Šta je novo?

Putovanje na Zanzibar | Malarone iskustva

darkor

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2004
Poena
605
Pozdrav,
sledeći mesec putujem na Zanzibar/Tanzaniju i nekoliko dana ćemo provesti na kopnu u nacionalnom parku na safari turi.
Zanimaju me iskustva ljudi koji su putovali da li su koristili neki lek preventivno protiv malarije? I da li ste imali neke neželjene efekte?

Pročitao sam sve i svašta na internetu vezano za ove lekove i odlučio se za Malarone, po preporuci.

Ja sam boravio u Africi u nekoliko navrata po šest i više meseci, koristio Malaron kao preventivu, nisam primetio nikakve nuspojave osim ( možda i nemaju veze sa lekom) košmarnih snova. Drugih problema nije bilo...

Na Zanzibaru nema žute groznice a ni malarije, barem nije bilo '17-te kad sam ja bio, ništa od tableta nismo uzimali. U suštini je tada preporuka bila da se gleda sajt američkog instituta za javno zdravlje, da je sajt jako ažuran i da što u tom trenutku oni preporučuju za svoje građane koji putuju u Zanzibar, da ispoštujemo i mi. :)

Za Zanzibar ne treba, ali za kopno se preporucuje (Tanzaniju).

Bio sam u januaru u Zanzibaru. Grupa od 25 ljudi, niko nije uzimao lekove za malariju. Nije to glavna briga na Zanzibaru jer je dosta učinjeno na suzbijanju plus na samom ostrvu to stvarno nije briga. Ono što je verovatnije da strefi turiste su stomačni problemi (okvirno pola grupe). U tom smislu lek smecta i eventualno probiotici i ako imate vodiča slušajte savete oko toga gde se sme jesti. Takođe u januaru je bilo dosta buba sa prevedenim nazivom "nigerijska muva". Lokalno se valjda zovu "papa" u Nigeriji. Ne ujedaju i nisu opasne ali ako se slučajno zaglave u pregibima ekstremiteta ili vrata mogu da naprave lokalni dermatitis ukoliko budu zgnječene. Stigle su i do nas u Srbiju ali u daleko manjem broju nego što ih je bilo dole. Jedan član cele grupe je imao taj problem na pregibu ruke i to ga je peklo sve vreme boravka i pravilo problem prilikom izlaganja suncu.

Nazad
Vrh Dno