Šta je novo?

Q6600 + Asus P5Q pro = slab overclock?

alexsis

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2008
Poena
309
Pozdrav dobri ljudi,

Nisam planirao da otvorim ovu temu, ali ocajni rezultati su me naterali na to!

Imam sledecu konfiguraciju:

Asus p5q pro

Q6600 g0, vid=1.3250v + OCZ vendetta 2

Chieftec 700w napajanje

4x1gb Kingston hyperx ddr2 @ 1066
800Mhz 1.8v 5-5-5-18
1066Mhz 2.2v 5-5-5-15

Saphire hd4870

Sve sto sam hteo je da overklokujem procesor na nekih 3.2-3.4Ghz, sto sudeci po mnogima nije problem ali kod mene :mad:

Prvo sam probao da dostignem 3Ghz, evo mog dnevnika:

Kod:
AI twicker menu; settings 
Ai overclocker tuner.............manual 
cpu ratio.............................9.0
FSB freq...............................340 
PCIE freq.............................100
FSB strap NB........................auto 
DRAM freq............................852MHz 
DRAM timing.........................auto 
DRAM static read..................auto
DRAM read training..............auto 
Mem. OC charger.................auto 
AI clock twister....................auto 
AI transaction booster.........auto 
CPU volt...............................1.40 
CPU PLL volt........................auto 
FSB term volt.......................auto 
DRAM volt............................auto 
NB volt.................................auto
SB voltage...........................auto 
PCIE SATA............................auto 
load line calibration..............auto 
CPU spread..........................disabled
PCIE spread.........................disabled

advanced menu settings; 
C1E support.........................disabled 
Max CPUID value limit..........disabled 
Intel vurtualization...............enabled 
CPU TM.................................disabled
execute disable BIT..............enabled

radeo 3h i 7min u prime95, bes greske

max temp: core0 i core1 (65c)
core2 i core3 (60c)

Sada cu pokusati da smanjim malo voltage:

Kod:
Smanjio sam vcore sa 1.4v ma 1.38125v, sve ostalo isto...

Restart posle 5min prime95

Kod:
Povecao sam vcore sa 1.38125v ma 1.38750v, sve ostalo isto...

worker 3, core2-puca posle 50min u prime95.

Kod:
Povecao sam sam vcore sa 1.38750v ma 1.39375, sve ostalo isto...

radeo 2h i 48min bez greski
max temp: core0 i core1 (65c)
core2 i core3 (60c)
vcore iddle=1.376v
vcore load=1.384-1.392v

Sada cu da probam na 3.2, sa sledecim podesavanjima:

Kod:
cpu ratio.............................8.0
FSB freq...............................400 
DRAM freq............................800MHz 
DRAM timing.........................auto
CPU volt...............................1.4v
CPU PLL volt........................1.6v
FSB term volt.......................1.3v
DRAM volt............................1.8v
NB volt.................................1.3v
sve ostalo isto...

puca core2 odma i posle manje vremena se restartuje ...

Kod:
podigo sam nb sa 1.3 na 1.4, sve ostalo isto....

idalje puca core2, tj worker 3 odma na pocetku

Kod:
podigo sam vcore sa 1.4v na 1.4250v

idalje puca core2, tj worker 3 odma na pocetku

Sad menjam strategiju izgleda da povecanje vcore ne pomaze...

Kod:
Promenio sam mnozilac sa 8 na 9, a fsb sa 400 na 350 sto daje 3150mhz sa fsb-om 1400mhz

memorija radi na 702mhz, fsb:dram=1:1

sve ostalo isto:

CPU volt...............................1.4250v
CPU PLL volt........................1.6
FSB term volt.......................1.4
DRAM volt............................1.8 
NB volt.................................1.4

core 2 puca posle 47min!

probacu sad da ga klokujem na 3.4ghz:

Kod:
postavio sam mnozilac na 9x377 a memoriju na 754mhz

Nije proso ni post!

probacu sad na 3.3ghz:

Kod:
postavio sam mnozilac na 9x366 a memoriju na 732mhz, sve ostalo isto

odma puca core2, tj. worker3 i komp se restartuje

probacu sad na 3.24:

Kod:
360x9 memorija na 864

odma puca core2....

i poslednja proba na 3.2

Kod:
cpu ratio.............................8.0
FSB freq...............................400
CPU volt...............................1.43750v
CPU PLL volt........................auto
FSB term volt.......................auto
DRAM volt............................auto 
NB volt.................................1.4

Puca core2 posle 2min...

I stvarno nemam vise ideja sta da mu radim! :wall:

Da kad on na voltazi od 1.43v ne uspe da radi na bednih 3.2ghz, mislm stvarno...

Pa bih vas zamolio da mi predlozite neka podesavanja na osnovu ovog ponasanja..

Ja sam probao jos neka podesavanja, koja sam nalazio po forumima a koja su sigurna za ovu plocu i procesor, ali kod mene uvek pukne core2 odma na pocetku :wall:

Da li trebam jos neku voltazu da povecam? Ili sta vec?

Ne razumem se u Intel ali da ti nisu visoke temperature (65°C) razlog za nestabilan OC?

Elem, imam isti problem ali ja ne mogu preko 3.3GHz, na 3.2 radi stabilno sa default naponom 1.325v, sve ostalo auto od voltaza (400*8) pod lynxom mi je na 3.2 55C, isti kuler isti proc ista ploca (ali polirana Vendetta, cpu nije)...
Ako imash vise komada memorije povadi da ti samo jedan ostane, i memorija ispod 800 tesko da ce da ti radi, znaci guraj samo vrednosti preko tih ... probaj da ne diras NB i ostale napone jer te ploca ne gusi sigurno, na 400fsb ce raditi (trebalo bi) kao od sale.

Poslednja izmena:
alexsis ; SeRPeNT
Koji bios ver imate ?

Imam istu plocu sa biosom 1613.

Intel E8400 (ozloglaseni C0) @3.915 ghz + Cooler Master Hyper 212 + 4 gige ddr2 800 (871 mhz) a podesavanja su :
FSB 435
Ratio 9
PCIE Frequency 100
NB Voltage 1.34V
FSB Termination Voltage 1.30V
DDR Voltage 2.0V, 5-5-5-15
CPU Voltage 1.35625V
CPU PLL 1.5V
DRAM Static Read Cotrol DISABLED
DRAM Read Training DISABLED
CPU Spread Spectrum DISABLED
PCIE Spread Spectrum DISABLED
Mem OC Charger ENABLED
C1E Support DISABLED
CPU TM Function DISABLED
CPU EIST function DISABLED
Execute disable Bit DISABLED

Hteo sam da zaokruzim na lepih 4 ghz ali me nije slusala memorija, tj. Kingston KVR DDR2 800 nece da ide preko 880 mhz. Kada sam povecavao FSB morao sam da namestim kao da memorija radi na ddr2 667 da bi porasla na 871 pri FSB-u od 435 inace bi pokazivala neke suludo velike ddr2 taktove na koje nema sanse da radi. Temperatura u prime95 i orthos ne ide preko 60 stepeni C.

@ SuperStarr:

Ma kakva temperatura, na stock-u ide vise...

@ SeRPeNT:

Pokusao sam to jos ranije(to mi je bila zadnja nada) i nece, idalje puca core2 i pored ovolkih napona. Sto se tice memorije, necu da vadim jer sta mi znaci ako radi sa 2gb a i misilim da to nema neke veze?

@ivanza:

Verzija bios-a je 1004 7/10/2008 nisam siguran da verzija bios-a moze da utice toliko na klokovanje, kolko sam vidjao mnogi su uspeli da dostignu vece frekvencije i sa ranijim biosima.Ti si dobro prosao sa tvojim procesorom a ja ako stavim te voltaze mislim da nece da prodje ni post!

Najmisticnije su mi sledece voltaze:

CPU PLL volt........................1.6
FSB term volt.......................1.4

Da li moze neka od njih da uslovi gotovo uvek stopostotno pucanje core2?

Jos jedno pitanje da li ova ploca ima temp senzor za north bridge, da li je to motherboard u pc probe 2 ili ti system temp u everestu, ili su to samo temperature unutar kucista?

verovatno je taj primerak cpu-a nesto zeznut...meni moj q6600 radi trenutno na 3.2(8*400) na def voltazi....dok za 3.6 tu mu vec treba 1.45v...do ploce nije sigurno...jer je p5q vise nego dovoljno dobra ploca da ispostuje q6600...:wave:

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, ja sam do sad radio samo blend test u prime95, i na tom testu uvek puca core2 ali sad sam po prvi put pokrenuo small fft test(glavni test za cpu) i za divno cudo nijedno jezgro ne puca.

Znaci nije do cpu-a, izlgeda da je do memorije? Pokrenuo sam memtest86+ jedno 15min i nije pronaso nijednu gresku, sutra cu pokrenuti ceo test i ako to prodje onda bi mi stvarno dobrodoso neki dobar savet!

Usput zasto bi memorija pravila problem kad je predvidjena da radi na 1066 a ja sam je stavio na 800 i to plus sa naponom od 2v?

Probaj da kombinujes sa naponom za chipset,jer ako puca na blend test-u a prolazi small fft onda je najverovatnije do memorije ili chipseta...

vidi da li je memorija cl5 (uvaljuju cesto cl7), ako koristis kingston vidi na koliko volti je deklarisan... vecina ih je deklarisano na 2.2V

Probaj da olabavis totalno latencije i testiraj jedan po jedan stap. FSB mora da ide na 400 bez povecanja napona.

Proverio sam danas memoriju, nije ni do memorije...

Znaci procesor je shkart, e koji sam ja maler, zasto sam bacao pare za kuciste, napajanje i kuler...

Ovaj overclocking mnogo nezahvalan sport, sve mu das a on te iz****... :wave:

pa ***...bitno je da ubodes dobar primerak...prikupi malo para...pa zameni taj Q6600 za Q9550 i eto ti cpu koji ce ici na 3.8 za svaki dan...ma koliko da je los primerak:D:wave:

Cim se bootuje znaci da hoce, samo treba da se namesti lepo.
Ne bi trebalo da je ali probaj da promenis strap memoriji, ti koristis kombinaciju sa 266 ? Probaj 333 ili 400.

*edit*

Malo sam pogledao ono gore, dizi jos voltazu, probaj sa 1.5v posle ces lako smanjiti. PLL od 1.35v bi trebao da je ok.
NB stavi na 1.45v i probaj vise kombinacija clock-a memorije.

Poslednja izmena:
Bratac, na koliko mislis da ga puknes ?
Da ga drzis na zeljenom taktu za svaki dan?
Isplati li ti se tih +/- 200Mhz tolikog maltretiranja, jer je ocigledno da nece da slusa.
Bice ti zao, kada zeznes nesto.

@borab

Slazem se sa tobom, ne bih ga drzao na tolikim volatazama za 200Mhz!
Ipak krivo mi je sto sam kupovao sve kvalitetne komponete i puko pare bezveze, a jos vise me iritira sto su svi uspeli da ga klokoju BAREM na 3.2 sa skoro vid voltazama a kod mene se vuce jedva na 3ghz, pa reko dal ima neka magicna opcija koja me koci(zato sam i izneo ceo svoj dnevnik) ali izgleda da je cpu u pitanju.

@ OCz:
Stavio sam ja voltazu cpu-a i na auto i on ga je digo na neverovatih 1.47v i tada nije puko core2 u prime95 odma na pocetku ali ga naravno nisam pustao dalje da radi posto bi temperature otisla u nedogled. A ipak budimom realni zasto tolika voltaza za bednih 3.2ghz?
Neznam kako bi uticalo povecanje nb-a i pll-ea, na koje temperature ove voltaze uticu?
Da li je temperatura za nb, mother board temp u pc probe 2?

@nine84:
E a ja taman misleo da se skrasim sa ovom konfiguracijom, nemogu vise da ulazem u ovo...

Hvala vam momci na korisnim savetima, ako resimo ovu misteriju mislim da ce mnogima biti od koristi koji su kao i ja dosli do dead end-a!

p.s.

Izvinite sto nisam ranije odgovorio, ovaj glupi yahoo je stavio mail u junk!

A moze li meni neko da predlozi klok (mnozilac, fsb, latencije rama itd., voltaza i za jedno i za drugo)
Q6600(box kuler) + Asus P5KE-WiFi/AP + 2GB Kingston Hyperx 1066MHz, da se ne greje prekomerno, sad malo redje igram igrice, tako da... :D

Sve sto sam hteo da kazem je da prenego sto postavis neko glupo pitanje, treba da koristis search!
Tvoj problem je: "Kako da sa box kulerom dodjem do 3Ghz ili kolko vec?"
Ma daj molim te na svakom forumu imas resenje za to samo je potrebno da malo potrazis ili da procitas bilo koji tutorial za core 2 procesore!
U ovoj temi se radi o otkrivanju konkretnog problema, koji nemaveze sa tvojim. Ako si hteo da otvoris novu temu, sto nisi? A pa da sigurno bi bila izbrisana jer vec sigurno tu negde postoji, al me mrzi da trazim.
Nisam po prirodi da se svadjam i teram inat ali ljudi kao ti stvarno nisu realni, brate bre potrazi malo, probaj, pa ako nece iznesi problem a ne "daj sve gotovo"...

Stavio sam ja voltazu cpu-a i na auto i on ga je digo na neverovatih 1.47v i tada nije puko core2 u prime95 odma na pocetku ali ga naravno nisam pustao dalje da radi posto bi temperature otisla u nedogled. A ipak budimom realni zasto tolika voltaza za bednih 3.2ghz?
Neznam kako bi uticalo povecanje nb-a i pll-ea, na koje temperature ove voltaze uticu?
Da li je temperatura za nb, mother board temp u pc probe 2?

Verovatno da ti je zapao nesto losiji primerak koji trazi vise voltaze.
Doduse ne mora znaciti da ce ti se ludacki grejati procesor na 1.5v, moj je npr. primerak takav da se na 1.35v greje koliko i neki B3 na 1.45v (na istim/slicnim frekvencijama).

NB ti je ploca, Mislim da PLL ne bi trebao da utice nesto na temperaturu ..

Probaj sa nesto vecom frekvencijom, npr. 3.4-3.6GHz i 1.45-1.5v pa vidi da li to trazi sve vise i vise sa vecom frekvencijom ili ne.

A moze li meni neko da predlozi klok (mnozilac, fsb, latencije rama itd., voltaza i za jedno i za drugo)
Q6600(box kuler) + Asus P5KE-WiFi/AP + 2GB Kingston Hyperx 1066MHz, da se ne greje prekomerno, sad malo redje igram igrice, tako da... :D

8*375, RAM na 1000MHz ili 1125MHz.
Probaj 1125MHz da li hoce, voltazu stavis na 2.2v (to je valjda propisana za HyperX ?) i 5-5-5-15 latencije, sekundarne tajminge ne diras.
Sve ostale voltaze ostavi na default, ukoliko ti ne bootuje digni malcice CPU voltazu - ukoliko je RAM ok tj. stavi ga na 1066MHz ili ispod da budes siguran da nije do njega.

Poslednja izmena:
@ alexis: jesi probao možda 9x355? Skoro smo klokovali kod drugara, radio je stabilno na tim podešavanjima...

A koja podesavanja imaju najvece sanse da uspeju tj. od kojih da pocnem od gore pomenutih ili ako neka mozete vi da predlozite za 3.4-3.6Ghz?( mislim na fsb, mnozilac i memoriju)?

P.S.
@ OCZ:
Vise mi se svidjao onaj drugi avatar :D

Poslednja izmena:
@ Kimo:
Nsam probacu sutra, ali sad sa vcore=1.45v!

A koja podesavanja imaju najvece sanse da uspeju tj. od kojih da pocnem od gore pomenutih ili ako neka mozete vi da predlozite za 3.4-3.6Ghz?( mislim na fsb, mnozilac i memoriju)?

P.S.
@ OCZ:
Vise mi se svidjao onaj drugi avatar :D

Probaj vise kombinacija, to sve zavisi od ploce, konkretnog primerka, biosa..
Evo drugar je skoro uzeo sebi jedan Q6600 i RAM nikako nece da radi na 266 strapu kada se clock-uje procesor, koja god frekvencija da je ..
Kod svakog je nesto drugo ..

Ne secam se sada da li je predlozeno ili si probao ali ako nije, vidi da skines neki drugi bios ploce ? Treba isprobati sto vise stvari iako kod tebe zvuci da procesor jednostavno trazi vise napona.

Odaberes frekvenciju i napucas CPU napon kao i NB, FSB. RAM namestis kako odgovara pa onda pusti IBT ili LinX (brze i lakse je, do 80-85c je ok ako prolazi).
Pa onda vidi da spustas napone sto nize a da prolazi stres.

Avatar..sada je ovo in :D nesto sam se smorio pa poceo da googlam avatare ..

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam sto ne mogu da pomognem ali zaista nisam upucen (obavesten :) ), zanima me kolika je sad otprilike cena za polovne Q6600 + Asus P5Q pro?

Ajde probaj ovo, ovako radi kod njega (a ima istu ploču kao ti, tek sad videh):

355 fsb x 9, vcore = 1.4v. Radilo stabilno preko 4 sata u Prime-u. To bi trebalo da te dovede na stabilnih 3195Ghz. E da, memorija je na 2.1V, 5-4-4-15 čini mi se, ako dobro pamtim (mada probaj ti tako kako ti je već)

A inače taj procesor je totalno nezahvalan za klokovanje. FSB preko 355 ovde nije hteo da primi, mislio sam da će moći makar 365 ili 385 ili slično nešto... O 400 da i ne razmišljamo.

Ja se izvinjavam sto ne mogu da pomognem ali zaista nisam upucen (obavesten :) ), zanima me kolika je sad otprilike cena za polovne Q6600 + Asus P5Q pro?

100-130e za Q6600, kako ko trazi i zavisi kakav je CPU. Neki su prodavali i za manje pare a ko trazi vise od navedenog ne treba da dobije :)

Ploca ~90e neka srednja cena, opet zavisi ima li garancije i koliko je stara (mada je ona relativno novija ploca).

Ispod 200e teško da možeš da nađeš kombinaciju :)
Mada iskreno ne bih preporučio ovaj procesor nikome, pogotovo što je 9550 skuplji 10-15e a mnogooo je bolji procesor.

Mislim da tu ploču teško može da nađe bez garancije, s obzirom da je garancija 3 godine a pre 3 se nije proizvodila. Samo zavisi koliko je ostalo od garancije :)

edit: alexsis, koja je revizija tvog 6600?

Poslednja izmena:
Evo screenshot-a iz cpuz-a.

Prilozi

• cpuz.jpg
    cpuz.jpg
    78.5 KB · Pregleda: 97
Nazad
Vrh Dno