Šta je novo?

Punjač za električni auto (EV)

ormo

Poznat
Učlanjen(a)
12.06.2022
Poena
35
Pozdrav svima,
uzeo sam električni auto i sada tražim odgovarajući kućni punjač. Pošto nemam mnogo iskustva u ovoj oblasti, voleo bih da čujem vaša iskustva i savete.

Punjač bi bio montiran u garaži, gde već imam razvedenu trofaznu struju i LAN kabl. Odobrena snaga priključka je 13.8 kW, pa razmišljam o punjaču od 11 kW. Eventualno bih uzeo i 22 kW, ukoliko procedura sa EPS-om za povećanje odobrne snage nije previše komplikovana.

Nije komplikovano, ali ume da se oduži. Kod mene trajalo 6 meseci iako je hardverski deo posla obavljen brzo. Dalje je bilo ft1p

@ormo
Teško da će ti u tvojoj garaži trebati 22kW punjač. Pogotovo što jako komplikuje instalaciju i priključak.

11kW punjenja ti daje 70-80km vožnje za svaki sat punjenja.

U 99% slučajeva ćeš ga puniti noću, dok je jeftina struja, te imaš celu noć za punjenje. I gotovo nikada ga nećeš puniti od 0% baterije.

Eventualno, izvuci odmah kabel odgovarajućeg preseka za 22kW od table do mesta punjenja, pa jednog dana lako prepraviš ako ustreba i kada regulišeš sa EPS.

Hvala na komentarima. Instalacija je već urađena tokom izgradnje stana i garaže (radi se o kablu 5×6 koji ide od stana do garaže), tako da je ne bih menjao.

Više me zanima da li neko ima konkretan model ili firmu za ugradnju koju može da preporuči. Online se može naći mnogo toga, ali se često ispostavi da nije dostupno kod nas - pa izbor na kraju padne na ponudu Charge & Go‑a, Orion Telekoma, Emobility‑a ili nekih AliExpress preprodavaca.

I ja sam stava da je sve preko 11kw overkill, ali možda ćeš na našem sakatom tržištu imati ograničen izbor i biti prisiljen da kupiš 22kw. Ako bi nešto kršteno, da nije Temu, Schneider ima predstavnika kod nas i dobre punjače.

Iz Šnajdera su bili kod Alvirka u jednoj emisiji.

Nazad
Vrh Dno