Šta je novo?

PSU vent, sitnice

crossfire

Znamenit
Učlanjen(a)
17.01.2003
Poena
1,019
Prozujao mi je ventilator na CM RealPower 520.
Nemam potebu da mijenjam napajanje pa bi samo zamijenio ventilator.
Imam Noctua NF-S12; 1200rpm, 17bB.

Nisam nesto strucan ali cu se snaci oko zamjene.
Ono sto me zbunjuje je sledece: Kada stavim tih ventilator kako da znam da dobro hladi komponente napajanja?
Mozda ovaj NF-S12 i nije tih, nisam ga ni probao ali to je jedino sto sada imam.
Ili drugacije formulisano pitanje: Kako uskladiti protok vazduha a da dobro hladi i da je pri tome tih ventilator?

Stvarno nevidim dilemu ovde. Zanemi lepo ventilator pa ako se napajanje ne greje vise nego pre, uradio si posao. Najverovatnije ce biti i bolje i tise od sadasneg. Mozes i da skines, ocistis i podmazes stari ventilator ako nije bas razdrndan, radice dobro jos neko vreme. Mozes i da produzis zice i da ga spojis na plocu i onda da ga regulises iz biosa ali sve to nije vredno truda. Mozes eventualno i da mu stavis potenciometar za reguleciju obrtaja. Evo ti ovde specifikacije za njega i pokazuju voltaze potrebne za odgovarajuce brzine okretanja, dB na nima i protok vazduha
http://www.silentpcreview.com/article695-page4.html

Imas 2 solucije:

1. Reparacija ventilatora. Skini napajanje, pazljivo ga rasturi i skini ventilator (upamti ili slikaj raspored delova kad rasturas), odlepi etiketu sa ventilatora zatim skini gumicu koja stiti osovinu i podmazi nekim uljem za podmazivanje, sklopi i miran si par meseci najmanje.

2. Zamena ventilatora. Mislim da jedina stvar na koju trebas obratiti paznju prilikom kupovine novog je da ima isti broj zica za povezivanje i informacije koje su bitne zarad komfora i buke (buka u dB i br. obrtaja), ostalo je nebitno jer to napajanje ima temperaturnu zastitu 99%, tako da ne moras da brines da li ce dovoljno hladiti. Ionako svi ventilatori istih dimenzija (120mm u tvom slucaju) imaju slican protok vazduha.

Ja bih samo podmazao ventilator, kao sto sam i uradio na mom chieftec-u, nista ne kosta a utrosis samo malo vise vremena.

Ono sto me zbunjuje je sledece: Kada stavim tih ventilator kako da znam da dobro hladi komponente napajanja?

Kada namontiraš u pustiš u rad, ako duva hladan vazduh dok je mašina pod opterećenjem - sve je idealno.
Ako duva mlak vazduh - sve je ok, toplota tog vazduha zavisi i od provetrenosti kućišta.
Ako duva topao vazduh + možeš da namirišeš nešto kao topljenu plastiku / lak - onda ne valja, komponente (u napajanju ) se greju više nego što bi trebalo.

Poslednja izmena:
Kada namontiraš u pustiš u rad, ako duva hladan vazduh dok je mašina pod opterećenjem - sve je idealno.
Ako duva mlak vazduh - sve je ok, toplota tog vazduha zavisi i od provetrenosti kućišta.
Ako duva topao vazduh + možeš da namirišeš nešto kao topljenu plastiku / lak - onda ne valja, komponente (u napajanju ) se greju više nego što bi trebalo.
Pa nemora da dodje do mirisa topljene plastike dowoljno je da bude vruc vazduh XD posto po meni je wec kasno ako dodje do smrada plastike :)

Nazad
Vrh Dno