Šta je novo?

Proverite kako vam radi SSD (CrystalDiskMark i/ili AS SSD)

Nakon dva meseca kc3000 se fino drzi , za isto ovo vreme mi je naprimer bivsi a2000 opao bar za 1%.
1111.png

To sve zavisi kako koji program interpretira .
1718788173449.png
1718788211186.png

Laptop mi se danas cudno ponasa, sam se restartovao par puta. Odradio sam sistem iz pocetka. Za sada posle instalacije novog sistema nema restarta, U prilogu slika iz dva programa za test hdd. Da li je ovo prevelika temperatura za M.2. Laptop je Acer Aspire 3 a315-54k.

Sentinel pokazuje healt 36%. Znam da on nije pouzdan toliko za ssd/m.2 diskove ali opet nisam sig da je normalno da je toliko velika temp...

Prilozi

• 1722374142064.png
    1722374142064.png
    269.7 KB · Pregleda: 58
Ako ne veruješ HD Sentinel (novije verzije daju tačne podatke) skini program za Gigabytet ssd - SSD Toolbox. Možeš da proveriš i na HWInfo64.

Temperatura jeste visoka, a taj disk je i upisao dosta podataka.

40 TB nije previše...

Ali ljudi, pobogu naučite se da dajete samo SMART vrednosti i to DEC, sve ostalo je beskorisno!! :rolleyes:

Ups, izvinjavam se, mislio sam da je disk od 120 GB, a sad vidim da je od 512 GB. Gigabyte za njega piše da garantuje 350 TBW.

Ako ne veruješ HD Sentinel (novije verzije daju tačne podatke) skini program za Gigabytet ssd - SSD Toolbox. Možeš da proveriš i na HWInfo64.

Temperatura jeste visoka, a taj disk je i upisao dosta podataka.
Skinuo sam, jesi li pogledao sliku? SSD Toolbox kaze da je healt GOOD.

Da, sad vidim, ja sam se koncentrisao na HD Sentinel. 🤓 Nisam primetio da si pokrenuo i SSD Toolbox.

Probaj da konsultuješ još neki program (HWInfo64, Crystal disk info)

Temperatura nije visoka, ako je tolika dok ssd nešto radi. Problem je ako ide preko 70° pri opterećenju. Pusti recimo CrystalDiskMark i prati temperature.
Preko 70 bi i toolbox trebao da se malo uzbudi, jer to je maksimalna dozvoljena radna temperatura za taj model.
Ako je u mirovanju 65°, onda su ga stavili na neko očajno mesto, bez promaje, što nije nikako dobro.

Valjaju li brojke i taj upis jel u redu? tnx

22313.jpg

Prvo "Function/Advanced Feature/Raw Values/10 [DEC]", pa da vidimo kako treba da li ga nešto muči.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    68.1 KB · Pregleda: 63
Deluje skroz ok, mada je nezgodno tumačiti neke stavke, kad svaki proizvođač voli da stavi neke svoje specifične parametre, a uglavnom bez ikakvog objašnjenja.
Ne znam da li postoji neki toolbox od proizvođača, jer su tu obično najdetaljniji podaci i eventualna upozorenja.

B450 GamingX ploča,Kingston KC3000 1Tb,sveže instaliran WIN11 sa najnovijim drajverima.
Da li je ovo dobar rezultat s obsirom da KC3000 treba da ima duplo veće brzine?Pretpostavljam da je do ploče?

Prilozi

• CrystalDiskMark_20241109075743.png
    CrystalDiskMark_20241109075743.png
    24.7 KB · Pregleda: 39
PCIe verzija? Koji CPU? Verovatno samo v3.0.

AMD Ryzen5 5600 a Kingston je M2.Sada vidim u biosu da je PCIe slot na auto a da je max u padajućem meniju Gen3. Da li da ostavim na auto ili izaberem Gen3?

Poslednja izmena:
Processor ima gen 4 ali ploča nema pa ti je svejedno šta staviš u BIOS-u, NVMe sa v2 i onako nema.

Samsung 980 Pro 2TB

9URVq5C.png

Kingston NV2 2TB

2YMRFPj.png

Processor ima gen 4 ali ploča nema pa ti je svejedno šta staviš u BIOS-u, NVMe sa v2 i onako nema.
Da li sve b550 ploče imaju gen4 PCIe?Recimo ovaj Asus?

Uglavnom sve pa i ta ali samo na prvom M.2, slotu, onom koji je povezan na processor PCIe.

Naterašte me da čistim komp :D
Evo ga ultra budžetski Temu Kojak, jedna giga po 1750 RSD mene izašlo.
Još da smislim gde ću preostala dva da uguram u ovo Micro ATX kućište...

CrystalDiskMark_20241127165724.pngCrystalDiskInfo_20241127165820.png

Djevojčica kaže da je diskovima vruće, mogu da se složim, onaj 53 C je KC3000, mrsko mi da stavim hladnjak. Sa ova dva ne znam šta ću, pozadi su, ne rade ništa pa opet 45 C za SATA SSD...
Nisu ove velike grafičke za mene, kad je ugledam izgubim volju da prčkam po kućištu. Ali volem performanse šta ćeš.

Te brzine su sada standardne za SATA.

Hmm realan upis je onako, ima padova na 20 MB a veliki su fajlovi, mada mi se glavni NVME definitivno pregreva, pa to njemu pripisujem za sada. Dodaću hladnjak i probati ponovo.
Na slici koju kačim nema padova, to sledi kasnije.

1732728254414.png

Kopiranje fajlova u okviru istog diska:

1732728461993.png

Pa SATA brže i nemože a ta usporenja su su kada se cache prepuni, tu nema pomoći.

Jasno, samo testiram jer je disk vrlo jeftin po terabajtu pa da budemo sigurni da nije neki fejl ili ima neku krupnu falinku.
Ja ću ih staviti u RAID5, sva četiri pa ćemo videti kako se onda ponašaju.

Laptop mi se danas cudno ponasa, sam se restartovao par puta. Odradio sam sistem iz pocetka. Za sada posle instalacije novog sistema nema restarta, U prilogu slika iz dva programa za test hdd. Da li je ovo prevelika temperatura za M.2. Laptop je Acer Aspire 3 a315-54k.

Sentinel pokazuje healt 36%. Znam da on nije pouzdan toliko za ssd/m.2 diskove ali opet nisam sig da je normalno da je toliko velika temp...
Napokon neko sa normalnom predjenom kilometrazom.

Da li bio ljubazan da pogledas "wear leveling" i koliki iznos daje, tj na koliko % stoji.
Iako sam na 1tb manje od tebe,wear leveling mi je na 1% sa iznosom od 3.721.
Da nebude zabune, kad je bio nov,vrijednost je bila 100.

Doduse kod mene su uparena dva ssd-a.

Sto se tice temperature, zanemari.Nema to nikakve veze sa kilometrazom, kao sto kolega navodi.

Pozzz

Poslednja izmena:
Samsung 990 Pro 1TB

1736806200515.png

Sa kojim verzijom chipseta je poceo da se ugradjuje PciE v4? Pitam i za Amd i za Intel?
Jel ima neko rezultate za Samsung 850evo 250gb na ovim starijim plocama? Posto mi se cini da imam tacno duplo losije rezultate nego sto treba da bude? Pa verovatno je neko podesavanje ili drajveri ako moze neko upuceniji da provali sta je problem.

Prilozi

• CrystalDiskMark_20250205134508.png
    CrystalDiskMark_20250205134508.png
    22 KB · Pregleda: 6
Nazad
Vrh Dno