Šta je novo?

Pucanje CD-a

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Ovo mi se dogodilo skoro, naravno morao sam ovo da zabeležim i podelim sa vama.
Ima li neko slična iskustva. Teac 52x u kojem, se ovo deslio je posle ovoga neupotrebljiv.

Prilozi

• explozija.jpg
    explozija.jpg
    169 KB · Pregleda: 260
Ovo se toliko retko vidja da predstavlja fenomen. Koji je medij bio u drajvu?

Ovo se toliko retko vidja da predstavlja fenomen. Koji je medij bio u drajvu?

Acer, kod cerke u kompu, culo se jako, skocio sam sa stolice. Ona je za to vreme igrala neku igru koja je bila na tom CD-u. Pretostavljam da je bio napukao...

Prilozi

• Acer.jpg
    Acer.jpg
    176.2 KB · Pregleda: 158
  • Teac.jpg
    Teac.jpg
    176.5 KB · Pregleda: 137
Poslednja izmena:
Acer, kod cerke u kompu, culo se jako, skocio sam sa stolice. Ona je za to vreme igrala neku igru koja je bila na tom CD-u. Pretostavljam da je bio napukao...

Da. Ovi slučajevi su viđeni, mahom sa CDovima (DVD je lameliran po strukturi, pa ga je čak i rukom teže prelomiti, dok se CD obavezno pri pokušaju lomljave rasprši u milion komada). Ćuti, dobro je da CD uređaji imaju onu prednju masku, šta bi bilo tek da se sve razletelo po kući, nekog bi ubilo...

Poslednja izmena:
Mislim da ovomu najviše pridonose loše kutije kod kojih se plastika ureže u samoj rupi na CD-u, pa u tom smjeru nastavi pucati.

I meni je jednom (pre 5-6 god.) pukao CD u citacu. Rasparcao se u hiljadu delova.

Desilo se i mom ortaku.Ja mislim da je to zbog deformacije oblika samog cd-a.Posle silnog vrtenja optickog uredjaja,disk se zagrejao,deformisao i pukao na kraju.Hah,najsmesnije je kako je disk pukao kod ortaka.Pustio je da gleda horor film "the ring"u mraku i u sred filma na nekoj strasnoj sceni se cuo "big bang" iz optickog uredjaja. :D

Desilo se i mom ortaku.Ja mislim da je to zbog deformacije oblika samog cd-a.Posle silnog vrtenja optickog uredjaja,disk se zagrejao,deformisao i pukao na kraju.Hah,najsmesnije je kako je disk pukao kod ortaka.Pustio je da gleda horor film "the ring"u mraku i u sred filma na nekoj strasnoj sceni se cuo "big bang" iz optickog uredjaja. :D

Znači specijalni efekti na nivou :D

Grrrrrr,poludeo sam vise.Jel neko nasao resenje za ovaj problem?

Da je cd Sony, pomislio bih da im je ovo neki bizaran nacin zastite od piraterije...

Pukao je imeno pre par godina u asusu, još mi je izletela prednja maska par metara. Najluđe je sto mi taj rezač radi kao sat i dan danas a samo sam ga malo usisao i sklopio.

Ista stvar se meni desila kada sam imao Teac x52 sa plavim znakom na vratima, u toj seriji je bilo dosta gresaka, koristi nero drive speed kao sto ti kolega kaze u prethodnoj poruci i neces imati problema :wave:

verovatno je sam CD bio malo deformisan, treba ih cuvati u kutijama i ne na toplom..

Pre par godina mi je pukao CD koji dolazi uz casopis Mikro, ispostavilo se da je citava serija bila losa i da se redakciji tog meseca javilo dosta ljudi sa istim problemom.

:zgran:Da nisi slikao ne bih poverovao u ovo!!:zgran:
STRASNO :S:

Ovo se desilo i mom komsiji koji zivi preko puta mene. Dete igralo neku igricu, i samo je odjednom puklo, pao sa stolice i poceo da place(ima 8 godina). Pojavio se i neki beli dim, a disk je otisao u mali milion parcica. Prednja maska je izbila od siline pucanja.
U pitanju je bio lg cd/rw(star oko 2 godine) i verbatim disk.

Nije ovo bas toliko redak slucaj, i sam imam slicno iskustvo, pre 3-4 godine.
Pustio sam da se ripuje "original" audio disk, kupljen u IPS-u, i negde na pola je roknuo kao petarda, isteralo me je iz pameti, malo je falilo da padnem sa stolice! :zgran:
Posto tada nisam imao bas neko iskustvo sa otvaranjem optickih uredjaja, odneo sam komp u servis da mi oni to pogledaju i ociste. Pomislio sam da nema teoretskih sansi da je Aususov rezac prezveo, medjutim, ispostavilo se da ipak jeste! Radio je super jedno vreme, poremda je imao udubljenje na limu sa unutrasnje strane (sto i ne uytice bas puno na citanje, hehe), pa sam ga posle poklonio.
U svakom slucaju, nekvalitetan disk + hi speed drive = BIG BANG! :d

Ovde izgleda niko nije gledao myth busterse :D Oni su bas pokusavali da razbiju taj mit da CD moze da eksplodira u drajvu. Isprobali su gomilu CD-ova i nijedan nikako da pukne, sve dok nisu namontirali CD na brusilicu koja se vrti na 25000 obrtaja, tada su diskovi leteli u komade bas kao i ovaj na slikama. Inace konstatovali su da od pucanja diska ne mogu da se nacine teske telesne povrede, a pogotovo ne smrt. Osim ako neko bas zeli da stavi oko na vratanca drajva :D
Razlog je po meni, sto su koristili nove CD-ove, pa nisu imali prilike da nalete na neke krsh diskove, ili neke koji su bili napuknuti, krivi, osteceni itd.

Meni je puko cd od igrice (u poluprečniku)
Jedan dan taman sam nabavio komplet igricu original i zadremo kad ujutro disk polomljen u lg cdrw drajvu.
Prso ko staklo.

Postoje dve vrste plastike, jedna je krta kao staklo, jedna je vrlo savitljiva i takav CD je skoro nemoguće polomti (probao, savija se, pirmer su Verbatim stari plavi MetalAzo 1x-16x cd-ovi). Lako ih je razlikovati ako kucnete u disk. Nažalost, imam utisak da je bar 90% CD-ova pravljeno od ovog vrlo krtog staklastog materijala, s kojim se dešavaju i ovakve stvari.

Bilo je pre dosta slucaja pucanja CDa a narocito kod LG i Samsunga. Najcesce se desava kada je CD deformisan i napuko_Opticki uredjaj kod takvih CDa ne moze da procita podatke i pocinje da ubrzava ne bi li ocitao i naravno zbog toga dolazi do pucanja CDa. Imao sam jednog druga da mu je CD pukao i od optickog uredjaja je iskocila prednja maska, gde mu je jedno parce CD proletelo pored glave al na svu srecu sve je dobro proslo.Cak smo ocistili opticki uredjaj i on je posle toga radio normalno :)

Vrh Dno