Šta je novo?

Promise RAID i RedHat 7.1 Linux

lendak

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
604
Imam Gigabyte 7ZXR plocu (revision 1.0), sa integrisanim Promise RAID kontrolerom i Maxtor DiamondMax45 hard od 20GB (stripe 1+0 mod).
Sistem mi radi korektno pod Windows 98SE, ali RedHat 7.1 ne mogu da pokrenem. Instalacija protekne bez problema, ali kod ucitavanja Linux-a dobijem poruku: Kernel panic: unable to mount root partition. Probao sam i Mandrake 8.1, ali sa njim ni instalaciju nisam uspeo zavrsiti, zakucao se kod instalacije paketa, mada je ranije korektno detektovao RAID kontroler.

Sto je najinteresantnije ni Partition Magic 6.0 ne moze prepoznati disk, nece ni da se pokrene.

Ima neko neku ideju (a da ne bude: Sto ne zamenis plocu)?

Nisam siguran da sam te baš najbolje razumeo i izvini ako pitam nešto glupo, al' svašta sam čuo pa ... :) Je l' ti to imaš jedan disk?

Sa jednim diskom ti RAID kontroler ništa ne znači, da bi koristio njegove mogućnosti moraš ih imati najmanje dva. Jedini eventualni boljitak možeš imati u pogledu transfer protokola koji podržava ( UDMA 66 recimo ) ukoliko je brži od onog koji podržava sam čipset ( IDE port ).

Najjednostavnije rešenje je da disk prebaciš na IDE granu i instaliraš RadHat, a zatim instaliraš drajvere za taj Promise-ov kontroler, mada se sve to da odraditi i utoku instalacije. Silverglider ili nesharm će ti to bolje objasniti. :)

Napomenuo si da imas RAID kontroler (0+1), ali ne i nacin kako se vezuje sa disk(ovima). Dakle, nije jasno da li imas vise diskova, pa si ih vezao u RAID ili imas single disk. Resenja su razlicita u zavisnosti od ovoga.

1. ako si vezao diskove u RAID vezu na IDE kontroleru, moras da znas da ce ih linux i dalje videti kao dva odvojena diska, a ne kao windows koji ih vidi kao jedan. Za punu podrsku IDE RAID lanca ti treba kernel 2.4.10 ili veci. Jedina (koliko ja znam) za sada inicijalna (instalaciona) distribucija koja ima dovoljno 'svez' kernel prilikom instalacije je SuSE 7.3, dok ces sa starijim imati muke. Naime, i stari kerneli podrzavaju sve te Promise i HPT kontrolere, ali u native modu, dakle, kao ATA-100 kontrolere, ne RAID. Dakle, sa starim kernelom nece biti vajde oko uspostavljanja kompletne RAID veze prilikom instalacije. U tom slucaju, posto linux vidi te diskove kao odvojene, koristis samo jedan; dakle, formatiras ga, instaliras system, itd - dok drugi nisi ni pipnuo, dakle, nista mountovanje ni ostale operacije. Onda instaliras neki od tih novijih kernela i uspostavis raid vezu. Ukratko, taj drugi disk se mountuje na neki levi entry point, tipa /mnt/DrugiDisk, tamo lepo formatira u ext2 i onda kompletni prvi disk iskopira na njega (pazi na rekurziju ovde) i kreira raid.conf konfiguracioni fajl i snimi u /etc. Tu pise lepo koja je raid veza (0,1,5 ...), koje particije u njoj ucestvuju itd. Pogledaj detalje i oko initrd-a, jer se takvim setupom prvo digne kernel u ram, uspostavi se raid veza i onda mountuje root na tako povezanim diskovima. Detaljnije uputstvo za ovaj postupak ces naci na www.linuxdoc.org sajtu. Nadam se da instalacijom 'sveze' distribucije tipa SuSe 7.3 to moze sve da se izbegne - instalirao je jesam, ali ne na IDE RAID sistem.

2. Ukoliko imas samo jedan disk, taj od 20GB, pogledaj prvo da nemas mozda na ploci kod kontrolera dzamper gde se menja njegov rezim rada - raid ili native. Kod instalacije ces dalje verovatno resiti problem tako sto ces prilikom particionisanja (u toku instalacije linuxa) kreirati malu boot particiju - dakle reda velicine 100-200 MB, koja se mountuje kao /boot. Vodi racuna oko nomenklature diskova; ovi sa integrisanog kontrolera su hda, hdb (primary), zatim hdc, hdd (secondary lanac), a na promisu pocinju tek sa hde, hdf odnosno hdg i hdh. Kada instaliras novi kernel, pogledaj kod njegovog konfigurisanja opciju "Boot off-board chipsets first"; uz dodatnu liniju <append="ide=reverse"> (bez <>) u lilo.conf fajlu, linux ce zameniti prioritet ova dva kontrolera i uvek ce promise biti primarni, odnosno, diskovi na njemu ce pocinjati sa hda, hdb, itd

Kada budes ponovo instalirao sistem, pazljivo pogledaj kraj instalacije; posto ide prvo konfigurisanje, pa onda kopiranje fajlova na disk, na kraju bi trebao da upise lilo u mbr, itd. Pogledaj da tu ne javlja neku gresku (posto ume da je javi i ne pauzira celu akciju, nego samo mudro restartuje masinu po zavrsetku instalacije).

Za nesto dalje mi trebaju dodatni detalji.

Nisam hteo da pisem roman, pa nisam naveo vise detalja u prvom postu. Napisao sam da koristim kontroler u stripe 1+0 modu, znaci jedan Maxtor 20GB na RAID kontroleru. Integrisani IDE kontroler je UDMA 66, na njega sam stavio stari Maxtor od 1.3GB, i Pioneer 116s.

Promise RAID kontroler podrzava UDMA100, i zato sam na njega stavio novi Maxtor.

Inace sam ranije imao i810 plocu, sa istim diskovima, i RedHat 7.1 nije stvarao probleme. Onda sam zamenio plocu, startovao Linux i dobio poruku:
Kernel Panic : unable to mount root partition
Odmah sam pokusao da jumper stavim u ATA100 polozaj (umesto RAID), ali nije pomoglo. Tek sam tada pokusao da ponovo instaliram Linux, instalacija je protekla bez problema (nikakav error message), ali sam kod startovanja opet dobio istu poruku.

Na kraju sam uspeo da zaobidem ovaj error, tako sto sam Linux startao sa parametrima:
linux -root /dev/hde6 -init /sbin
Ovako sam uspeo da "montiram" root particiju, ali nije nasao init. A mislim da je /sbin taj folder, koji mi treba. Mozda treba jos neki podatak za init, da bi ga nasao (koji dev mozda?)?

Mozda je nesto lose konfigurisano u BIOS-u Promise-a?

Ne, situacija je jednostavna i odnosi se na ono cega sam se vec dotakao: na starom sistemu si imao samo jedan kontroler i pocetni disk na koji si instalirao linux je bio /dev/hdaX, . Kada si promenio plocu, dobio si dva kontrolera; onaj integrisani (u southbridgeu) se tretira kao primarni. Posto si taj disk prikacio na promise (koji se tretira kao sekundarni kontroler), taj isti disk vise nije bio /dev/hdaX, nego /dev/hdeX. U principu, nisi morao da radis reinstalaciju - postojala su dva jednostavna resenja; jedno od njih je ovo sa "ide=reverse" opcijom (gde se logicki zamenjuju mesta promisu i integrisanom kontroleru, ili da (nakon dizanja linuxa dodavanjem boot parametra root=/dev/hde) izmenis mapiranja diskova u /etc/fstab i /etc/lilo.conf fajlovima - to bi trebalo da je dovoljno da se sistem pravilno digne sto se tice rasporeda particija. U slucaju samo da kernel nema ukljucenu podrsku za promise, trebalo ga je samo rekonfigurisati. Kada dignes linux, pogledaj "man bootparams".

RAID sa jednim diskom?

Znam da je malo offtopic, ali ako moze kratko pojasnjenje za
gorepomenutu kombinaciju. Ako nije mjesto otvoricu novi
thread. Hvala.

pozdrav!

Re: RAID sa jednim diskom?

Ha je napisao(la):
Znam da je malo offtopic, ali ako moze kratko pojasnjenje za
gorepomenutu kombinaciju. Ako nije mjesto otvoricu novi
thread. Hvala.

pozdrav!

Ne postoji RAID veza sa jednim diskom. Za RAID *VEZU* treba bar dva diska, dok za neke i vise od dva (npr RAID 5).

...znaci jedan Maxtor 20GB na RAID kontroleru...

Izvukoh ga iz konteksta .... :)

Mozda sam pogresio sa pitanjem, i ja sam bio spoznaje da je moguce samo vise od dva diska(po mogucnosti podjednaka) vezati
u RAID konfiguraciju, ali kad vidjeh post, gornji ... reko da provjerim. U stvari konktretno me zanima da li mogu vezati HD(jedan :) ) na RAID kontroler!(ne u Raid vezu) koji je kod mene ATA100, a ne na IDE kontroler koji je ATA66(da iskoristim prijednosti ATA100 standarda :))

pozdrav!

Da, naravno, samo sto se onda takav kontroler ponasa kao obican ATA-100 kontroler. Neki od njih imaju dzamper na ploci da se "ukljuce" RAID sposobnosti, neki to rade iz biosa.

silverglider je napisao(la):
Ne, situacija je jednostavna i odnosi se na ono cega sam se vec dotakao: na starom sistemu si imao samo jedan kontroler i pocetni disk na koji si instalirao linux je bio /dev/hdaX, . Kada si promenio plocu, dobio si dva kontrolera; onaj integrisani (u southbridgeu) se tretira kao primarni. Posto si taj disk prikacio na promise (koji se tretira kao sekundarni kontroler), taj isti disk vise nije bio /dev/hdaX, nego /dev/hdeX. U principu, nisi morao da radis reinstalaciju - postojala su dva jednostavna resenja; jedno od njih je ovo sa "ide=reverse" opcijom (gde se logicki zamenjuju mesta promisu i integrisanom kontroleru, ili da (nakon dizanja linuxa dodavanjem boot parametra root=/dev/hde) izmenis mapiranja diskova u /etc/fstab i /etc/lilo.conf fajlovima - to bi trebalo da je dovoljno da se sistem pravilno digne sto se tice rasporeda particija. U slucaju samo da kernel nema ukljucenu podrsku za promise, trebalo ga je samo rekonfigurisati. Kada dignes linux, pogledaj "man bootparams".

Jasno mi je da je sada disk na /dev/hde, problem je u tome, sto ja uopste ne mogu podici Linux, bez ucitavanja init-a.

Hvala na dosadasnjim savetima, ali:
Promenjeni problem je sledeci:
1. Linux se ne dize sa hard diska na RAID kontroleru (mada se ne dize ni ako ga okacim na integrisani ATA66 kontroler, znaci kada je na /dev/hda)
2. ubacim Linuxov boot floppy
3. upisem parametre linux -root /dev/hde6 -init /sbin
4. ucita kernel sa /dev/hde6
5. ne moze naci init u direktorijumu /sbin

Znaci ne znam u kom se direktorijumu (na /dev/hde7) nalazi init, i da li treba pre direktorijuma upisati i /dev/hde7?

1. Nadam se da si izmenio /etc/fstab i lilo.conf i reinicijlizovao lilo sa tim podesavanjima (ako vec koristis lilo).
2. Nadam se da imas neki noviji kernel rekompajliran prema svojoj masini (baci ga na dos/windows particiju, pa mozes da podizesi linux i odande sa loadlin.exe kad nisi siguran ili u slucaju recoveryja)
3. /dev/hdeX je device entry point za particiju i ne navodi se nikada u pathu do fajla. Linux, za razliku od windowsa, ima samo jedan root direktorijum i u njega moraju da se mountuju sve particije. Dakle, sa tim /sbin je recena i kompletna putanja u odnosu na jedan jedini (apsolutni) root.

Nazad
Vrh Dno