Šta je novo?

Mobilni telefon Prvi telefon...

Koji mobilni telefon kupiti

ppredrag

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2005
Poena
885
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7700, Freezer 36
Matična ploča
AsRock B650M Pro RS
RAM
2x16Gb
GPU
Sapphire 9070 Pure
Storage
Kingston KC3000
Zvuk
Soundblaster Z
PSU
FSP Vita 850GM
Kućište
Lian Li A3
Monitor
Huawei Mateview GT 27
Miš & tastatura
G305, RK84
Pristup internetu
  1. Optički internet
...za desetogodišnjeg klinca od 15-20000 dinara. Nov naravno. Ako može neki predlog? Hvala

Realme 9 5G je 170€ nov na oglasima.
Može i Redmi Note 12 za koji dinar više mada je Realme 9 5G solidno jači, taman može da mu potera fino i neku od igrica, a računam da klincima to i jeste bitno. 😄

Ni slucajno Note 11, taj Narzo je bolji za te (tj. i manje) pare, pogotovo ako ne dolaze u obzir oglasi i "komisione" radnje. Najbolje bi bilo Redmi Note 10S 6/64 ili Poco M5s (Mali G76) posle toga Redmi Note 12 5G i pomenuti Realme 9 5G (grafika je ista, Adreno 619), onda Narzo 50 ili Poco M5 (Mali G57). Svi su od 150-170e

Poslednja izmena:
Šta je tačno problem sa RN 11? Ozbiljno pitam, nisu ga valjda softverski upropastili?

Moj otac koristi RN 10 pune 2 godine, jesu povremeno prisutni (uglavnom sitni) bagovi ali može da se kaže da je korektan uređaj za 23k din, koliko je plaćen tada.
Koliko vidim, RN 11 ima malo bolji čipset, i 90Hz AMOLED (i jače osvetljenje u odnosu na RN 10), deluje ok za 20k din.

A pored ovih nabrojanih ima li smisla Samsung A14 4/64 za 141e u "Balkanskoj"?

Problem je sto su svi ostali (pa i taj RN10) bolji za iste pare
Pa to te i pitam, napiši šta je to bolje na starom RN 10 u odnosu na noviji RN11?
Da li 11 ima neke sw/hw probleme?

Koliko vidim, RN 11 i RN 10 su slični, s tim što RN 11 ima malo slabiji gpu ali štedljiviji čipset, i 90Hz amoled sa primetno jačim maks. osvetljenjem. E sad, kamera je možda malo lošija na 11. Tako da na papiru RN 11 možda deluje kao fail u smislu naslednika RN 10, ali opet deluje da ima bolji displej i bolju autonomiju baterije, na kraju deluje kao ok telefon za 20k din.

Ali ako dete planira da igra zahtevnije igre, onda su svi nabrojani telefoni loš izbor, i bolje je kupiti neki dobro očuvan ex-flagship (sa dobrim SD čipsetom) ili neki polovan gaming model, ali sve ovo dodatno komplikuje izbor.

Poslednja izmena:
Pa jel nije dovoljno to, cpu, gpu, kamera? Ako imas 2 za iste pare i jedan je bolji onda nema sta da razmisljas o drugom. Ako je bitno 90Hz Amoled eto ima RN 12 5G. A G95/Mali G76 su vise nego dovoljni za igranje, ne treba exflagship
Ne, imas na oglasima A14 5G za 160e. A za te pare 130-140e u "Balkanskoj" imas M5 4/64

Poslednja izmena:
Ovo je razlika u performansama i potrošnji: https://nanoreview.net/en/soc-compare/qualcomm-snapdragon-680-vs-qualcomm-snapdragon-678
CPU/GPU performanse su takve da je pitanje da li dete uopšte može da primeti ikakvu razliku, ali zato duže trajanje baterije može da znači, kao i primetno svetliji displej, koji je 90Hz.

Kamera jeste lošija na RN 11 i to je minus: https://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=5&idPhone1=11336&idPhone2=10247&idPhone3=12063

S obzirom da je budžet 20k din, onda je teško naći bolji telefon od RN 11 ili RN 10, jedino ako naleti neki noviji Realme ili Xiaomi model na sniženju.

@ppredrag
Ti najjeftiniji Samsung modeli su za izbegavanje, bolji su pomenuti Xiaomi i Realme.

Poslednja izmena:
Kako je tesko naci kad smo nasli 7 boljih? Ti licno nasao 1 bolji od RN11. A14 5G nije uopste za izbegavanje.
Ako mora amoled onda Note 10S (6/64) ili M5s (4/128), ako mora 90-120Hz i amoled onda Note 12 5G (4/128) ili 11S (6/64), ako mora Samsung onda A14 5G, ako mora u ozbiljnoj radnji onda taj Narzo 50, a ako mora do 15k onda M5 (4/64), Note 11 gubi u svakoj varijanti

Poslednja izmena:
Zato što gledam cene u legit prodavnicama (razumeo sam da je to uslov, i do 20k din), a ne po budžacima i kod KP preprodavaca.

Pa eto u legit prodavnicama ima Narzo 50 za 18000 i Redmi Note 12 za 21000
uz 12 ima i ove poklone https://mi-srbija.rs/nacionalna-promocija valjda vrede 2-3k

mada ne znam kako si razumeo da je to uslov, kad sam covek pita

Poslednja izmena:
To je post broj 7, na osnovu prvog posta iz teme (a i generalno) sam mislio samo na legit prodavnice (iako nije jasno naglašeno), otuda i linkovi koje sam postavio.
Ti budžaci sa imaginarnim garancijama ionako sve više gube smisao, pored raznih akcija u dobro poznatim prodavnicama.

RN 12 za 21-22k din. je ok, i bolji izbor od svih do sada pomenutih modela slične cene.

Hvala na preporukama. Od ovih par modela što ste predložili, šta mu se svidi, to će dobiti.

Ja ako se ne varam kod nas se prodaje RN 12 sa SD685 a ne SD 4 gen 1.

Što znači da je RN12 slabiji za igre od svakog MTK G95/96/99 telefona.

Za igre najviše može da izvuče sa Realme 9 5G i SD695 za te pare.

@hsv.stoned razlika je što RN 10 ima bolju kameru, ISP i grafiku, a kod RN11 je samo CPU nešto bolji, ali na uštrb grafike i ISP. Međutim, zbog manjeg noda izrade čipseta, RN 11 je štedljiviji, tako da je akcenat bačen na svakodnevnicu, u smislu da je solidan za administraciju društvenih mreža ili praćenje multimedije i sa aktivnim korišćenjem bez preterivanja izgura preko 12 sati. RN 12 sa SD695 je bio pristupačan u preorderu za 19K u 64GB varijanti.
Edit: Tehnomanija nije povukla stranicu sa preorder cenama i kada se uđe u artikal, prikazuju se standardne maloprodajne.

Fina kombinacija... Ta dva poklona su skoro 10k u samostalnoj vrednosti.

RN12 je svakako dobro telefonče, i ako nije bitno da bude najsposobniji za igrice, biće sasvim dobar, posebno u tom paketu.

Vrh Dno