Šta je novo?

Prosirivanje dometa wifi mreze

ktulu

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
305
Prijatelj u svojoj firmi ima 200 Mbit internet sa ruterom koji je dosao od provajdera (ne znam za sad tacno koji) a ima stan oko 30 metara udaljenosti od kancelarije pa ga interesuje da li postoji mogucnost da preko WiFi-a moze da poveca domet i koristi isti net i u stanu? On bi izdvojio oko 200-300 evra verovatno za tu namenu.

Nisam bas upoznat sa tematikom mrezne opreme pa bi svaka pomoc dobrodosla - kakav hardver je potreban, da li neki extender / repeater valjda? (prema onome sto sam izguglao), koja marka / model, koliko je komplikovano sve podesiti i kolika je uopste pouzdanost mreze u toj situaciji?

Hvala unapred.

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
ako ima mogucnost da razvuce kabal, najbolja varijanta.

bakara

Znamenit
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,095
Baš tako 30m kabl najbolja varijanta

OP
OP
K

ktulu

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
305
Nazalost ne verujem da je to moguce u ovom slucaju, mislim da je kancelarija u zgradi negde preko puta ulice od stana.

Kapiram da je kabal logicno uvek najbolji izbor, ali jel to znaci da ne postoji nikakvo iole prakticno bezicno resenje?

daxyco

Slavan
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
315
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ako postoji optička vidljivost, verovatno da je izvodljivo, ali po meni je suludo osim ako ne postoji nikakav drugi način da se obezbedi internet u tom stanu. Brzina će biti drastično niža nego u kancelariji, pouzdanost takođe, sam će održavati tu dodatnu opremu...

TwistedMind

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
455
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Asus TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4
RAM
Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit - Black
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Cooler Master V750
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Ajazz K680T
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Lenovo Z5
Pametni uređaji
Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
za 300eur ima 2 godine optičkog interneta i to podeljeno na rate. Njegovo, sa podrškom i većom brzinom.

peca89

Slavan
Učlanjen(a)
01.06.2005
Poena
345
Zasto ne odgovorite coveku na pitanje... Tom logikom mu mozete preporuciti i da ne koristi internet uopste kod kuce...

Elem, nikakvi ripiteri/extenderi ni pod razno. To bi trebalo zabraniti jer uglavnom pravi vise stete nego koristi.
30m je dovoljno malo da ce i najjeftiniji wifi link i u gradskoj sredini raditi dovoljno pouzdano. Ako je u pitanju link "preko ulice" sa optickom vidljivoscu i ako je stan u kome zivi vecinski orijentisan ka ulici, dovoljna moze biti neka usmerenija panel antena na strani kancelarije. Ukoliko mu stan ide "dublje" u zgradu, pouzdanije (komplikovanije i skuplje) resenje je poseban point-to-point link. Recimo, koristeci dva komada Ubiquiti LOCO5AC.

OP
OP
K

ktulu

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
305
Hvala svima na odgovorima, prenecu mu pa nek on odluci sta mu vise odgovara ;)

Vrh Dno