Šta je novo?

PSP prva iskustva

ica

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
619
Eto stigao i u nasu malenu zemlju jedan primerak Sony PlayStation Portable handheld konzole. Prvi utisci su zaista impresivni. Spravica izgleda veoma cvrsto i izdrzljivo a usput i veoma elegantno - pravi Sony, nema sta.
Spravica koristi UMD diskove kapaciteta 1,8Giga i memorijske kartice (Sony Memory Stick Duo, 32MB stize u Value Packu).
Uz PSP mi je dosla igra Ridge Racer na UMDu, koji se ubacuje sa zadnje strane uredjaja.
Kada se startuje, PSP otvara setup meni u kojem se definise vreme, datum, user name i ostala sistemska podesavanja. Posle toga sacekace vas Meni koji je veoma lepo dizajniran i lak za navigaciju. Od interesantnih stvari tu je deo za pustanje MP3 fajlova i gledanje fotki (JPG) kao i pustanje MPEG4 fajlova (potrebna je konverzija). Na memorijskoj kartici bio je isecak iz filma Riddick sa veoma brzim scenama, koje su relativno dobro prikazane. Ne znam koji je odziv piksela na ovom ekranu ali stvar dobro fukcionise. Ekran je veliki dimenzija 480x272 a nazalost primetio sam jedan mrtav piksel u vrhu ekrana (standardna boljka PSPova).
PSP poseduje mogucnost bezicnog umrezavanja sa 16 drugih PSPova preko adhoca a tu je i infrastructure mod koji jos uvek nije pusten u rad ni u Japanu ni u Americi (u Evropi PSP jos nije poceo zvanicno da se prodaje).
Ono sto je najvaznije je kako PSP radi sa igrama. E pa, mogu vam reci iako Rigde Racer nije posebno interesantan igra (simulacija voznje) ona prakticno dodje kao neki demo za prezentaciju mogucnosti ove male sprave. Grafika je zaista fenomenalna i u rangu je recimo sa NFS: Porshe Unleashed na PCu. Procesor (400MHz) je ocito dovoljno jak da izgura veoma zahtevnu grafiku i uz odlican osecaj brzine a odlicnu (standardnu) PS upravljivost i kontrolu. Rigde Racer spada u veoma zahtevne igre po pitanju baterija jer veoma cesto pristupa UMDu ali PSP je bez problema izdrzao skoro 4 sata neprekidnog igranja (toliko o tome da li je igra zarazna :) . Uz PSP dolazi punjac i litijum-jonska baterija, a postoji mogucnost hot-swapa baterija ukoliko je PSP prikljucen na punjac....cool.
Pored standardnih Sony tastera, tu je i analogni stick (ako tako moze da se nazove) sa kojim je mnogo lakse upravljati nego sa standardnim tasterima za pravac koji se nalaze iznad sticka. Videcemo kako ce to izgledati u nekim drugim igrama, ali steta je sto se stick ne moze koristiti za navigaciju u menijima.
Svi koji su videli ovu spravu pitaju jel ima na njemu mobilni. Nema mobilni, ali sam procitao na netu da ludi japanci smisljaju neki dodatak za PSP koji ce mu omoguciti takvu funkciju.
I na kraju cena. Uvozik ovog malog cuda (GMC) jos uvek ne zna koliko ce stvar da kosta mada je spominjao neku cenu od 400 evra, sto je mnogo mnogo vise neko u USA gde PSP u Value Packu kosta negde oko 250 dolara.
Igre za PSP kostaju oko 35-45 dolara a rusi se jos nisu "zvanicno" oglasili oko njihovih "verzija" igara. :)

E da...
Nisam video u Rigde Raceru da moze da se snimi screenshot ali to ne bi trebao da bude problem jer PSP mogao da snimi screenshot na memorijsku karticu.

Ja ga probao jos 22. februara u Dubaiu... Stvarno mocna spravica. Ja ocekujem zvanicnu, Sony, verziju sa integrisanim mobilnim telefonom...

Da, najavili su uredjaj koji ce pretvoriti PSP u mobilni telefon. Bas me zanima kako ce to da izgleda...
Pored toga ocekuje se podrska za email, browsing i slicne "sitnice".

Nazad
Vrh Dno