Šta je novo?

Q6600 + Titan Fenrir temperature

Outlander

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2009
Poena
154
Pozz, ovo je moj prvi post :)

Zanima me da li su ok temperature: q6600 na 3,4ghz, auto voltage, full load u prime95 posle 5 min je 66C na najtoplijem jezgru, nisam ga pustao duze da radi. Skoro sam uzeo cooler titan fenrir.
hvala unapred

Provjeri preko cpu-z koji je napon. I nemoj ga postaviti na auto. Kada ja to stavim na auto na 3,5 GHz automatski napon ode na 1,5V, zato pripazi!

napon je isao oko 1,45 u cpuz (koliko se secam, posto sam vratio na stock). Da li to znaci da mu je toliko i potrebno da bi radio na 3,4ghz, kad budem podesavao u biosu?

Kao sto rece gordan nemoj na auto voltazu, mislim da ce ti za tih 3.4 biti dosta 1.375 (mada sve zavisi koju plocu imas), mislim da su temperature ok

napon je isao oko 1,45 u cpuz (koliko se secam, posto sam vratio na stock). Da li to znaci da mu je toliko i potrebno da bi radio na 3,4ghz, kad budem podesavao u biosu?

Ako je bilo 1.45v u CPUz-u onda je u BIOSu on stavio na ~1.5v sto je naravno mnogo i samim tim se procesor greje vise od potrebnog.

I ne, ne znaci da mu toliko treba. Ja bi stavio u BIOSu napon na 1.36-1.37v, zatim skini i pusti LinX ili IntelBurnTest da se provrti jedno 20-30min (inace to bi trebalo da se pusti da napravi jedno 50+ prolaza) da proveris stabilnost kao i temp.

Tih 1.36v u BIOSu bi moglo da mu dodje nekih (nagadjam sada..) 1.34v u idle i oko 1.31-1.32v tokom load-a - zavisi naravno od same ploce kao i kolicine napona, veci napon, veci pad.

Ti trazis najnizu mogucu voltazu na kojoj ce procesor stabilno da ti radi na 3.4GHz.

Eto pa ostalo je na tebi.

Poslednja izmena:
na 1,36v(bios) i 3,4 ghz nije hteo da radi u prime 95 (plavi ekran) pa sam smanjio na 3,33 ghz sa istim naponom i pustio prime 95 oko 15-20 min i najveca temperatura je bila 56C, ali u IBT(linpack) temperatura je 65 za samo par sekundi! Da li da nastavljam test sa linpack-om, da nije previsoka temp.?

Pa nece mu nista biti, bilo bi dobro da gledas da se temp. zadrzi negde oko 70 do max 75c. Ne bi mu nista bilo ni do 85c da dodje ali to bi bilo izivljavanje vrteti testove pri toj temperaturi.

IBT i LinX greju osetno vise od Prime, Orthos, OCCT i sl. programa. To je sasvim OK jer vise i stresuju procesor samim tim potrebno je manje vremena da se otkrije da li je stabilan ili ne.

Mozes ti da ides i na 3.4GHz, samo mu nadji potrebnu voltazu (minimalnu..) sa kojom bi prosao nekih 50 prolaza u IBTu ili LinXu.

Inace, zavisi i sve kakav primerak imas. Ako njemu treba npr. 1.45v za 3.4GHz onda batali tu pricu i spusti ga malo. Svaki procesor ima neki svoj "deo" na kome ce traziti poprilicno vise voltaze da predje tih dodatnih 50-150MHz a to se jednostavno ne isplati ..

Pozz, ovo je moj prvi post :)

Zanima me da li su ok temperature: q6600 na 3,4ghz, auto voltage, full load u prime95 posle 5 min je 66C na najtoplijem jezgru, nisam ga pustao duze da radi. Skoro sam uzeo cooler titan fenrir.
hvala unapred

Pogledaj moje postove dok sam imao [email protected] sa Tx2 xoolerom. Velika je ovo temperatura za tako mocan cooler.

ni sa 1,375v u biosu nece da radi na 3,4ghz par minuta u prime95 i plavi ekran... kakve su vase temperature i voltaze na q6600 pri slicnom overclocku? (Borab, nisam bas uspeo da se snadjem sa svim postovima)

Meni na auto vcore tj. 1.36v na 3.2Ghz cini se radi prime stabilno. Na 1.428 nece da radi stabilno Prime na 3.4Ghz. Verovatno nije G0, videcu kad se vratim kuci...
Zar ne bi bilo Ok ta se taj cpu ganja do 1.5vcore?! Vid range mu je od .085 -1.5v po intel data sheet?

Nisu bitne niti voltaze niti temp. drugih ljudi. Svako ima drugaciju kombinaciju hladjenja, ploce i primerka procesora.

Ako se sluzis mojim postom ja sam i uvek mislim na "realnu" voltazu, ako ganjas 1.375v onda je to u BIOSu 1.4v + da bi to bilo 1.375v tokom load-a.

P.S pazi kako uskladjujes RAM, mozda si ga preforsirao. Mozda i NB trazi malo vise voltaze (~1.3v ?) mada ako se ne prelazi neki FSB od ~400 i nemas po 4 stapa memare koji su utegnuti trebalo bi da je ok i na def.

Moze da se tera i 1.5v, zavisi od samog procesora da li mu je to OK ili mnogo, B3 trazi vecu voltazu i sa njime bi to moglo da bude neki "max" do koga moze da se bezbedno ide sa vazduhom.

Bitnije od tih 1.5v je da temp. ne prelazi 70tak stepeni tokom testova (bice niza temp. tokom load-a u realnom radu tako da ako dodje u IBT-u do 75c, ovako ni u najgorem slucaju nece doci ni do 70c)

da, moze do 1,5, al ne bih da idem do granice, inace imam g0 stepping. OCz, vidim da u konfiguraciji imas q6600 na 3,7 ghz, koji napon je potreban za to?

nisam video prethodnu tvoju poruku dok sam pisao :) ok, hvala. Gledao sam da ne preopteretim ram, posto nije bas za overclock :(

Jeste moj Cpu G0, ali mu treba preko 1.4v za 3.5ghz :( Mozda i zbog psu?! Sve u moja makina ganja Chieftec 400w star cca4 godine?

Poslednja izmena:
Na koliko drzite multiplier, btw? Na to sam skroz zaboravio, a ova ploca moze bar 450 da gura....

Hm, a sto tako. Ja sam sada smanjio multiplier na 8 i dobio na 3.36Ghz 420Fsb. Zar nije tako bolje? Vcore sam ostavio na auto i ploca mu je dala 1.475 idle a prime radi na 1.440? moze li ovako bez da ga izgorim? Ovo je malo glupa situacija, zar ne? Na idle sa eist ukljucenim i smanjenim klokom mi je vcore 1.475, a pod load, kad se podigne clock na 3.3Ghz vcore padne :crash: ?

U teoriji je brza kombinacija veci FSB a manje multiplier. Na primer 8*400 je brze od 9*355, sada to "brze" se moze videti samo u nekim sintetickim testovima i to je bukvalno zanemarljivo ...zato se i kaze u teoriji jer u praksi to ne dolazi do izrazaja toliko.

Inace procesor (konkretno Q6600 ovde..) nece moci da gura neki visok FSB, do 420-440 je po meni nesto sto se moze ocekivati da se izvuce stabilno. C2D iz E8xxx serije moze da gura i 500+ ali to nije ovde slucaj. Takodje ne mogu sve ploce da izvlace visok FSB.

Kombinacija 8*FSB je ovde OK ako pricamo o nekoj frekvenciji od 3.2-3.4GHz, preko te frekvencije logicno je koristiti veci multiplier tj. x9 da bi se ostvario veci clock - i lakse je stabilizovati manji FSB ..

@iwcham, to su normalni padovi. Pad napona zavisi od naponske jedinice koju ploca poseduje, vecina high-end ploca, pogotovu sa digitalnom naponskom ce pruziti konstantan napon tj. bez padova sve do nekih 1.4-1.45v ..posle je verovatno da ce se pojaviti mali pad, bar 0.1-0.2v. Kod ovih low-mid klasa ploca pad je sasvim ocekivan.

Secam se reci Spacemaster-a iz neke malo davnije teme gde je pricao kako je dobro iskljuciti EIST a ostaviti C1E na enabled.
E sada ja sam malo izasao iz cele price i jeb.. mu mater ne secam se ovako napamet koja funkcija obara multiplier a koja FSB, uglavnom to je ono sto rade ...ja kod mene drzim oba na disabled.

Vrh Dno