Šta je novo?

Ptt vs Beotel iz p2p ugla

Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
320
Da li je iko imao iskustva (ne mora licno) sa oba dobaljaca u skorije vreme. Najvise me zanima upotrebljivost p2p aplikacija, torenata konkrektno. Dakle protok, koliki je , da li je konstantan ,ima li oscilacija itd? Ako je neko imao posla samo s jednim dobaljacem neka opet, prenese stecena iskustva s p2p aplikacijama.
Hvala!
Buduci-bivsi visegodisnji neobee korisnik.

sto se tice beotela, ubacili su u mrezu Ciscov SCE, tako da vjerojatno planiraju da malo ogranice p2p... za ptt ne znam

Beotel 256/64 flat radi 26-27/9 bez surfa dok sam kada surfujem odgranicio na 21/7 i zaista ide tom brzinom.

Ptt- imam oscilacije kada idem preko torenta, kada koristim limewire ido 23-25........

PTT, kada se modem podesi kako treba, sve radi bez problema. Oscilacija bude jedino kada se skida nešto za šta nema dovoljno seedera, ali to nema veze sa provajderom, ni tvojom brzinom.

ja bi ti preporucio Ptt, od kako sam na beotelu samo problemi

sto se tice beotela, ubacili su u mrezu Ciscov SCE, tako da vjerojatno planiraju da malo ogranice p2p... za ptt ne znam

Ako je ovo istina onda ***em im mater pokvarenu :D

Zna li neko jos nesto o tome?

Ne pogresno si me razumeo ili sam ne razumljivije napisao. Kada surfujem za p2p sam stavio ogranicenje u odnosu 21/7.

Nisam te pogresno razumeo, ja ne mogu da uploadujem preko 4 kb i da mi ide relativno normalan surf.

Kako si video SCE? Gde?

Meni p2p radi strava na beotelu, 56kb/12kb skoro ceo dan. naravno paket 512/128

Poslednja izmena:
Ja sam zadovoljni korisnik Beotela vec 14 meseci, i sve je radilo i radi kako treba sto se
tice p2p . Mislim da vise zavisi od centrale, instalacija nego od provajdera ( sem kad zavrcu
p2p sto Beotel definitivno ne radi ) .

Torrenti sami po sebi osciluju, mislim da nije do provajdera, a LimeWire najvecim delom vremena vuce 25-27, u onom preostalom od 20-24. Naravno, zavisi od broja hostova.
P.S
Zaboravih da kazem da mislim na PTT :).

Poslednja izmena:
Torrent transfer jedino mоže da se testira putem downloada sa private trackera... Sa public trackera torrenti jako osciliraju što je i normalno jer nijedan korisnik nije uslovljen da share-uje...

U poslednje vreme protok sa torrenta mi ne pada ispod 22kBps (na 256/64 Beotel paketu). Morao sam da počnem da ograničavam download brzinu. Radi kao zmaj.

@Marko37: Ne pada ispod 22kbp/s gde?! Na private trackeru, public trackeru...? To je jako bitno... Na private trackerima mi nikada ne pada ispod 26, dok na public žestoko varira (kao što sam napomenuo u zavisnosti od količine ljudi koja sharuje file)...

Na public trackerima. Uglavnom 90% onog što skidam ide preko tv,tracker,prq,to. I ne varira... ako ga pustim zakuca se na tu brzinu i radi tako.
Ono što mene pomalo brine je to što mi najveći deo downloada ide od ... pa recimo sumnjivih peerova. Evo konkretnog primera u priloženoj slici. Nema hashfailova, znači skine i sve bude ok, ali ipak...

Prilozi

• torrent.png
    torrent.png
    22.8 KB · Pregleda: 93
22 i više kbps na piblic trackerima može da ide isključivo ako je fajl hot... Recimo poslednja epizoda "Lost"-a i slično...

Naravno da nije tako, čak i za "hot" fajlove od odnosa seed/peer mnogo zavisi. Ovaj primer što sam dao je bio za neki azijski film, a ni odnos S/P nije baš bio u moju korist, ali je ipak radilo kako treba.
Na kraju krajeva, čak i da jeste tako, to znači da download brzina ne zavisi od provajdera - Beotela, o čemu je i bilo reči.

Kako si video SCE? Gde?

Meni p2p radi strava na beotelu, 56kb/12kb skoro ceo dan. naravno paket 512/128

eh, sad... :) lepo, bio i video.

pa ne mora da znaci da su ga uzeli samo da bi sekli p2p, ima SCE jos mnogo lepih i korisnih primena (ne, nisam ironican :) )

Povodom Beotelovog ADSL-a i CISCO SCE-a,
Izgleda da je to-to(moguc kraj), sto se tice besprekornog rada iza dinamicke IP adrese u zadnjih godinu dana. Sada ga nema vise.
Ajde istrpeli smo one silne radove, sto njihove sto Telekomove, preseljenje uredjaja na novu lokaciju, ajde istrpeli smo svakodnevna ispadanja, autentification servera (ovo ce prepoznati user-i koji imaju rutere ili modeme koji imaju nize vrednosti na PPP persistence-u).

Nije tako losa situacija kao na neobiju, koji je trenutno najgori oblik adsl veze koju sam video i probao, ali sam siguran da ce se pribliziti njima vrlo brzo, ukoliko ovako nastave.

Evo kako izgleda situacija:
Iza dinamicke IP adrese(/IP), Shaping se pali vec u jutarnjim casovima, iako za to nema potrebe, shapovanje se najvise oseca na obicnom surfovanju, koje nije toliko lose u transferu koliko u lagovima.
Sistem je perfidno namesten da cete dobijati solidne vrednosti na raznoraznim pingovima, medjutim realni rad je ustrojen do nerealnog nivoa, tako da se vrlo lako moze dobiti dojam da se nalazite iza PCM veze i modema zakacenog na 28,8k.
Recimo gspot stranica sa 13 tumb slika se otvara citavih 4 sekunde, full slike se otvaraju transferima od 3-12kb, ali sa prekidima i oscilacijama u transferu.
Recimo u normalnim okolnostima(bez shapinga) stranica bi se otvorila za 0,35 sec, a transfer full slike bi se odvijao transferom od 32-46kb/s u brzom eksponincijalnom rastu transfera ukoliko je slika do 200kb. Kod vecih slika se jako brzo max-uje konekcija u normalnim okolnostima.
P2p je malte ne nemoguc u toku maks opterecenja i shaping-a, ili je ocajan, sto vise otvorenih konekcija imate manja je brzina, to je formula koju primenjuju.

Cak je i news saobracaj ugusen, konekcija na 512kbit/a se na jedvite jade penje na 60% kapaciteta i to sa 5 konekcija. 1 konekcija dovodi samo do 30% brzine koja je pracena velikim padovima u krivi i jako losem srednjem vremenu transfera, koji bi pratio samo 24% iskoriscenja kapaciteta.
Naravno ovoe vrednosti se odnose samo na vreme kada je opterecenje i shaping u toku.

Po recima jednog Beotelovog operatera,
"pa znate mnogi koriste danju P2P saobracaj, te su dinamicke adrese na maksimalnom nivou opterecenja i transfera, i nije normalno da ljudi koriste P2P u dnenevnim casovima, valjda je normalno da se downloaduje u nocim satima" :mad: :wall: :zgran:!!!

Ali nije isecen P2P saobracaj vec sve, na sto ce on:

"pa takav je sistem, on to automatski steluje, sta cemo mu mi, necemo valjda svima da prekidamo saobracaj, samo da bi nastelovali sistem" :zgran: :mad: :bottle:

Njima je logicno da ostave katastrofalno nastelvan Ciscov Service Control Engine, iako je laz da se sistem na CISCO SCE-u ne moze stelovati sa SCE APLIKACIJOM bez restarta.
Kad su selili opremu nije im bilo zao da prekinu saobracaj i po 6 sati dnevno i to nekoliko puta, sad se prave da su mnogo fini, ali u ciju korist.

Jednostavno sad im je primarni saobracajni link na adresama iza NAT-a, koji u trenucima uzasnog rada Dinamickog, radi perfektno i sa 100% transfer snage, i to sa odlicnim odzivom.

Umesto da su napravili polisu balansinga izmedju NAT-a i Dinamickog opsega, sto da iza nata link radi sa 100% snage i sa opterecenjem koje ga ne ugrozava, dok su pustili da iza Dinamickog Link radi sa 30-60% od ukupne brzine i to praceno uz uzasno surfovanje i odzive, a sve pri maksimalnom opterecenju linka.

Kaze mi covek iz podrske, "jeste vidimo zadnjih 3 dana 100% iskoristljivost linka na dinamickom opsegu u dnevnim casovima, ali se ljudi ne zale, fino im je, par vas koji se zalite, mi vas preuputimo da se konektujete bez IP, i zavrsen posao."

Znaci ljudi se ne zale, sto je neverovatno, ja znam troje koji su im se zalili, ne bi bilo lose da se i ostali radi predostroznosti obrate podrsci sa zalbom, cisto da im se ne dozvoli da se naviknu na ovakvu stvar.

Na pitanje, pa dobro ako vidite 100% iskoriscenost, zasto ne dokupite jos 10% linka, covek mi odgovara,
"pa agregacija je upotrebljena samo do 60%, imamo jos lufta". :zgran: !

Na pitanje sto onda ne stanete sa uzimanjem novih pretplatnika, kad nemate vise link kapaciteta, covek mi ladno odgovara:
"pa od cega mi da zivimo, ako ne od novih korisnika". :zgran:!!!!!

Zovite ih i nedozvolite im.

Kad covek jednom pocne da gleda stvari iz ugla provajdera, mnoge logike i racunice iz korisnickog sveta ne vaze ;) Normalno da nece da dozvole 100% utilizaciju linka (pogotovu ne za p2p), i da (kao i svi ostali, uostalom) zive od (novih) korisnika ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno