Šta je novo?

Punjači, snage, kupovina i ostala zbrka

agasoft

Cenjen
Učlanjen(a)
26.01.2017
Poena
155
Možda se o ovome već pisalo negde, slobodno usmerite ako jeste. Google svašta kaže, ali mene zanima situacija i na našem podneblju.
U poslednje vreme sam zbunjen sa punjačima, njihovim snagama, šta se sme a šta ne i gde kupiti sigurne, kvalitetne punjače za telefone, ako već nisu od proizvođača telefona.
Npr. Trenutno imam telefon koji podržava snagu punjenja od 10W, ali ja imam punjač od 5 što automatski isporučuje sporije punjenje. Naravno, nigde ne mogu da pronađem punjač baš od 10W. Sve je od 12, 18, 20, 33, 65... Šta će se desiti ako spojim telefon na neki jači punjač? Hoće li telefon da bude sposoban da prihvati struje koliko mu treba, ili će se dogoditi nešto gore? Možda postoji mogućnost i da potpuno odbije bilo kakvo punjenje?
Ako se smeju koristiti jači punjači, koje brendove ili modele preporučujete i gde se to kod nas može kupiti? Po internetu vidim stvarno svašta, ali nisam pametan šta da odaberem.

Telefon uparuješ sa punjačem odgovarajuće snage i standarda brzog punjenja da bi izvukao maksimum iz brzine punjenja telefona.

Ukoliko telefon dolazi bez punjača, iz komentara ovde sam shvatio da su odlična all round rešenja Anker 511 Nano 3 od 30w i Essager 65w punjač (ima ih raznih jačina) Kao i stara garda kao što je Ugreen.

Po mom mišljenju ne smeta da se koristi slabiji punjač. Samo da nije neki no name lošeg kvaliteta.

@agasoft

Taj punjac od 5W stalno radi na maksimumu , a to mu bas i ne prija.
Ne prija ni bilo kom drugom da radi na maksimumu.

Slobodno mozes uzeti neki kvalitetniji GaN model od 65W - on "pokriva"
vecinu novih modela telefona ( a i sve stare modele ) , a mozes puniti i bateriju na novijim laptopovima.

Punjace i kablove stalno pominjemo na AliExpress temama i tamo imas detaljna objasnjenja i gomilu
linkova ka testovima.

Evo primer za punjac 20W koji je 2,5$ - bez problema ce da puni telefon
na 5V-2A ( 10W )
Stari telefoni koriste 3W tj. 5V-0,6A

Na pola snage se nece usijati i zapaliti ( na 18-20W pojedini primerci se bas mnogo greju )

k20.jpg

@agasoft

Taj punjac od 5W stalno radi na maksimumu , a to mu bas i ne prija.
Ne prija ni bilo kom drugom da radi na maksimumu.

Slobodno mozes uzeti neki kvalitetniji GaN model od 65W - on "pokriva"
vecinu novih modela telefona ( a i sve stare modele ) , a mozes puniti i bateriju na novijim laptopovima.

Punjace i kablove stalno pominjemo na AliExpress temama i tamo imas detaljna objasnjenja i gomilu
linkova ka testovima.

Evo primer za punjac 20W koji je 2,5$ - bez problema ce da puni telefon
na 5V-2A ( 10W )
Stari telefoni koriste 3W tj. 5V-0,6A

Na pola snage se nece usijati i zapaliti ( na 18-20W pojedini primerci se bas mnogo greju )

Pogledajte prilog 387533
Sto se ovog tice, okej je, za starije telefone, tablete, znaci 12-13W, ali da..potencijalni hazard za nesto brze, a kad tad ce naleteti neki brzi uredjaj i moze biti problema. Ne bih se zezao, jeste bruka jeftin, ali bolje odvojiti za 65W baseus i essager

@euanknik

Pod uslovom da se dobije normalan primerak , koji se ne pregreva
i Kuulaa GaN 20W radi OK brzo punjenje na maksimumu.
Ali to ne treba da bude svakodnevna praksa.

Kada se ima vremena ( nocu ) , pozeljno je kod telefona koji imaju tu opciju,
iskljuciti brzo punjenje.

Nije svakom potreban "veliki" punjac , ali ko zeli moze povoljno uzeti

Essager 65W GaN

ess65.jpg

@euanknik

Pod uslovom da se dobije normalan primerak , koji se ne pregreva
i Kuulaa GaN 20W radi OK brzo punjenje na maksimumu.
Ali to ne treba da bude svakodnevna praksa.

Kada se ima vremena ( nocu ) , pozeljno je kod telefona koji imaju tu opciju,
iskljuciti brzo punjenje.

Nije svakom potreban "veliki" punjac , ali ko zeli moze povoljno uzeti

Essager 65W GaN

Pogledajte prilog 387575
Definitivno treba izdvojiti za ovaj, ne bih se igrao s ovim manjim. Imam svasta od Essagera, i kvalitet je fenomenalan.

Jedino mi je zao sto nemamo USA uticnice zbog prongova sto se sklapaju

Imam od skora Baseus 100W sa 4 porta (2 USB-C i 2 USB), i sto se snage tice tu je OK.

Medjutim imaju problem kod tzv. Power Re-negotiation, naime kada je u jedan port ukljucen notebook kome treba 65W, cim se utakne na primer punjac za Apple Watch u drugi USB C port, nastaje jedan do dva prekida napajanja na svim portovima, uz nekoliko on/off/on akcija u roku od 1 sekunde.

E sada, ukoliko je na primer baterija na laptopu 95% puna, laptop (Thinkpad) treba samo 20-ak W. I sada se ukljuci mobilni da se puni na drugom portu, naravno dolazi do prekida i pregovaranja potrebnih snaga, i na notebook portu mu dodeli tipa 30W. Zatim sa iskljuci notebook, pa kada se ponovo ukljuci, stoji poruka da nema dovoljno snage na punjacu (jer je postavljen na 30w), pa mora da se izvuce/ubaci kabl, uz prekide.

Tako da mi je malo upitna prakticnost ovih punjaca, bar u scenariju sa notebookum.

Za sada se drzim fabrickog notebook, plus Anker Mini za ostalo :)

Da li telefon kome je propisan punjač 25w može da koristi punjač od 33w? Hvala
Može i sme. Telefon nikad neće povući više od onoga koliko mu je proizvođač zadao bez obzira koliko je jak punjač. Znači možeš i punjač od 120w, on će povući samo 25w.
ALI moraš voditi računa o standardima brzog punjenja ukoliko hoćeš da ih iskoristiš. Ukoliko tvoj telefon koristi PD standard a taj punjač na primer koristi huawei-ev standard brzog punjenja onda će se najverovatnije puniti na 18W. Imaš npr PD, PD-PPS, Huawei-jev kako god se zove, Oppo,vivo i slični imaju svoj standard, zatim quick charge itd.

Može i sme. Telefon nikad neće povući više od onoga koliko mu je proizvođač zadao bez obzira koliko je jak punjač. Znači možeš i punjač od 120w, on će povući samo 25w.
ALI moraš voditi računa o standardima brzog punjenja ukoliko hoćeš da ih iskoristiš. Ukoliko tvoj telefon koristi PD standard a taj punjač na primer koristi huawei-ev standard brzog punjenja onda će se najverovatnije puniti na 18W. Imaš npr PD, PD-PPS, Huawei-jev kako god se zove, Oppo,vivo i slični imaju svoj standard, zatim quick charge itd.
Hvala

imam 2 ovakva i koristim vec par meseci za sve uredjaje ( iphone, ipad, sluske, sat, brijac itd) i super sam zadovoljan , preporuka ko hoce sporiji punjac.

Prilozi

• IMG_0043.jpeg
    IMG_0043.jpeg
    218.1 KB · Pregleda: 19
Koji standard, ako uopšte ima, koristi A55?
Punio sam ga starim Huawei punjačem od 2A, usb A-C, sada sam kupio neki Baseus od 20W i Toocki od 40W, sa Usb C izlazom.

Nazad
Vrh Dno