Šta je novo?

PS actions - crop slike!

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Imam veliki problem. Treba da smanjim slike da mi ih ne bi upropastili u foto radnji. Znam za PS i actions medjutim tu postoji problem. Znam kako da odradim samo resize slika ali s'obzirom da su slike sa digitalca u formatu 4:3 a format u radnjama 15x10 (3:2) dolazi do "sabijanja" slike po x osi (po visini) i onda je slika nesrazmerna shto me nervira samo tako. Kako da uradim to u PS da ja odradim CROP slike i da se taj crop uvek chuva. Slike uglavnom imaju gornji vishak i taman bi mi odgovaralo da cropujem sliku - 100% shirine i srazmerno visine do formata 3:2 i da se taj deo sachuva a "gornja linija" da otpadne. Ako neko ima ideju da taj proces makar malo automatizujem bilo bi super!

Nova verzija FS ImageViewer-a (free for personal use) ima opciju koja ti treba, mada mislim da ne može da se koristi automatski. On ima batch crop ali nove opcije za ručni crop (koje tebi trebaju) autor izgleda još nije implementirao i u batch opciju. Kako god, FS Viewer je jedan od najboljih programa svoje vrste (kod mene default) pa ima smisla da ga skineš i isprobaš.

http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

sumnjam da ps moze da automatizira crop operaciju. to ipak nije cisto algebarska operacija. jedino sto mi pada na pamet je da probash preko opcije canvas size

Ok on ima batch crop ali mora tachno da mu se zada velichina crop-a i tachne koordinate odakle crop pochinje. Odradio je on to tako i neke fotke su ispale OK ali ipak dosta njih je bezveze shto je i normalno. Negde su neke veoma bitni delovi odsecheni 🙁
U svakom sluchaju i ovo je za sada napredak ali ipak cu morati sve ruchno izgleda.
Hvala wiz011

http://www.photoelf.com/
Program je skroz jednostavan, ima batch crop! Prvo se obeleze zeljene slike na levoj strani a potom desni klik>batch crop. Onda se namesti zeljena velichina (u mom sluchaju format 2:3 a moze i neka rezolucija) i sve se svodi na:
1.Nameshtanje "okvira" na zeljeno mesto
2.Klik na dugme "Crop, save and load next"!

Stvarno cool program, josh samo kada bi dugme "Crop, save and load next" radilo na enter :d

Nazad
Vrh Dno