Šta je novo?

provera mrtvih piksela

Kapetan DZo

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
319
kako da proverim mrtve piksele, ima li neki programcic za to,

pokusaj programcicem ->Dead pixel buddy

a ja mislio da se mrtvi pikseli proveravaju okom :D

^^ :d

Kapetane otvorio si 2-3 teme bezveze, sve to vec imas objasnjeno 100 puta al ajde, razumem te, srecan si zbog monitora :D

^^ :d

Kapetane otvorio si 2-3 teme bezveze, sve to vec imas objasnjeno 100 puta al ajde, razumem te, srecan si zbog monitora :D

Ne pitaj nista, treba da pozurim sa testiranjem jer ako se pojavi neki pikesl do sutra mogu ga vratiti u IMTEL, pa sam zato malo u frci.

Menjanjem boje displeja ces lako primetiti da li je neki piksel mrtav ili zaglavljen.Programcici rade isto to tako da ti nisu neophodni.
I ne sekiraj se ,moj bad piksel sam primetio prvog trena po ukljucivanju monitora.Ako ga do sada nisi video sigurno ga nema.

Pikseli koji se ne vide lako sa programima

Nazalost sam svedok da nije dovoljno pripremati se za zaglavljene piksele ( za mrtve sve ostaje isto ) citanjem benchmarka :p .. Salim se naravno, nego sam rekao ovo jer me svi zezaju kako pred kupovinu jedno mesec dva bistrim ovaj forum .

Ako je recimo zaglavljen ZELENI subpixel nekog pixela - on se se ne vidi na beloj pozadini (jer belo ukljucuje sva tri RGB), na plavoj takodje ( jer je oko nesavrseno ), a na crvenoj se ne vidi jer ona toliko bljesti da tako nesto i ne mozete da procenite..

Za ocekivati je zaglavljene pixele gledati na crnoj pozadini..
Medjutim, u slucaju Samsung 931BW monitora, on se ne vidi uopste na crnoj pozadini, osim ukoliko se na vertikali na kojoj se taj pixel nalazi ne pojavi neki svetli sadrzaj.. Kao da se tada ukljucuje neki deo osvetljenja .. Znaci potrebno bi bilo uzeti neki program koji ima beli pomerajuci pravougaonik i pomerati ga po crnoj pozadini .. Tada mozete videti zaglavljene pixele koji se ne vide na cistoj crnoj..
Mislim da taj Dead pixel buddy ima tu opciju pomeranja onog njegovog menija ..

U mom slucaju je zaglavljen pixel na poslednjoj horizontali, na sredini i nikakve metode odglavljivanja ne pomazu.. To zapravo ne bih ni primetio da Vista nema onaj CRNI pojas TASK bara pri dnu ekrana ... Nisam pustio program za odglavljivanje duze od 15-20 minuta, ali nekako cenim da ni ne vredi da se bakcem.. Ako neko misli suprotno, nek kaze..

Poslednja izmena:
Nazalost sam svedok da nije dovoljno pripremati se za zaglavljene piksele ( za mrtve sve ostaje isto ) citanjem benchmarka :p .. Salim se naravno, nego sam rekao ovo jer me svi zezaju kako pred kupovinu jedno mesec dva bistrim ovaj forum .

Ako je recimo zaglavljen ZELENI subpixel nekog pixela - on se se ne vidi na beloj pozadini (jer belo ukljucuje sva tri RGB), na plavoj takodje ( jer je oko nesavrseno ), a na crvenoj se ne vidi jer ona toliko bljesti da tako nesto i ne mozete da procenite..

Za ocekivati je zaglavljene pixele gledati na crnoj pozadini..
Medjutim, u slucaju Samsung 931BW monitora, on se ne vidi uopste na crnoj pozadini, osim ukoliko se na vertikali na kojoj se taj pixel nalazi ne pojavi neki svetli sadrzaj.. Kao da se tada ukljucuje neki deo osvetljenja .. Znaci potrebno bi bilo uzeti neki program koji ima beli pomerajuci pravougaonik i pomerati ga po crnoj pozadini .. Tada mozete videti zaglavljene pixele koji se ne vide na cistoj crnoj..
Mislim da taj Dead pixel buddy ima tu opciju pomeranja onog njegovog menija ..

U mom slucaju je zaglavljen pixel na poslednjoj horizontali, na sredini i nikakve metode odglavljivanja ne pomazu.. To zapravo ne bih ni primetio da Vista nema onaj CRNI pojas TASK bara pri dnu ekrana ... Nisam pustio program za odglavljivanje duze od 15-20 minuta, ali nekako cenim da ni ne vredi da se bakcem.. Ako neko misli suprotno, nek kaze..

E čekaj, nisam skapirao... A jel se taj zeleni poluvidljivi zaglavljeni subpixel vidi samo dok komšinica suši veš na terasi ili uvek? I da li si ispitao uticaj punog meseca na intenzitet sijanja i promenu intenziteta zelene boje? :zgran:

Sad bez zezanja ali ako se zaglavljeni subpixel ne vidi dok vrtiš onih pet ekrana na testu (crni, beli, plavi, zeleni, crveni) onda se stvarno ne treba opterećivati time. :wave:

U MS Visti je taskbar crn, a sve ostalo normalno ( znaci sivi i sareni prozori)..
Taj pixel tada lepo sija .. Ubedili su me da je to bas simpa ;P

Samo sam hteo da podelim iskustva sa vama da u zavisnosti od kolicine osvetljenja na vertikali Zaglavljeni pixeli ce se videti .. Sto znaci da ako nema zaglavljenog pixela na crnom ekranu, nije garancija da ga nece biti na crno - belom ekranu :)

Sta ce ti testovi, mozes prosto da maknes sve sa desktopa, i izmenjas boje pozadine. :d

Vrh Dno