Šta je novo?

Prvi virus za Mac OS X

starac

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
515
U srijedu se pojavio prvi virus ili crv (različite antivirusne tvrtke različito ga klasificiraju) za Mac OS X, nazvan Leap.A. Izvor ovog virusa bio je lažni link na forumu MacRumorsa na screenshot nove verzije operativnog sustava Mac OS X v10.5 Leopard.

Opasnost od infekcije ovom napasti uglavnom nije velika zbog toga što ne koristi sigurnosne propuste u sistemu već ga korisnik mora sam pokrenuti i to nakon što dobije mail prvo otpakirati arhivu “latestpics.tgz” a zatim dvoklikom pokrenuti otpakirani dokument.

Jednom instaliran Leap.A (ili Oompa Loompa kako ga još nazivaju) koristi listu kontakata iz iChata da bi se širio dalje a preko liste najćešće korištenih programa inficira Cocoa aplikacije koje se kasnije zbog greške u kodu virusa ne mogu pokrenuti.

http://www.macworld.com/news/2006/02/17/leapafollow/index.php

Da ali i isto tako jako lako se brise i resava problem, tako da prakticno i dalje ne postoji ni jedan veci problem koji bi te naterao mozda da formatiras hard i da instaliras OS opet.
:)

Buahahahah, ko ce pre skinuti 'nevinost' OSX-u :D pa dobro sto nema installer i ono kao "Install virus y/n?"...

To je kao onaj "virus" koji je koristio propust u kernelu Linuxa (u stvari nije radio kako valja jer je cela prica fud). Posto je vecini ozbiljnih ljudi to bilo jako smesno, Linus Torvalds je napravio kernel patch koji je omogucavao da taj "virus" radi kako treba :) i oznacio tu verziju kernela kao special release :D :D :d

Mislim, veruje li ko u ove gluposti. Ovo nije cak ni FUD...

billy_the_crazy.jpg

Ima naše krvi ovaj Billy :D

To je kao onaj "virus" koji je koristio propust u kernelu Linuxa (u stvari nije radio kako valja jer je cela prica fud). Posto je vecini ozbiljnih ljudi to bilo jako smesno, Linus Torvalds je napravio kernel patch koji je omogucavao da taj "virus" radi kako treba :) i oznacio tu verziju kernela kao special release :D :D :d

VRH! :D :D

elem, primetio sam do postoji Norton Antivirus za Mac?!?

cemu to sluzi???

jel to najava da uskoro treba da ocekujemo pojavu prvog virusa?

Pa sluzi da imas isti osecaj kao da radis na PCju.... (svaka analogija sa nosenjem nakovnja dok ides kroz Afriku da bi brze bezao od lavova kada ga bacis - sasvim namerna)

e .. kad tad nisam umro od smeha kad sam to video .. nikad netju ..
sazalio se chovek .. pa napravio patch .. tz tz tz .. :d .. legenda ..

a inache .. mislim da se razvoj antivirusa za unixe bazira na to .. da je sigurnije da neki unix proveri da li doze u blizini ima neki virus i pripomogne mu nego da to radi gloopi doze .. :)
stvarno je vishe smeshno kolko je bushan :)

antivirus za mac/linux sluzi da spreci win viruse da ne zaraze ostale win mashine u mrezi..

Poslednja izmena:
Vrh Dno