Šta je novo?

Prosirivanje dometa wifi mreze

ktulu

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
305
Prijatelj u svojoj firmi ima 200 Mbit internet sa ruterom koji je dosao od provajdera (ne znam za sad tacno koji) a ima stan oko 30 metara udaljenosti od kancelarije pa ga interesuje da li postoji mogucnost da preko WiFi-a moze da poveca domet i koristi isti net i u stanu? On bi izdvojio oko 200-300 evra verovatno za tu namenu.

Nisam bas upoznat sa tematikom mrezne opreme pa bi svaka pomoc dobrodosla - kakav hardver je potreban, da li neki extender / repeater valjda? (prema onome sto sam izguglao), koja marka / model, koliko je komplikovano sve podesiti i kolika je uopste pouzdanost mreze u toj situaciji?

Hvala unapred.

ako ima mogucnost da razvuce kabal, najbolja varijanta.

Baš tako 30m kabl najbolja varijanta

Nazalost ne verujem da je to moguce u ovom slucaju, mislim da je kancelarija u zgradi negde preko puta ulice od stana.

Kapiram da je kabal logicno uvek najbolji izbor, ali jel to znaci da ne postoji nikakvo iole prakticno bezicno resenje?

Ako postoji optička vidljivost, verovatno da je izvodljivo, ali po meni je suludo osim ako ne postoji nikakav drugi način da se obezbedi internet u tom stanu. Brzina će biti drastično niža nego u kancelariji, pouzdanost takođe, sam će održavati tu dodatnu opremu...

za 300eur ima 2 godine optičkog interneta i to podeljeno na rate. Njegovo, sa podrškom i većom brzinom.

Zasto ne odgovorite coveku na pitanje... Tom logikom mu mozete preporuciti i da ne koristi internet uopste kod kuce...

Elem, nikakvi ripiteri/extenderi ni pod razno. To bi trebalo zabraniti jer uglavnom pravi vise stete nego koristi.
30m je dovoljno malo da ce i najjeftiniji wifi link i u gradskoj sredini raditi dovoljno pouzdano. Ako je u pitanju link "preko ulice" sa optickom vidljivoscu i ako je stan u kome zivi vecinski orijentisan ka ulici, dovoljna moze biti neka usmerenija panel antena na strani kancelarije. Ukoliko mu stan ide "dublje" u zgradu, pouzdanije (komplikovanije i skuplje) resenje je poseban point-to-point link. Recimo, koristeci dva komada Ubiquiti LOCO5AC.

Hvala svima na odgovorima, prenecu mu pa nek on odluci sta mu vise odgovara ;)

Nazad
Vrh Dno