametni uređaji
Huawei Watch GT2 Pro
Steam
SnakeT1989
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posedujem Q8200 i kopka me da menjam celu platformu 775 za Phenom II 965 jer vidim da je cena pristupacna a default takt mu je dosta visi a Q8200 i dalje drzi cenu, kontam da mogu dobiti 90e za njega, pa me interesuje jel se isplati raditi tu kombinaciju ili da ostanem na Q8200?

Po meni da, ako to mozes da zavrsis bez ulaganja, jer je 965 brzi. E sad treba proceniti kako ce cene ici dalje.

Po meni da, ako to mozes da zavrsis bez ulaganja, jer je 965 brzi. E sad treba proceniti kako ce cene ici dalje.

Pa morao bi sigurno nesto uloziti jer treba i plocu uzeti :D, za sad sam na Gigabyte p35C Ds3R pa treba prodati u kompletu.... Ali nesto gledam ploce za AM3 sve su mi nekako prazne i jadne, te do 9k dinara :D... A i ne znam kakva je traznja za tim starim intel quad tipa q8200,q6600 vidim ima ih dosta po oglasima pa nesto mislim da nije ih bas lako prodati kad za nesto malo vise para ima nov phenom 2 965 koji ih cepa

965 je definitivno bolji izbor jer taj intel je vec star,postoji ogroman broj 775 ploca,platforme koja vise nece postojati(kod nas ce se po obicaju jos dugo zadrzati) i potraznje za intelom ce tek biti,neki ljudi ce radije kupiti bolji procesor za staru plocu jer im se ne izdvaja novac za celu konfiguraciju.
Sto se procesora za am3 ploce tice jos ce im padati cena,ne mnogo ali definitivno su pri kraju svog postojanja tako da je u narednih par meseci idealno uzeti za male pare dobar procesor,koji ce i za dve godine biti sasvim ok.Iako ulaganje u AMD se gotovo nikada ne isplati.
Sto se AM3 ploce tice za stotinak evra se dobija 890gx cipset sa usb3 i sata III podrskom to je sve sto je potrebno za 965BE,sve preko toga se uopste ne isplati osim ako vec nemas dve kartice za CF.

965 je definitivno bolji izbor jer taj intel je vec star,postoji ogroman broj 775 ploca,platforme koja vise nece postojati(kod nas ce se po obicaju jos dugo zadrzati) i potraznje za intelom ce tek biti,neki ljudi ce radije kupiti bolji procesor za staru plocu jer im se ne izdvaja novac za celu konfiguraciju.
Sto se procesora za am3 ploce tice jos ce im padati cena,ne mnogo ali definitivno su pri kraju svog postojanja tako da je u narednih par meseci idealno uzeti za male pare dobar procesor,koji ce i za dve godine biti sasvim ok.Iako ulaganje u AMD se gotovo nikada ne isplati.
Sto se AM3 ploce tice za stotinak evra se dobija 890gx cipset sa usb3 i sata III podrskom to je sve sto je potrebno za 965BE,sve preko toga se uopste ne isplati osim ako vec nemas dve kartice za CF.

Tnx na detaljnom odgovoru

9000 dinara je nov 955 ;) Ja sam sa 3 komada 1055T i par 1090T se vratio na 955, jer sam batalio VT. Skoro svaki primerak se klokuje na 4.2 uz neki totalno nenormalno mali napon :)

Resio sam, ide u oglase ploca i proc. uzima se AMD :D Tnx svima na odg.

Pa morao bi sigurno nesto uloziti jer treba i plocu uzeti :D, za sad sam na Gigabyte p35C Ds3R pa treba prodati u kompletu.... Ali nesto gledam ploce za AM3 sve su mi nekako prazne i jadne, te do 9k dinara :D... A i ne znam kakva je traznja za tim starim intel quad tipa q8200,q6600 vidim ima ih dosta po oglasima pa nesto mislim da nije ih bas lako prodati kad za nesto malo vise para ima nov phenom 2 965 koji ih cepa

A što se "praznih i jadnih ploča tiče", jadnije su nove 1155 ploče, jer imaju manje i SATA 6Gbps konektora i USBova ;) Uzmi ovu kao moju iz potpisa. UBedljivo najbolji bang4Dbuck ;)
6Sata 6Gbps porotva+2xSATA 3Gbps, 2xUSB3, 8xUSB2.0, + brakceti, odličan OC potencijal, odlična naponska sa hladnjakom, Full ATX format, FSB ide do 305Mhz ;)

Nove serije otkidaju :) JA moj vozim na 4Ghz sad opušteno na 1.312V pod Linxom 64bit u full loadu :) za 4.4GHz mi traži samo 1.488V pod punim opterećenjem :) Demios je imao sličan primerak, ja sam probao još par primeraka koji laganica idu na 4.2, a bez problema na 4.4 uz malo veći napon ;) Ne znam kako odjedanput ovako dobra serija PII procesora kod nas, ali su zato 1055 u*rali do daske. Sve neki primerci koji sišu napon kao nenormalni. Inače 4.4GHz sad držao dok mi je bilo otvoreno kućište, sada pošto imam ovog "čuvara guze" :D dok ne stigne novo kućište, morao sam da ga stavim na samo 4.0Ghz na 1.312V...

Kuler, pa ok :) Očekivao sam malo bolje rezultate sa 1055T i 1090T ali dobro, kućište me ubija :)

Hvala na inffo-u.Super sto je tako.Nisam znao da su probili tu granicu od 4.0 Ghz.Cool ;)
To je i meni sad zanimljivo da ga nabodem na ovu moju plocicu :)
P.S.Jer njima gornja granica 1.45v ili moze preko?1.50v?

http://www.anandtech.com/bench/Product/102?vs=52

Ovde se sve vidi :)

I ja sam poceo da razmisljam o PII X4 965 jer je bolesno jeftin a sasvim ok cpu za moju rezoluciju od 1680x1050, uz 5850 oc ima sve da prsti na 50+ fps :smoke:

Zanima me samo do koliko moze da se oc za 24/7 ? imam Alpenfohn Brocken.

Inace naravno da vise zelim i5 2500k ali ne daje mi se toliko kesa za plocu, ddr3 i taj i5.. a i mislim da je greh tako jak procesor upariti sa nefullhd rezolucijom ;)

U svakom slucaju cekam jesen i battlefiled 3, ako igra bude stucala ko luda na e8400 ode on zajedno sa plocom i ddr2 u oglase :smoke:

Ma njima je granica dok CPU temp ne pređe 55C, sve preko toga uzrokuje BSOD. AKo imaš dobro hlađenje ili vodu, možeš i do 1.55V ;)

Pa otkud znam.. napisah da imam brocken koji se pokazao kao odlicno hladjenje.. ti imas 955 i to na 4,4Ghz sa slicnim kulerom.. ja bih uzeo 965 i kapiram da bih imao zagarantovanih 4+ Ghz sa Brocken-om, ispravi me ako gresim.
A i X4 4Ghz je danas dovoljno, posebno kada znam da ne bih menjao ni monitor ni graficku jos 1 god.. a sto se tice programa za foto/video obradu, pa ako mi ne smeta da malo vise cekam sa c2d ovaj phenom ima da mi izgleda munjevito brz ;)
***a, sta da se radi kada su finasije problem.. i5 2500k je best buy ali dok ja promenim monitor i graficku ko zna sta ce sve izaci, ivy bridge ili sta vec..

http://www.anandtech.com/bench/Product/102?vs=52

Ovde se sve vidi :)

I ja sam poceo da razmisljam o PII X4 965 jer je bolesno jeftin a sasvim ok cpu za moju rezoluciju od 1680x1050, uz 5850 oc ima sve da prsti na 50+ fps :smoke:

Zanima me samo do koliko moze da se oc za 24/7 ? imam Alpenfohn Brocken.

Inace naravno da vise zelim i5 2500k ali ne daje mi se toliko kesa za plocu, ddr3 i taj i5.. a i mislim da je greh tako jak procesor upariti sa nefullhd rezolucijom ;)

U svakom slucaju cekam jesen i battlefiled 3, ako igra bude stucala ko luda na e8400 ode on zajedno sa plocom i ddr2 u oglase :smoke:

Pa nije toliko, 60e su ploche, najjeftiniji Sandy Bridge i5 je oko 140e, dok je 2500k 170e i DDR3 ti je 10e po gigabajtu, sve u svemu 220-250e, a zato dobijesh performanse bolje od ove moje zveri, dok je PII X4 clock by clock sa mojim Xeon-om, mozda jedva sporiji.

Matichna za PII bi koshtala 45e u sluchaju nekog AM2+ izroda, ili 75e ako hocesh neku plochu sa Sata6Gb/s i USB 3.0, a sam procesor bi te koshtao 80e ukoliko bi uzeo onaj zalosni PII X4 940 koji radi na 3GHz do 130 ukoliko bi ishao na najsporije X6 reshenje koje pak opet radi na zalosnoj frekvenciji.
PII mashina bi te koshtala znachi od 125e za AM2+ plochu(gde bi ti ostao DDR2 RAM) i X4 na 3GHz do 220e koliko bi te koshtla AM3 matichna, X6 na 2,7GHz i 2GB DDR3.

Najgore od svega je to shto PII X6 @2.7 parira i3 2100 @3.1 koji koshta samo 100e i ispada josh jeftiniji od onog sporijeg i5.

Anyway jachi procesor ti treba za manje rezolucije gde tvoja karta melje sve pa mora da cheka neki spor procesor da joj poshalje nov shtof za meljenje.

P.S. Gledao sam cene samo Asus plocha, mozda ima jeftinije od drugih proizvodjacha ali ne bih se usudio da ti preporuchim plochu koju nije napravio Asus, Gigabyte ili eventualno DFI, jer iako su ovi ostali na papiru isto dobri, nije to, to.

Poslednja izmena:
Opet ce se tema pretvoriti u intel vs amd i popece se cena konfiguracije na par hiljada evra.Decko je zainteresovan da s775 platformu zameni za AM3.Sto se cenovnog ranga a i performansi tice nikako ne moze da se poredi AM3 i SB platforma.AM3 daje izuzetne performanse za relativno malu sumu novca.
890GX ili cak i jeftiniji 870 cipset pravi je izbor za phenom II X4 procesor.

On performanse najjacheg Phenom II X4 moze postici kupovanjem procesora iz Core 2 Quad Q9x50 serije ili jacheg.
To nisu izuzetne performanse.
Od ovoga shto sam ja ispisao on moze da napravi par hiljada evra samo ako nabavi dve 6990 u Crossfire i ubaci neko chudovishte od napajanja.

Sandy Bridge daje izuzetne performanse chak i u svom najslabijem izdanju, znachi on za 160e moze da ima jedan dvojezgrani i3 2100 sa sve matichnom plochom koji je uporediv, ako ne i jachi, po performansama u odnosu na najslabiji Phenom II X6 koji bez matichne ploche koshta 130e.

Ovo sam malopre citao, tvoj post i odmah krenuo da trazim review-e.. stvarno ne mogu da verujem da je i3 koji ima 2 jezgra jaci u svim testovima od PII 965 ! :d
Ma idi bre.. izgleda da cu ipak da stekam kes za i5 2500k..itd.
Ti kazes 60 su ploce.. ali valjda za ozbiljan oc i5 2500k treba neka Asus ploca od 100+e ? 170e+100e+70e jer bih uzeo 6Gb ddr3.. 340e, dakle uz prodaju kojih komponenti bih morao da ulozim skoro 200e :d

Poslednja izmena:
Šta će ti 6gb memorije kad i5 nema triple channel?

Ovo sam malopre citao, tvoj post i odmah krenuo da trazim review-e.. stvarno ne mogu da verujem da je i3 koji ima 2 jezgra jaci u svim testovima od PII 965 ! :d
Ti kazes 60 su ploce.. ali valjda za ozbiljan oc i5 2500k treba neka Asus ploca od 100+e ? 170e+100e+70e jer bih uzeo 6Gb ddr3.. 340e, dakle uz prodaju kojih komponenti bih morao da ulozim skoro 200e :d

Za klokovanje nekog Sandy Bridge procesora potrebna je ploca sa P67 chipsetom, a ne neka budzetska H67 ili H61, jer su ove namenjene za integrisanu grafiku.

Ako planiras 2500k, onda mora i ploca dosledna ovom procesoru minimum Asus P8P67 ili MSI P67-GD65, a po meni idealno resenje za ovaj procesor Asus P8P67 Pro.

U suprotnom uzmi X4 955, kakav i3, sta ti imas od ta 2 jezgra, to ce uskoro biti prevazidjeno, a da predjes sa dual core procesora na dual core, ne vidim svrhu takvog upgrade-a.

Evo ti anandtech test, u sushtini ne volim da ih linkujem, ali kada nema drugog izvora.
http://www.anandtech.com/bench/Product/147?vs=289

Pogledaj na kraju kod igara.

Mislim da ti sa tim i5 i ne treba OC, jer mu moj Xeon ne prilazi sve dok ga ne OC na nekih 4GHz.

Najjeftinija ASUS P67 plocha ti je 110e. Asus je i P67 chipset tako da je OC zagarantovan.

To ti je valjda isti kao ovaj shto ga je Jack_Carter preporuchio samo bez pro sufixa, a malo je kasno pa me mrzi da gledam shta koja je razlika.
Mozda Gigabyte ili DFI imaju jeftinija reshenja. MSI ne bih uzimao zbog kriminalno losheg iskustva koje sam imao sa jednom njihovom, valjda, nForce 2 plochom. Nema shta joj nije falilo.

Za klokovanje nekog Sandy Bridge procesora potrebna je ploca sa P67 chipsetom, a ne neka budzetska H67 ili H61, jer su ove namenjene za integrisanu grafiku.

Ako planiras 2500k, onda mora i ploca dosledna ovom procesoru minimum Asus P8P67 ili MSI P67-GD65, a po meni idealno resenje za ovaj procesor Asus P8P67 Pro.

U suprotnom uzmi X4 955, kakav i3, sta ti imas od ta 2 jezgra, to ce uskoro biti prevazidjeno, a da predjes sa dual core procesora na dual core, ne vidim svrhu takvog upgrade-a.

i3 tek shije Phenom II X4, evo ti uporedno sa X4 940 http://www.anandtech.com/bench/Product/80?vs=289
Mislim da na ovom forumu postoji jedan ili dva korisnika koji su sa P II X4 preshli na P II X6, a zatim na ovaj i3.
I meni je to delovalo retardirano, ali shto vishe mislim o tome, to mi vishe ima smisla.

Prochitajte, Teme: AMD 1090t i TurboCore ili onu gde se poredjuju i7 i neki Phenom II, mislim da sam tu video tog korisnika.

Poslednja izmena:
A ko je rekao da sam razmisljao o i3 ? :) Samo sam konstatovao kako ne mogu da verujem da je jedan i3, koji kosta 95e jaci od phenoma II 965..

A normalno, kao sto sam sklopio i ovu konf pre 2+ god kada je e8400 bio ubica cpu, e pa kao sto sam tada uzeo Asus p5q-e i iz 2 poteza kloknem ovaj cpu na 3,8Ghz, tako bih isao i na odgovarajucu plocu za i5 2500k ;)
Ali ubise me finansije :d

Andana citiraš :p

Da se razumemo i3 nije brži od 955 X4. I5 750/760 je brži, kao i Q9xxx klok za klok, ali i3 nije...

Pa to je tek najveca glupost preci sa X4 955 na X6, pa onda na i3 2100.:d:wall:

Ma znam ja za te testove i3 2100 vs Phenom X4, poenta je u tome da je Phenom X4 955 bolja investicija, jer ima 4 jezgra, dok i3 2 jezgra. I3 ce biti bolji u igrama koje su optimizovane za 2 jezgra, ali kod igara koje su optimizovane za 4 jezgra nema sta da trazi, a takvih igara ce u buduce biti sve vise.

Do 100e bestbuy je X4 955. Posle njega se jedino isplati i5 2400, mada je najbolje resenje i5 2500k, jer se klokuje k'o lud.

menjanje quad core intela za AMD trenutno ima SAMO smisla ako se kupuje AM3+ ploca i planira buldozer CPU kasnije, ovako ..... mlacenje prazne slame :)

@villy
Mi prichamo o Sandy Bridge, niko normalan nece da uzme starije Core i procesore jer imaju zastareo socket.
i3 2100 je tu negde sa X4 940, ovi ostali ga pobedjuju zbog boljih klokova.
Jeste X4 9550 bolja investicija od i3 2100, ali je taj X4 i skuplji taman za toliko koliko je i5 2400 skuplji od i3 2100, a zbog razlike u ceni matichnih(poshto se Core i ne overklokuju ako nemaju k u imenu onda moze bilo koja Asus-ova, dok kod Phenom II morash da ulazesh u neku kasvetnu AM3) i5 2400 sa matichnom otprilike isto koshta kao PII X4 955 sa matichnom. Ti tek kada bi doveo taj X4 na 4GHz+ onda bi mogao da parirash ovom i5 na default taktu, a za tako neshto ti treba nerviranje i dobro hladjenje, a i nema svako znanje potrebno za tako neshto.
A da ne prichamo o tome da AM3 ploche koje ce podrzati Buldozera(nezvanichno poshto AMD kaze da AM3 nije namenjen za buldozere) koshtaju mnogo vishe, dok ce sa najjeftinijom Socket 1155 verovatno biti omoguceno teranje Ivy Bridge procesora(valjda se tako zovu).

Poslednja izmena:
@villy
Mi prichamo o Sandy Bridge, niko normalan nece da uzme starije Core i procesore jer imaju zastareo socket.
i3 2100 je tu negde sa X4 940, ovi ostali ga pobedjuju zbog boljih klokova.
Jeste X4 9550 bolja investicija od i3 2100, ali je taj X4 i skuplji taman za toliko koliko je i5 2400 skuplji od i3 2100, a zbog razlike u ceni matichnih(poshto se Core i ne overklokuju ako nemaju k u imenu onda moze bilo koja Asus-ova, dok kod Phenom II morash da ulazesh u neku kasvetnu AM3) i5 2400 sa matichnom otprilike isto koshta kao PII X4 955 sa matichnom. Ti tek kada bi doveo taj X4 na 4GHz+ onda bi mogao da parirash ovom i5 na default taktu, a za tako neshto ti treba nerviranje i dobro hladjenje, a i nema svako znanje potrebno za tako neshto.
A da ne prichamo o tome da AM3 ploche koje ce podrzati Buldozera(nezvanichno poshto AMD kaze da AM3 nije namenjen za buldozere) koshtaju mnogo vishe, dok ce sa najjeftinijom Socket 1155 verovatno biti omoguceno teranje Ivy Bridge procesora(valjda se tako zovu).

Od cega je skuplji Phenom X4 955?? Ako gledas cene, Phenom X4 955 je 9000din, jeftiniji je od i3 2100, plus dobra ploca za Phenoma, neki minimum sto se tice ozbiljnijeg klokovanja Asus M4A88TD-V EVO/USB3 isto oko 9000din, sto dolazi do brojke od oko 18000din.

Ako se ide na i5 2400(moze da se klokuje, ali nema OC potencijal kao ovi sa K oznakom), za njega treba i neka solidna ploca bar MSI P67A-C45(vazno je da je ploca sa P67 chipsetom ako klokuje, sa H67/H61 su za integrusu), sto izadje preko 20k, ko ima kesha za tako nesto sto da ne.

Poslednja izmena:
Ama taj i5 ti shije tog X4 i to bez klokovanja sve dok ti tog X4 ne doterash na 4GHz ili vishe a za to ti treba kuler od 2000 minimum.
Nije fazon da se uzme plocha sa kojom mozesh da klokujesh i5 jer je on na default-u mnogo mocan. Uzmesh neku jeftinu Asusovu plochu chisto da ne ispadne da si uzeo neko djubre, ovako znash da je Asusova i da nisi pogreshio, i pored toga uzmesh i5 2400 ili ako imash para i5 2500(bez k) i na konju si. Ne moze ti niko nishta.

Pa mozes ti da uzmes i budzetsku plocu za Phenoma X4, pa ce onda komplet ploca+proc izaci oko 140e, a toliko kosta samo i5 2400. A za razliku u novcu se uzme npr 6950.

Poslednja izmena:
Vrh Dno