Šta je novo?

Provera F particije

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Pozdrav...od pre neki dan kad ukljucujem komp, posle dizanja windowsa, javlja se onaj plavi ekran sa zahtevom da komp zeli da skenira F particiju (nekad i C particiju). On to uradi i ne nadje nikakve probleme bar ih ne prijavljuje. E sada plasi me da to ne radi bez razloga, najvise me plasi da mi je HDD blizu crkavanja. Naravno odradio sam backup na DVD-RW, ali cu uraditi i jos jedan backup na DVD-R oni su sigurniji. Inace upitanju je NTFS particija (sve particije su mi NTFS pa me zato i cudi, posto se taj plavi ekran za zahtevom za skeniranje particija pojavljuje kad imam FAT32 particiju).

Da li znate gde da skinem neki program za proveru da li mi je HDD uredu, skinuo sam hirens bood, i narezao ISO fajl na CD, ali fajlove sa umf ekstenzijom ne znam kako da pokrenem a to su programi izmedju ostalog za testiranje HDD-a i memorije.

Konfa je matora AMD 2100+, 512 DDR, HDD Maxtor 80 gb 7200 rpm...

Verovatno nije nista u pitanju, verovatno ti je neki program zadao proveru te particije po podizanju Windowsa, pa se "zaglavio" i konstantno to radi. Video sam to na vise racunara. Resenje je da, u Windowsu, odes na run, ukucas cmd, pa kada se nadjes u dos promptu ukucas "CHKDSK F: /F". Kada prodje proveru, restartuj kompjuter i ne bi trebalo vise da skenira disk pri podizanju.

A sto se Hiren's-a tice, ne treba da otvaras fajlove, vec da boot-ujes sistem sa tog CD-a koji si narezao i onda u odeljku Hard Diagnostic Utilities (ili tako nesto, ne znam napamet) pronadjes utility za testiranje diska tvog proizvodjaca.

Nazad
Vrh Dno