Šta je novo?

Q: Najmanji prenosivi uredjaj sa USB portom i Windows XP operativnim sistemom?

ividicki

Slavan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
309
Pitanje:
Postavljam neke industrijske masine za jednu kompaniju, pa su mi izasli sa pitanjem da li postoji neka druga solucija za kontrolu tih masina sem laptopa. Kontrola je inace jako prosta i nimalo zahtevna a Laptop je preterano nepotrebno jak za to i sto je najbitnije verovali ili ne prevelik je, odnosno, dobro bi im doslo manje resenje ako ga ima.

Elem,

Zanima me koji je najmanji prenosivi uredjaj koji ima barem 1 USB port, jako je bitno da je PC kompatibilan, tj. da ima Windows 2000/XP operativni sistem... Takodje, morao bih da mogu da implementiram drajvere za USB interface koji su slicni drajverima za USB > rs232 adaptere... Nije potreban CD, velika memorija, jak procesor, jaka grafika, cak ni tastatura ili touchpad ili mis, dovoljno je da ima touch screen, a opet ne mora da ga ima ukoliko ima tastaturu, itd... :D nije potrebna mreza, nije potreban nijedan drugi port, software mogu da ubacim sa USB Flash-a i software je jako mali (2mb) itd...

Objasnje:
Uredjaj bi bio potreban za upravljanje, kontrolu, podesavanje tj. jednom recju programiranje nekih industriskih masina, masine se inace programiraju jednim jako malim i nimalo zahtevnim Windows programcicem kao i drajverom za USB interface (drajver je dakle slican kao i drajveri za usb>rs232 adapter, cak ga windows tako i registruje), a komunikacija izmedju masine i Laptopa je putem USB interface-a (sa jedne strane je USB, a sa druge strane modifikovan uredjaj koji na sebi ima specijalni i jedinstveni konektor za masinu, koji se ne srece medju PC kompatibilnim uredjajima, stoga USB interface na sebi ima taj modul) koji se ponasa jako slicno kao sto se ponasa i usb > rs232 konverter.

Dakle jako bi bio koristan uredjaj koji je nalik PalmTop, WindowsCE ili nekom drugom hand held uredjaju znaci samo mi je bitno da moze da ispuni gore navedene potrebe, inace, ne pratim te tehnologije i nisam upucen sta sve ima i kakva je ponuda medju tim hand held uredjajima, sta vise i ovi novi mali laptopi za mene su novost, cak i neki od njih dolaze u obzir ali me zanima koji je najmanji.

Pozdrav i unapred zahvalan na odgovoru!

Ivan Vidicki

Asus eee odgovor na tvoje pitanje... potrazi malo na forumu o njemu...

hm. huh...
ok pogledacu, daj neki link ako znas gde je taccno po forumu...
neki trag :) sta da search-ujem...

kako se zove taj asusov uredjaj?

hvala, poz...

evo sad mi rece jedan momak ovde na forumu da bi najbolje resenje bili ovi mali laptopi:

Asus EEEPC, Msi Wind, Acer Aspire One...

pa cu ih pogledati...

predpostavljam da si i ti mislio na isto??

Poslednja izmena:

:d :wall:

haha
a **** ga, k'o sto rekoh, potpuno sam van tih tokova oko prenosivih uredjaja, narocito tih malih fensi... ma zapravo sam batalio kompjutere uopste, jos sam u 2001. godini, nego eto sad me sila naterala, pa reko da pitam da ne lupam glavu bezveze....

hvala svima u svakom slucaju :)

sad samo jos da izvalim koji je najmanji od njih i nasao sam resenje, xexe....
:)

poz

Poslednja izmena:
pa najmanji po dimenzijama ti je Asus ...pa Acer pa MSI.. :)
A rece da ti treba za upravljanje masina, s jednim programcicem, ne zahtevnim....Onda uzmi ASUS eee pc, najmanji je, a i najjeftiniji.. :)

Poslednja izmena:
Mozda je MSI bolji izbor, jer na njemu imas licencni Windows XP home edition, ne moras da se cimas oko instalacije jer ti uredjaji nemaju opticki uredjaj, a i pretpostavljam, cim je u poslovne svrhe da nije na odmet biti legalan. MSI dolazi u 2 verzije sa ekranima od 8.9 inca i 10 inca.

pa najmanji po dimenzijama ti je Asus ...pa Acer pa MSI.. :)
A rece da ti treba za upravljanje masina, s jednim programcicem, ne zahtevnim....Onda uzmi ASUS eee pc, najmanji je, a i najjeftiniji.. :)

ma da, skroz ne zahtevan.

treba mi usb port
windows xp recimo, moze i 2000
treba da moze da mi radi taj drajver za usb interface da bi program mogao da komunicira sa masinom, a radi na svakom normalnom laptopu sa XPom (koji nema druge uredjaje tog tipa instalirane u sebi, tj, drivere, jer kazem, emulira i com (rs232) port)

sam software sa drajverima je 2mb, a ne zahteva ni grafiku, ni memoriju, ma nista zivo mu ne treba.

jedino sto se sam taj modul na interface-u napaja preko USBa, al kapiram da je to isti djavo k'o i na laptopu, to je sve po standardu, za to je potrebno smesno napajanje, cisto da mu sljaka ta elektronika unutar modula koja zapravo komunicira sa masinom, al to mora da radi to sigurno nije problem.

e, i mislim da bi mu Vista pravila problem, al ovi mali racunari to ne izrabljuju ako sam dobro shvatio

hvala, poz

Mozda je MSI bolji izbor, jer na njemu imas licencni Windows XP home edition, ne moras da se cimas oko instalacije jer ti uredjaji nemaju opticki uredjaj, a i pretpostavljam, cim je u poslovne svrhe da nije na odmet biti legalan. MSI dolazi u 2 verzije sa ekranima od 8.9 inca i 10 inca.

bolje od 8.9 inca
sto manje to bolje :)

dobro je to sto ima XP, premda je ovo mala privreda i koristice se s vremena na vreme cisto podesavanja i dijagnostike radi, dakle totalno interna stvar, to niko ziv ni videti nece (u smislu neke kontrole ili sl.) tako da sa te strane i nije toliko bitno jel legalan software ili ne. Mada je dobro to sto vec ima postavljen OS, da ne moram da se cimam sa instalacijom, ali predpostavljam da je moguce preko USB Flasha ili vec kako instalirati XP.

elem asus pc eee surf bi ti bio najbolje reshenje. najjeftiniji je tj. oko 15k dinara. ima 4gb ssd, 7 incha ekran, najmanji je stoga. xp podignesh preko usba verujem bez problema (probao sam na acer aspire one i na njemu mozhe), tako da bi ti to bio moja preporuka.

od malih netbookova imash josh
msi wind
acer aspire one
hp mini note
asus pc eee (razlichite verzije poput 701, 900, 901...)

ako neshto treba slobodno pitaj :)

ASUS Eee definitivno!!! 12000 dinara + legalan OS = 19000 din uz malo cimanja oko instalacije OS-a. Zatim Eee ima najprakticniji punjac, lagan je i "otporan" na udarce zbog SSD-a. Ili druga varijanta AA1 a150-BB (320€ sa Orig XP Home-om), mada ti njegov hard od 120GB nece nista znaciti ako ces na njemu drzati samo ujednu App :):):).

NAPOMENA: WIND 8.9" dolazi sa linux-om znaci jedino Wind10" koji ima XP, ali je 29000din.

Znaci ja da sam na tvom mestu, nista drugo sem Eee 4Gsurf 4GB SSD.

Poslednja izmena:
elem asus pc eee surf bi ti bio najbolje reshenje. najjeftiniji je tj. oko 15k dinara. ima 4gb ssd, 7 incha ekran, najmanji je stoga. xp podignesh preko usba verujem bez problema (probao sam na acer aspire one i na njemu mozhe), tako da bi ti to bio moja preporuka.

od malih netbookova imash josh
msi wind
acer aspire one
hp mini note
asus pc eee (razlichite verzije poput 701, 900, 901...)

ako neshto treba slobodno pitaj :)

Hvala na savetima, ako mi bude nesto nejasno pitacu, ne brini :D

verovatno oko instalacije XPa sa USBa, mada sam vidjao po netu nesto o tome znam da moze da se napravi bootable USB, samo nisam shvatio jel mogu da bacim moju neregularnu verziju XP SP2 na usb i da onda to instaliram...

taj upravljacki software i driver-e za interface cu lako posle da nabacim.

ASUS Eee definitivno!!! 12000 dinara + legalan OS = 19000 din uz malo cimanja oko instalacije OS-a. Zatim Eee ima najprakticniji punjac, lagan je i "otporan" na udarce zbog SSD-a. Ili druga varijanta AA1 a150-BB (320€ sa Orig XP Home-om), mada ti njegov hard od 120GB nece nista znaciti ako ces na njemu drzati samo ujednu App :):):).

NAPOMENA: WIND 8.9" dolazi sa linux-om znaci jedino Wind10" koji ima XP, ali je 29000din.

Znaci ja da sam na tvom mestu, nista drugo sem Eee 4Gsurf 4GB SSD.

Ma da bre, taj asus Eee mi izgledao kao pametno resenje, meni samo treba windows XP i da nabacim taj upravljacki software koji je ekstremno malii to je sve, samo mi je bitno da radi, ali ako se taj Eee ponasa kao standardni laptop ne vidim sto ne bi radilo kako treba, valjda necu imati problema da postavim drajvere

Gde to ima za 12000 din, pa to je 150e.

To sto mi kazes 19000 sa software-om predpostavljam da racunas na legalan win, a to mi ne treba :-devil-:

ove druge varijante su mi skupe s obzirom na to da mi apsolutno ne trebaju njihove performanse, pogotovu ako Eee vidi drajver i radi sto radi i sadasnji laptop.

Meni i odgovara sto ima samo 4 gb i sto nema HD, predpostavljam da se boot-uje ekstremno brzo i to sto je otporan na udarce mi je jako lepa stvar.

Interesuje me koja mu je autonomija baterije ako neko zna, kao i kakav to ispravljac ima, tj. punjac, kazes da je najprakticniji.

kakva su iskustva sa instalacijom windowsa XP na ovakav uredjaj bez HD-a, CD-a i DVD-a, dakle sa USBa...

da li mogu da stavim XP SP2 ?
ili mora neki oslabljeni windows, i da li uz racunar dobijam potrebne drajvere za XP
da me ne zeza jos to na kraju...

pozdrav

Gde to ima za 12000 din, pa to je 150e.
Meni i odgovara sto ima samo 4 gb i sto nema HD, predpostavljam da se boot-uje ekstremno brzo i to sto je otporan na udarce mi je jako lepa stvar.

Interesuje me koja mu je autonomija baterije ako neko zna, kao i kakav to ispravljac ima, tj. punjac, kazes da je najprakticniji.

kakva su iskustva sa instalacijom windowsa XP na ovakav uredjaj bez HD-a, CD-a i DVD-a, dakle sa USBa...

ili mora neki oslabljeni windows, i da li uz racunar dobijam potrebne drajvere za XP
da me ne zeza jos to na kraju...

U METRO-U, tacnije 12500din.

A to sto ces da stavis nelegalan XP zadrzi za sebe! Nemoj drugima da dajes takav primer.

Drajvere za XP dobijas uz Lap na CD-u. Mozes napraviti Image staviti ga na USB disk pa ga posle ga mountovati u OS-u. Ako neces nista instalirati sem drajvera i te male aplikacije onda nema potrebe da skracujes XP(ostace ti slobodno 1.5GB ako stavis full XP). Opusteno mozes i da stavis XP sp3 sto se mene tice.
XP mozes dici preko eksternog cd rom-a ili preko USB butabilnog flesa. Imam ja programe za boot sa usb-a i detaljno uputstvo, mogu ti poslati na mail ili okaciti na Rapidshare.

Ako planiras da ga koristis na duze staze(zbog ogranicenog broja upisa na SSD), onda obavezno iskljucis system restore i page file, bice ti dovoljno 512MB ram-a za tvoje potrebe, bez zime da ce ti traziti dodatnu virtuelnu memoriju. Mozes i My documents da prebacis na SD karticu i sl.

Pozz

Poslednja izmena:

A to sto ces da stavis nelegalan XP zadrzi za sebe! Nemoj drugima da dajes takav primer. OK? Pozz

ne verujem da toga vise ima u metro-u to su one njihove akcije, ko je kupio kupio je, imaju malu kolicinu po extra ceni kad rasprodaju (a rasprodaju odma) onda vise nema :)

a sto se softvare-a tice, mani se brate te price... u nelegalnoj zemlji zivimo, da ne pricam o tome sta se sve prodaje javno i pod 'legalno' i 'novo' a ono reparirano sto je bilo sa fabrickom greskom, itd... Na kraju krajeva, sta je TinyXP koji mnogi koriste ? Vidim i hvale ga ovde po forumu

@bandzo 87

Interesuje me ako znas koja mu je autonomija baterije ili ako neko zna, kao i kakav to ispravljac ima, tj. punjac, kazes da je najprakticniji??

takodje ako znas,
ili mora neki oslabljeni windows?
I da li uz racunar dobijam potrebne drajvere za XP
da me ne zeza jos to na kraju... da jurim po netu, itd...

hvala ;)

@bandzo 87

Interesuje me ako znas koja mu je autonomija baterije ili ako neko zna, kao i kakav to ispravljac ima, tj. punjac, kazes da je najprakticniji??

takodje ako znas,
ili mora neki oslabljeni windows?
I da li uz racunar dobijam potrebne drajvere za XP
da me ne zeza jos to na kraju... da jurim po netu, itd...

hvala ;)

Izmenio sam post iznad za to kako da stavis XP, a punjac mu je kao za mobilni telefon. Malko vecih dimenzija ali ne odstupa puno.

Autonomija je oko 2:30

Pa proveri za metro, ja sm ga video u Krnjaci pre 10-ak dana.

Poslednja izmena:
Izmenio sam post iznad za to kako da stavis XP, a punjac mu je kao za mobilni telefon. Malko vecih dimenzija ali ne odstupa puno.

Autonomija je oko 2:30

Hvala puno!!! :)

btw. ako je punjac ko za mobilni, znaci da recimo ne bih imao problem da napravim i neki punjac koji bi mogao da se koristi u automobilu, tj. da se puni u putu...

Imao sam muku da napravim dovoljno snazan za obican laptop, 20v 4,5A

Imam ja programe za boot sa usb-a i detaljno uputstvo, mogu ti poslati na mail

Ako planiras da ga koristis na duze staze(zbog ogranicenog broja upisa na SSD), onda obavezno iskljucis system restore i page file, bice ti dovoljno 512MB ram-a za tvoje potrebe, bez zime da ce ti traziti dodatnu virtuelnu memoriju. Mozes i My documents da prebacis na SD karticu i sl.

Pozz

hvala i za pomoc za soft. i za savet, bicu slobodan da te kontakriram ako mi bude to uztrebalo ili ako naidjem na neku muku :type: :zgran:

EE I da, predpostavljam da se boot-uje ekstremno brzo s obzirom da nema HD ?

poz!

Poslednja izmena:
Pa dimenzijama je kao za mobilni ali ne i po specifikaciji :).

Output current: <1.9A
Supply voltage: 9~10 V

Znaci trebace ti trans. sa 12-24 na 10V.

A autonomija moze i da ti bude veca, ako vec neradis nista zahtevno. Spustis clock na 420Mhz brightness na nivo 1 i izguraces bare 3+ sati

Pa dimenzijama je kao za mobilni ali ne i po specifikaciji :).

Output current: <1.9A
Supply voltage: 9~10 V

Znaci trebace ti trans. sa 12-24 na 10V.

pa dobro, na to sam i racunao, i ovamo sam morao sa 12 > 20, ali mi je trebala i velika snaga skoro 5A, a i mobilni se ne pune sa na 12, vec kako koji, uglavnom 7,8 cini mi se, ma to je najmanji problem, resiva je to stvar...

hvala

a sto se boot-a tice? ide ultra brzo?

hvala i za pomoc za soft. i za savet, bicu slobodan da te kontakriram ako mi bude to uztrebalo ili ako naidjem na neku muku :type: :zgran:

EE I da, predpostavljam da se boot-uje ekstremno brzo s obzirom da nema HD ?

poz!

Nema na cemu. Tome i sluzi ovaj forum;)

Boot je "jako" brz, neki 30-40sec max. Bez drajvera i 25s:D (pogledaj malo youtube ima tamo dosta klipova o brzini boot-a)

A ovde imas bukvalno sve http://forum.eeeuser.com/

Poslednja izmena:
Evo i kako napraviti Boot za USB, tu su sve potrebne alatke i naravno tu je i detaljan readMe.

Prilozi

• Boot za USB.rar
    491.8 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:

Pozz

Moze malo pojasnjenje oko ogranicenog broja upisa?

Takodje, malo pojasnjenja oko drivera za XP kod eee - treba ih ubaciti odma kad se pravi butabilni usb ili tek kad se instalira XP?

Pre par dana sam uzeo eee, takoda planiram staviti XP, ali sam laik po tom pitanju

Poslednja izmena:
SSD diskovi imaju ogranicen broj upisa, mislim da je bilo reci o tome na temi za Eee(citaj pazljivije).
To nebi trebalo da te brine ako Eee neces koristiti duze od npr 4-5godina:D, ali nikad se ne zna kad ce ssd poceti da riknjava. Napomenuo sam da se iskljuci sys restore i paging file zbog toga da nebi OS brljavio dzaba po disku i samim tim smanjio koriscenje samog, sto bi trebalo da produzi vek trajanja. Eee sam koristio jako kratko da bih mogao da donesem neki pravi zakljucak, ali za 150€, pa da ti rikne i za godinu dana, nije strasno :d.

Pa posto ne poseduje opticki drive, mislio sam da napravis Image cd-a sa drajverima (iso,vcd,mdf) na drugom kompu iprebacis na sd karticu ili Usb flash disk, i kad podignes OS samo ga mountujes preko daemon-a, Ultra iso-a itd... i onda istaliras drajvere klasicnim putem.:).

Nazad
Vrh Dno