Šta je novo?

Hardver Promena ploce i procesora?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

dragancce

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2005
Poena
630
Drugari,
imam vec duze vreme maticnu plocu Asus rog x99 i proceosr i7 6800k, da li ima smisla da zamenim plocu i procesor i uzmem neku amd plocu am4 i recimo Ryzen 5 ili to bas i nema smisla?

Imam slabiji procesor, i5 6500. Sve igre koje igram mi rade normalno. Ne planiram da pređem na novu platformu dok se ne omasovi DDR5, ili utiče neka viša sila (grom , reka i tornado). Sa druge strane ako si entzijasta, ili ti iz konkretnog razloga treba, a što da ne.

Zavisi zbog čega bi prelazio na noviju platformu.

6500 je definitivno slabijeg kova ovih dana (ako bi njega uzimao u obzir) jer sam skoro radio takav jedan računar. Sa i5 6500 na i5 11400. Razlika u kompetitivnim igrama je nebo i zemlja. Na CSGO-u i sličnim igrama sa GTX 1070, se dobija oko 100-120fps prosečno više (tipa sa 250 na 370fps), sa minimalnim je još veća razlika (nema stutter-a ni malo više).

Kod op-a situacija sigurno nije tako izražena jer ima dobar procesor, ali će sigurno dobiti bolje frejmove (minimalne posebno) ako ima iole dobru grafiku. Međutim, upgrade samo na Ryzen 7, naprimer nadolazeći 5700x bi taman bio sasvim dobar. Pa se pride i proda postojeće, jer ima još uvek Intel fanboy-eva koji uzimaju i slabije Intele po neisplatljivim cenama. Čekanje DDR5-ice (trenutno i sa ovim informacijama na globalnoj sceni) je čekanje Godoa, pa srećno sa time.

Ne diraj onda ništa još uvek. Stabilizuje se situacija sa grafikama inače. Kod nas profiteri drže cene još uvek, ali spolja ima već 3060ti za 550-600e, rx 6700xt za 600e, itd. Nema baš uvek-uvek, ali svakih par dana se može naći. Pa za dva do tri meseca možda i naši dobiju dopis da kalmuju titse.

Nazad
Vrh Dno