Šta je novo?

Prozujali vent na grafickoj karti

neo geo

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poena
395
pre dve nedelje je graficka karta, tj njen mali vent prozujao .. rec je o gainward 'dual slot' 7600 karti, koja ima mali vent 'na spratu' ..

http://static.elitesecurity.org/uploads/1/3/1365565/gainward7600gsglh.jpg

isprva sam skinuo kartu, produvao je, odsravio taj vent (tri srafica ga drze, jedva sam odsrafio) i produvao sto sam vise mogao, vratio nazad, opet je zujalo pa je prestalo kada sam izvadio i stavio VGA kabl u kartu, ali se nisam mnogo zamarao 'zasto je to tako' :,,:

odjutros je opet poceo nesnosno da zuji, pa me zanima da li se ti mali ventilatori menjaju tj dali ih ima u ponudi i ako neka zna, gde?

Hvala

Link ne valja a sve što to treba ja par kapi (2-3) ulja z menjače da podmažeš osovinu...
Skini ga opet (ta 3 mala šrafa), na sredini ima nalepnica, skini i nju, ako ne možeš da skineš osigurač koji drži osovinu samo sipaj tu u biksnu (rupu) kap-dve i zalepi to ponovo sa izolirom npr...
Posle 15-ak minuta rada radiće ko nov.

evo ga ... sve sam uradio po savetu .. namucio se kao i prvi put sa tri srafica, odlepio odozdo kruznu nalepnicu, ispod je bilo par rupica ali najveca centralna u koju je otislo malo ulja kojim majka podmazuje sivacu masinu (jedna je Majka), mozda sam malo preterao, ali je selotejp nekako legao ...

sad je bas tiho :) .. dodje mi da podmazem i sve ostale ventove, samo onaj ogromni od napajanja ne znam bas kako bih izvadio ...

hvala

Ne valja ulje za mašine (mnogo je retko, izbaciće ga ventiš brzo pa imaš manje vremena dok ponovo ne počne da se čuje) nego baš ulje za menjačne (SAE80 / SAE90), kada ga podmažeš njim miran si doginu - dve - tri, zavisi ima li i kolikih oštećena u biksni...

I da, ne podmazuj ventilatore koji nisu počeli da "krljaju"...

:wave:

Motorno ulje resilo problem, za sada...

Zao mi je sto sam jednu 12-icu bacio, jerbo masinsko ulje, WD-40,... Su davali kratkotrajne rezultate...

Vrh Dno