Šta je novo?

Promena ventilatora na napajanju

vasami

Slavan
Učlanjen(a)
11.05.2007
Poena
319
Imam napajanje CHIEFTEC GPS-450AA-101A 450W i dosta je bucno. Citao sam da je moguce promeniti ventilator na napajanju i tako smanjiti buku. Da li je to neko pokusao sa ovim napajanjem? Mislim da ima promenjivu brzinu obrtraja, pa ne znam da li to ima neke veze prilikom menjanja ventilatora?

Ja bih na tvom mestu prvo rastavio napajanje i ocistio/izduvao prasinu, mozda ti samo to vec smanji buku.
Ja sam imao cini mi se bas istu tu seriju samo je bilo 420W i ventilator je bio veoma tih, da ga nisi preopteretio? Jel izlazi hladan ili vruc vazduh kad stavis ruku na izlazu iz napajanja?
Tisi ventilatori obicno imaju kao posledicu manji protok vazduha a ako je vent bucan iz razloga sto se napajanje pregreva onda novi ventilator verovatno nece moci dovoljno da ga ohladi i moje misljenje je da trebas prvo ustanoviti razlog buke.

Sto se tice buke nije mozda to bas toliko bucno koliko meni smeta, posto ga koristim za download preko noci. Ne verujem da je preoptereceno napajanje posto napolje izlazi hladan vazduh. Temperatura ploce je 27, procesora 24 jezgro jedan i 30 jezgro dva prema everestu, posle sat - dva rada. Otvarao sam ga i video da moze da se izvadi ventilator. Mislim da cu uzeti NOCTUA NFS12800 ili NOCTUA NFS121200, pa cu uporediti buku i temperature.

Po komentarima izgleda da su ovi ventilatori pravi izbor. Samo jos moram da se odlucim koji cu model. Hvala na odgovorima!

samo se pazi da ne sprzis napajanje :D moj ti je savet da vidis na koliko obrtaja se vrti ta fan.... ako je 2000 rpm najbolje bi bilo da uzmes takav...

Ne znam koliko ima rpm. Na kutiji od napajanja pise:
Temperature sensor for fan speed control
Auto thermal sensor to minimize noise level

Da ne otvaram novu temu, na mom napajanju je otisao ventilator,krci, zuji, podmazivanje vise ne pomaze. Ne bi bio problem zameniti ga ali ne mogu da nadjem odgovarajuci jer je isti 80x80x12 a svi po oglasima su deblji obicno 25mm. 25mm ne moze nikako da se uglavi. Da nema neko neku informaciju gde bi mogao da se nadje takav ventilator bilo koje firme debljine do 15 mm.

Hvala.

Ja imam ventilator iz nekog chieftec napajanja koje mi crklo, oznaka na ventilatoru je Yate Loon D12SH-12, po sajtu
pise da radi na 2200rpm

Ajde da se i ja prikljucim...

Enermax Noisetaker EG495AX-VE(W)

Posle 3 godine rada.. 24 sata dnevno.. doslo je vrijeme da se zamene ventilatori.

Idu: 80mm i 90mm.

Evo i review.. http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/psu-roundup.html

Koliko vidim max rpm je 2000 obrtaja. E sta uzeti a da bude tiho ?

NOCTUA NF-R8 ... do 1800 rpm.. mislim da bi to obavljalo posao.

Ali sta za 90mm ? Mozda NF-B9.. max 1600 rpm.. da li ce biti dovoljno ?

Ili nesto trece....

Zavisi od veličine i oblika propelera...nisu svi ventilatori isto bučni na odredjenom broju obrtaja, ali po meni sve preko 1200 Rpm za 12cm fan je buka.

Ja sam ugradio na Corsair-u(12cm) i na Lc-u(14cm fabrički) po Noktua od 12cm na 800Rpm i rade jedan godinu a drugi dve, možda i duže, bez problema i grejanja.

Mislim da je najjeftinije rešenje da staviš bilo koji sa tri pinskim priključkom, izbaciš kablić i ubodeš u ploču i onda u SpeedFan-u spuštaš obrtaje dok prestane da da bude bučno. U slučaju da radiš nešto zahtevno a napajanje je sumnjivog kvaliteta uvek možeš da ubrzaš vent.

Može i na molex, samo zameniš žice(100 puta spomenuto) ili okreneš molex-e naopako:)D ne preporučujem) meni tako dva venta na jednom kućištu rade, žurio sam i tako ostalo.
Možeš da staviš potenciometar ako te ne mrzi da ga jurš i lemiš, onda je to elegantno rešenje nezavisno o softveru.

Za napajanja sa osmicama i devetkama bi bilo najbolje da se iseče otvor za dvanesticu i ugradi jedna, ako se ima alat za sečenje lima.

Dogadjalo mi se više puta da sam nešto čačkao i zaboravio da vratim kablić ventilatora napajanja u ploču, napajanje bi radilo po ceo dan bez hladjenja, doduše ništa zahtevno net, muzika.
Sećam se da je nekome ovde tako otišlo neko jače napajanje pre par godina ali je igrao igrice.

Ajde da se i ja prikljucim...

Enermax Noisetaker EG495AX-VE(W)

Posle 3 godine rada.. 24 sata dnevno.. doslo je vrijeme da se zamene ventilatori.

Idu: 80mm i 90mm.

Evo i review.. http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/psu-roundup.html

Koliko vidim max rpm je 2000 obrtaja. E sta uzeti a da bude tiho ?

NOCTUA NF-R8 ... do 1800 rpm.. mislim da bi to obavljalo posao.

Ali sta za 90mm ? Mozda NF-B9.. max 1600 rpm.. da li ce biti dovoljno ?

Ili nesto trece....

Nanoxia FX09 92mm 1400rpm, kontrola obrtaja 1270
Nanoxia FX09 92mm 2200rpm, kontrola obrtaja 1270

Evo samo da javim, ugradio sam Noctua-u 12800. Za sada dobro radi, temperature su slicne kao i pre ili malo vise. Nisam stigao jos da vidim kako ce se ponasati pod vecim opterecenjem, medjutim buku nija pravilo napajanje :wall:. Izgleda da je u pitanju ventilator od graficke.

Poslednja izmena:
Hehe. Ja sam napojnu ukljucio samu, da mi ne smetaju drugi zvukovi. Tako da je sigurno napojna ;)

Nazad
Vrh Dno