Šta je novo?

Prosecan vek trajanja (MTBF)

Filipenko666

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poena
169
Moze li mi neko dati okvirnu procenu odnosno realan statisticki podatak o vremenskoj duzini u kojem jedan univerzalni server moze neprestano da radi?

Recimo server ima kombinovane uloge: aplikacioni, DHCP, DNS i slicno. Komponente su kvalitetnije od home/office varijanti a diskovi su RAID edicije. Koliko takav jedan server moze neprekidno da radi u nekim normalnim oklnostim pre nego otkaze bilo koja od komponenti (bilo PSU, MB, HDD...)?

Koliko bi mogao tako dugo da radi klasican PC (srednjeg kvaliteta, konfekcijskog napajanja) ako se nalazi u hladjenoj prostoriji?

Hvala mnogo!

To ti je sve lutrija - nema posebnog pravila.

Meni je prvog dana crklo made by Seasonic napajanje koje je zamenjeno istim koje vec 5 godina gura skoro bez prestanka.

Da, sve je to relativno. Ako je sve OK server moze da radi jaaako dugo. Imao sam konkretan primer servera koji je radio 24/7 u toku 6 godina, a onda su ga ugasili i vishe se nije upalio :d

Baš tako, sve je to relativno. U jednoj radio stanici običan kompjuter koji je služio za puštanje reklamnih blokova je uspešno radio nekoliko godina bez gašenja.

Matori AMD K6 mi je od 2004 do 2009 služio kao ruter i torrent klijent, napravljen da bude nečujan u sobi, tapaciran, u matorom AT kućištu. Nije ugašen nijednom za to vreme, čak ni na put kada sam odlazio, nego sam ga samo tovario torentima da skida dok se ne vratim.

Lepo je preko ICS i WinXP delio net komšiluku. Privremeno rešenje koje je ostalo trajno, svi skidali filmove preko njega.

Ispravan i dalje, ali ugašen je već 3 godine. :) Dobro si me podsetio, možda bi ga trebalo pokloniti nekome ko nema za komp...

ranije je stavljano vise olova i onda su lemovi bili duktilniji (zilaviji) a sada po nekom zakonu ima odredjana kolicina olova koja moze da se stavi i onda su lemovi krtiji, pa moguce da i u tome ima necega zasto starije komponente duze traju

Najbitnije je da ima ispravan ups uređaj, tada može da radi više od 6 godina.

Untitled.jpg
Poluispravan notebook (graficka zeza), baterija drzi oko 3 sata kad nestane struje...
Nikad stucnuo nije :)

Nazad
Vrh Dno