Šta je novo?

PSU,SB ili nesto trece?

[=PEX=]

Čuven
Učlanjen(a)
23.03.2004
Poena
619
Naime, imam jedan cudan problem. Cesto mi se desava da ne mogu da upalim masinu jer HDD ne dobija struju uopste; taj problem ispravljam "vrachanjem" tj. vadjenjem molex-a koji napaja HDD i vracanjem istog/odnosno nekog drugog.Posle dosta pokusaja on dobije napajanje i radi ponovo (BIOS ga detektuje). Isto tako, kada neki ortak donese hard, mom ili ne daje napajanje ili njegov prepozna nesto kao OAZTOR>>> ili ((MAX((TO(R(, a cak i ako ga prepozna korektno velike su sanse da WIN nece da cita podatke sa njega (do you wish to format it now? pitanje). Takodje se desavalo da se prilikom normalnog rada u WIN-u HDD opet sam iskljuci :mad: .Inace, osim ovoga, masina rock-solid (zbog cega i nisam siguran da je napajanje). Ima li neko ideju sta ovo moze da bude?
Masina je MSI-KT4V;Tbred A 11*166;2x256 Cl2;CD;CD-RW;FX5600 powered by Frontier 300W (PMPO :-devil-: )

PLoca, BIOS, kablici...

BIOS je najsveziji koji ima na netu; isto zezao i sa proslim...

masina ti ocigledno nije "rock-solid" cim imas sve te probleme ;) Inace ja mislim da ti je napajanje slabo, jel ti se isto to desava i sa "defaul" setovanjima procesora i magistrale ? Jel ti CD i CD-RW normalno rade i da li se oni normalno prijavljuju ? Da li si probao da taj drugarov HDD prikacis umesto CD-roma recimo, ili jos bolje umesto CD-RW-a ?! Mozda je IDE kontroler "pomalo" trudan :D tj. neispravan, vidjao sam ovo na MSI Kt4v pro plocama, cak je ploca spalila i jedan WD40gb...

Probaj pa javi.

Na default i ne znam kako radi :-devil-: a rock-solid sam rekao u smislu da vrti Prime po 6 sati i ne-znam-ni-ja-koilko- mem-testa.
CD i CD-RW rade skroz Ok
Naravno da sam pokusavao na sve (preostale) 3 grane i kombinacijom sva 4 molexa; posle dosta pokusaja (zato sam i rekao vrachanja) proradi i onda smo happy :d
I ja sumnjam na IDE podsistem, ali ...

@pex: znas sta, ako cd i cd-rw rade bez ispoljavanja bilo kakvih problema onda verovatno nije IDE kontroler. Da li mozes da probas da zakacis recimo CD rom na primarni kanal umesto glavnog hdd-a (samo za probu) i da probas par puta da upalis i ugasis komp da vidis da li ce se CD rom uredno prijaviti svaki put ?! Ako se prijavljuje onda nije IDE kontroler. Ostaje posle toga jos BIOS (ikao si rekao da je zadnji ne mora da znaci da je chip na ploci ili nesto vezano za njega skroz ispravno) i PSU. Sa tim 300W napajanjem ja nisam uspeo da na msi kt3v poteram sistema kako treba, tj. imao sam slicnih problema pa sam stavio 400w napajanje (JNC doduse, ali je odradilo posao - privremeno)

To sa CDom na primarnoj grani ti je skroz pametno, probacu to koliko sutra...
A na letimican pogled na problem - uzrok je PSU; jedino me buni sto bi masina morala da pokazuje neke nestabilnosti u radu (podrazumevam plocu, procesor,memoriju,graficku)
Javicu sutra sta se daseava sa CDom na pr.master-u

Kada ne dobijas u bios-u tacne nazive Diskova i CD/DVD uredjaja
problem bi trebao biti u IDE kablu ....
Molex pinovi se lako razglave kada se dosta puta skidaju i postavljaju
na IDE uredjaje ...

Pozdrav

da vidis, na to sam skroz zaboravio, a i sam sam imao takav problem.

Moguce da sam s**bao kablove kada sam im radio onaj "rounded" mod, mada nisu pravili probleme oko 6 meseci.
Inace, danas sam postupio po predlogu gx-x-a i stavio CD na pr.master, a HDD na pr.slave. CD je uredno prepoznavalo dok HD nije nijednom dobio napajanje.Vrhunac je bio kada sam vratio sve na normalno i probao da dignem sys; docekao me je plavi ekran 10ak puta zaredom prilikom dizanja sistema i automatski restart, da bi kada sam uspeo da ga dignem prijavilo da je naslo "PCI memory controller"!!!!! dok je modem nestao iz sistema. Vadjenjem modema,boot-om,restartom i vracanjem modema sam resio taj problem. Uzecu sutra od ortaka njegovo napajanje i jos 3harda pa cu javiti sta se desava...
P.S. Da li molexi mogu da se otvore bez onih specijalnih kljesta za njihovo otvaranje?

Kupi bre nove kablove(ima i rounded), ili ih bar prvo pozajmi od nekog da probas...

Prekontrolisi takodje i na samoj elektronici HDD-a , da nije neki od IDE
pinova odlemljen , takodje vazi i za naponske pinove .

Uzmi neki slabiji srafciger i svaki pin lagano pokusaj da pomeris .
Mozda je neki od njih samo prividno ok , a u pitanju je ladan lem

Pozdrav

@Tarmi
Bio si u pravu sto se tice IDE kabla; doneo sam danas od ortaka njegov kabal i hard i hard je prepoznavalo bez problema (probali smo 7-8 puta).
Sto se tice napajanja, izgleda da je ipak moj hard u pitanju, jer kada je moj HDD na jednom (recimo A molexu), a ortakov na B, njegov regularno dobija napajanje, moj ne; zamenimo mesta (tj. moj je na B, njegov na A) opet njegov HDD dobija napajanje, a moj jok.
Odnecu sutra hard kod nekoga da budem 100% tacan da je do njega, a ako jeste, onda je*iga...

ako si radio kombinaciju jedan hdd western digital, a drugi maxtor onda moras TACNO da podesis jumpere i da na osnovu tog podesavanja HDD-ove zakacis TACNO gde treba na kablu

Nazad
Vrh Dno