Šta je novo?

Pucanje ADSLa

UrosB

Čuven
Učlanjen(a)
18.07.2003
Poena
620
Imam adsl kod telekoma i desava mi se da mi puca veza na svaka 3 dana i tad moram da resetujem ruter da bi net proradio, a pre 2 dana mi ni to nije pomoglo. Imam tp link 8920 ruter i prakticno ga ne gasim kao ni komp i torrent mi radi non-stop ako to nesto znaci. Isto tako, primetio sam da mi veza puca ako iskljucim netlimiter i pustim upload skroz. Zvao sam telekom i oni naravno kazu da problem nije do njih. Jel se nekom desavalo ovo? Ovo mi se desava vec duze vreme i mislio sam da odem da reklamiram ruter ali mi je glupo jer ne znam da li je do njega.

Desava se i meni da nemam internet signal na adsl-u preko beotela, odnosno da ga ima pa nema ali vise da ga nema nego da ga ima ...
Zvao sam beotel i posto nije do njih tri puta su prijavili telekomu i onda moraju da izadju na teren (po pravilniku ...). Pojavio se prosle nedelje lik iz telekoma, izmerio signal i rece da nisu dobri parametri u kablu da mora da se pogleda instalacija i da se popnu na banderu pa ce doci sa ekipom ali normalno se nisu pojavili vise pa moram opet da ih poteram nekako ... mozda je isto.

Ovo mi sve liči na problem loših parica, odnosno lošeg signala, pogotovo u odlaznom smeru. Idi u web browser na podešavanje rutera, pa tamo očitaj vrednosti za SNR margin.

I meni redovno puca veza kad pustim neograničen upload na torrentu, tako je to od početka.

To što puca na 3 dana, meni deluje kao da puca kad se menja IP. Da li znaš koliko često menja IP?

I meni non stop puca veza na netu(sezampro adsl) Desava se i da po par puta u toku dana ne radi net. Cak ni restart rutera ne pomaze uvek.

Meni je isto pucala veza na Sezamu ovih dana... Ne znam, valjda nešto rade, ipak nije kritično ali postaje neprijatno.

Ne znam koliko mi se cesto menja ip, nisam obracao paznju. Mada mislim da nije toga jer mi se desilo par puta da izgubim net na 2-3 sekunde i odmah se vrati pa sam bio u ubedjenju da se tad menja ip. SNR margin mi je 30.1 za down i 31 za upstream.

Ja sam imao problema sa pucanjem veze, dosli neki likovi, razvukli nov kabl od ormara do kompa, pa probali na njihovom laptopu... Kod mene je bilo smesno jer mi je pucao net samo kada radi torrent.
Onda su ustanovili da je do njih, i rekli kao, nesto ce oni uraditi, nisu hteli da objasnjavaju, nece mi pucati veza, ali ce mi biti manji d/l. Tako je i bilo sada mi je max dl 57 recimo, a bio je 59... Ne znaci mi mnogo, ali ne puca vec godinu dana, a ruter resetujem nikada.

Evo i rezultata sa speedtesta, paket 1024/128. Sve u svemu, ne deluje mi dobro.

Poslednja izmena:
A ja se uplašio da tako radi samo kod mene.
E sad mi je mnogo lakše:S:.

Meni je isto pucala veza na Sezamu ovih dana... Ne znam, valjda nešto rade, ipak nije kritično ali postaje neprijatno.

meni upravo nesto brljavi veza, a i u proslih desetak dana imao sam dosta prekida.
ozbiljno razmatram promenu provajdera.

trenutno stanje na sezamu:
Info

Kvar na optičkom sistemu prenosa Telekoma

ADSL pristup je onemogućen ili postoje prekidi u radu zbog
kvara na optičkom sistemu prenosa Telekoma.
Tehnicka ekipa Telekoma radi na otklanjanju problema.
Molimo vas da uvažite naše izvinjenje zbog nastalog problema

ili ne mogu uopšte da se konektujem ili mi veza stalno puca :/

Poslednja izmena:
Da, evo i kod mene celo jutro. Svakih par minuta dolazi do prekida. Ruter regularno prijavljuje da ADSL signal postoji ali nestane IP adresa.

Same here (Sezam).
Malo puca veza, pa nece da se konektuje, pa se konektuje, al nece da otvori nijedan sajt,...
I tako vec sat dva od jutros.

Ovo mi sve liči na problem loših parica, odnosno lošeg signala, pogotovo u odlaznom smeru. Idi u web browser na podešavanje rutera, pa tamo očitaj vrednosti za SNR margin.

Pogledah i vrednosti su za DOWNSTREAM 0.9 i za UPSTREAM 23.
Jel mozes da objasnis jer mi nista nije jasno.

Pogledah i vrednosti su za DOWNSTREAM 0.9 i za UPSTREAM 23.
Jel mozes da objasnis jer mi nista nije jasno.

0.9 dB? Kako ti radi uopšte? :d
Minimalne vrednosti bi trebale da budu negde oko 10. Prosečne su oko 20. Oni sa jako dobrim paricama imaju i preko 30.

Kad sam malopre pisao bilo je i 0.4 za downstream.
Gde je tu greska odnosno problem i kako da ga prevaziđem ili koga da vatam za gusu

Prijavi to provajderu, pa će oni telekomu. Ili možda da direktno prijaviš telekomu. Šta može da se uradi? Verovatno ništa. Uglavnom su parice stare i u katastrofalnom stanju. Razna prevezivanja, krpljenja, prevlačenja vazdušnih vodova u stilu "incredible machine", nestručna i divlja priključivanja su učinili svoje.
Jedino što ti možeš je da prekontrolišeš svoju "kućnu instalaciju" od tavana (ili odakle ti već dolaze parice) do modema.
... ili da vidiš koje su ti alternative adsl pristupu.

Nazad
Vrh Dno