Šta je novo?

Promena MTS-ovog huawei rutera za optički internet

Nikola-1983

Zapažen
Učlanjen(a)
20.04.2025
Poena
2
Poštovani hteo bih sutra ili prekosutra da promenim telekomov ruter ( HG8245W5 - 6 T ) preko koga dobijam optički net jačine 1000/500 Mbs i da bez Bridge moda direktno spojim novi bolji ruter koji podrzava optiku a planiram da kupim ASUS RT AX 86U pro,jer sam čitao da je jako dobar za gejming ( jer ima qos ) i to mi je i jedini razlog promene rutera i u realnosti mogu samo mozda nešto da dobijem ( tipa nižu latenciju,možda malo i ping ) a ne mogu da izgubim nista sem para :)

Čitao sam da je to izvodljivo ( znači bez bridž moda njihovog rutera ) pa me zanima da li jeste ili nije ?

Pa treba mi pomoć oko toga

Poslednja izmena od urednika:
a i gde si video da taj ASUS podržava optiku?

Pa u nekom članku o njemu.Mada i ako ne podržava uzeo bi neki drugi dobar ruter koji je podržava i koji mogu da nadjem u srbiji ( bitno mi je da ima qoe ) Cena mi nije bitna.Tako da otvoren sam za svaki savet i preporuku
I ako ima neko neku preporuku za ruter bilo bi poželjno da ima dobru podršku za vpn ( u slucaju da se odlucim da ga koristim konkretno expressvpn )

I jedno generalno pitanje za opšti savet kako da imam najbolju moguću internet vezu u srbiji ? Jer bavim se odnosno držim online kazino i poker i svakako mi treba najjača moguća internet veza zbog posla a i skoro svakodnevno igram neki online fudbal i to mi je strast i bitno mi je samo da postignem najbolju moguću internet vezu na svojoj lokaciji.Inače koristim cat.8 kablove i imam neki d link swič uredjaj koji sam platio 250e i koji dosta dobro prioritizira saobraćaj i zanima da li neko ima neku ideju koji ruter da uzmem ( cena je ne bitna ) i da li je uopšte tehnički/fizički moguce da to odradim ?

Pa u nekom članku o njemu.Mada i ako ne podržava uzeo bi neki drugi dobar ruter koji je podržava i koji mogu da nadjem u srbiji ( bitno mi je da ima qoe ) Cena mi nije bitna.Tako da otvoren sam za svaki savet i preporuku
I ako ima neko neku preporuku za ruter bilo bi poželjno da ima dobru podršku za vpn ( u slucaju da se odlucim da ga koristim konkretno expressvpn )
Da raščistimo odmah - ni jedan provajder u Srbiji ti neće dozvoliti da umesto njihovog ONT uređaja staviš neki tvoj ONT uređaj "Router"!

To što ti hoćeš možeš da izvedeš jedino tako što ćeš iza provajderovog ONT uređaja postaviti svoj kvalitetniji router i da on funkcioniše u bridge modu, router modu ili AP modu.

Da li koristis jos neku uslugu osim interneta na MTS?
Ako ne koristis, mozes da kupis huawei ONT poput HG8310M
Na njega onda stavljas SKORO bilo koji ruter koji zelis. Jedino je bitno da podrzava VLAN tagging, sto svi bolji podrzavaju, asusi sigurno.

Ovaj ONT ne dozvoljava koriscenje dodatnih usluga poput telefona ili TV.

Da raščistimo odmah - ni jedan provajder u Srbiji ti neće dozvoliti da umesto njihovog ONT uređaja staviš neki tvoj ONT uređaj "Router"!

To što ti hoćeš možeš da izvedeš jedino tako što ćeš iza provajderovog ONT uređaja postaviti svoj kvalitetniji router i da on funkcioniše u bridge modu, router modu ili AP modu.
Ok hvala

Ok
Da li koristis jos neku uslugu osim interneta na MTS?
Ako ne koristis, mozes da kupis huawei ONT poput HG8310M
Na njega onda stavljas SKORO bilo koji ruter koji zelis. Jedino je bitno da podrzava VLAN tagging, sto svi bolji podrzavaju, asusi sigurno.

Ovaj ONT ne dozvoljava koriscenje dodatnih usluga poput telefona ili TV.
Koristim taj internet televiziju i kod njih imam 3 mobilna broja za porodicu i vodim se kao neki premijum korisnik godinama i nadao sam se da zato nece biti problem da stavim svoj ruter ali ok
za ovo postoji podforum "šta da kupim"

Ok nov sam ovde,izvinjavam ss

nadao sam se da zato nece biti problem da stavim svoj ruter ali ok
99% možeš da staviš svoj ruter. ne možeš da zameniš provajderov uređaj za optiku a na koji se kači ruter.

ako ti stvarno treba ultra mega sa što manjom latencijom internet, i ako imaš firmu na toj adresi na kojoj sad imaš internet, onda bi mogao da razmotriš optički internet za pravna lica
tema za mts-ovu ponudu

99% možeš da staviš svoj ruter. ne možeš da zameniš provajderov uređaj za optiku a na koji se kači ruter.

ako ti stvarno treba ultra mega sa što manjom latencijom internet, i ako imaš firmu na toj adresi na kojoj sad imaš internet, onda bi mogao da razmotriš optički internet za pravna lica
tema za mts-ovu ponudu
Ok hvala ✅️
Rešiću svakako ovih dana to tako da tema može da se zatvori i hvala svima na odgovorima.

To sto povajder "ne dozvoljava" to je kao u sretnim danima gluvog Bella i AT&T-a...

Sto se tice ONT mozete probati sa https://www.leolabs.pl/ont-leox-lxt-010h-d.html ili slicnim uredjajima.

Ruteri su sad u modi sa 802.11be, a ovi Asus modeli su moderni na otvorenom Balkanu (socijala). ;)

Kao neki zajednicki uredjaj mozete probati fritzbox 5690 pro. Zavisi sta volite, sta ste spremni da platite i sa cime volite da se zabavljate.

Naravno nisu to nikakvi profi uredjaji. Samo obicni kucni. Posle imate Unify ili bolje ako zelite nesto bolje...

Opet ne razumem svrhu preporuke nekog drugog ONT uređaja... ovde nije problem sa nekompatabilnosti ili kvalitetu uređaja, već samo i isključivo u praksi naših provajdera da uopšte ne dozvoljavaju tvoj uređaj (ONT ili router) umesto njihovog!

A posle njihovog uređaja možeš da staviš šta god hoćeš!
MTS ima HG, odnosno home gateway. Uredjaj koji u sebi ima ONT za prijem optike i komplet ruter.
Za prosecnog korisnika je ovo super resenje jer koristi jednu uticnicu, jedan uredjaj, manje kablova... Ali ako neko zeli da koristi svoju ozbiljniju opremu, radi vise podesavanja ili makar samo boljeg wifi, ovaj mora da se prebaci u bridge. Nije toliko problem u performansama kod bridge, koliko u velicini uredjaja, barem kod mene recimo. Pogotovo ovaj novi model sa 4 antene koje se ne skidaju. Ima i dosta vecu potrosnju struje, mada ne verujem da je to nekome posebno bitno.
U svakom slucaju, za 1500rsd se uzme uredjaj koji je 10x manji, imam kontrolu nad njim i mogu da ga ustekam gde zelim.
Opet pominjem da ovo radi samo u slucaju da korisniku nisu potrebne usluge telefonije i tv za koje je i dalje neophodan mts ruter

MTS ima HG, odnosno home gateway. Uredjaj koji u sebi ima ONT za prijem optike i komplet ruter.
Za prosecnog korisnika je ovo super resenje jer koristi jednu uticnicu, jedan uredjaj, manje kablova... Ali ako neko zeli da koristi svoju ozbiljniju opremu, radi vise podesavanja ili makar samo boljeg wifi, ovaj mora da se prebaci u bridge. Nije toliko problem u performansama kod bridge, koliko u velicini uredjaja, barem kod mene recimo. Pogotovo ovaj novi model sa 4 antene koje se ne skidaju. Ima i dosta vecu potrosnju struje, mada ne verujem da je to nekome posebno bitno.
U svakom slucaju, za 1500rsd se uzme uredjaj koji je 10x manji, imam kontrolu nad njim i mogu da ga ustekam gde zelim.
Opet pominjem da ovo radi samo u slucaju da korisniku nisu potrebne usluge telefonije i tv za koje je i dalje neophodan mts ruter
Ok, kod mts znači može da se uzme svoj ONT i koristi umesto njihovog verovatno kada se izvuku PPPoE kredencijali?
Iskren da budem kod Supernova optike ide sve preko DHCP pa onda ako ti oni ne daju njihov ONT modem verovatno nema ništa od toga?
Davno kada sam imao tu kombinaciju (Supernova ONT modem ZTE ZXHN F612 u bridge modu i svoj ruter) to je super radilo ali posle zameniše opremu i sada mora samo njihov ONT router i koliko znam više ne daju bridge mod! :(

Ok, kod mts znači može da se uzme svoj ONT i koristi umesto njihovog verovatno kada se izvuku PPPoE kredencijali?
Iskren da budem kod Supernova optike ide sve preko DHCP pa onda ako ti oni ne daju njihov ONT modem verovatno nema ništa od toga?
Davno kada sam imao tu kombinaciju (Supernova ONT modem ZTE ZXHN F612 u bridge modu i svoj ruter) to je super radilo ali posle zameniše opremu i sada mora samo njihov ONT router i koliko znam više ne daju bridge mod! :(
Koji sad ONT / ruter kombo imas?

Kupio sam pre nekog vremena onaj mali HG8310M (čini mi se da je ta oznaka), da li postoji neko uputstvo kako zameniti MTS ONT njime? Ne treba mi tv niti telefon.

Da li si probao sa nekim od ovih admin naloga:
ZTE F660 i F680 ONT

Username: admin
Password: zt3f66o

ili

Username: admin
Password: zt3f68o

ili

Username: superadmin
Password: r0[+$Qz@5g4pIB6Xd3T,

Ne zaboravite zarez na kraju šifre!
Ukoliko navedena šifra ne radi, isključite optički kabl iz ONT-a, i resetujte ONT na fabrička podešavanja, a onda bez spajanja optičkog kabla uključite ONT u struju i povežite se na web interfejs sa ovom šifrom.

Kupio sam pre nekog vremena onaj mali HG8310M (čini mi se da je ta oznaka), da li postoji neko uputstvo kako zameniti MTS ONT njime? Ne treba mi tv niti telefon.
kredencijali za pristup tom ONT su
admintelecom
telecomadmin
ne znam koji je un, koji pass, ali to je kombinacija. Ako se ulogujes sa admin/admin, nemas sva podesavanja, vrlo bitno.
Kada se ulogujes sa pravim kredencijalima ides na System Tools > ONT Authentication, biras opciju LOID i u LOID upisujes serijski broj svog rutera SDLC10197xxx. Uglavnom je taj pocetak isti, ali i ako nije prepisi.
Password ne stavljas i to snimis.
Na njemu vise nemas nikakva podesavanja, samo mozes da proveris device status u Status > Device Information, ono sto je bitno je ONT Registration Status: O5(Operation state).
To znaci da je na mrezi, totalno nevezano da li je ruter povezan na njega.

Za kredencijale ne znam da li mozes sam da izvuces, najbolje je traziti od telekoma, mislim da oni nemaju problem sa time.
U yettelu su zahtevali da mi njihov ruter prebace u bridge kako bi mi poslali kredencijale, kao da je bitno. Rekao sam im da planiram da ga iskljucim, ali valjda covek ima skriptu koju mora da ispostuje. NPC klasican.

Kada imas kredencijale, svoj ruter podesavas WAN na PPPoE, upises te podatke i trebalo bi da radi.

Opet ne razumem svrhu preporuke nekog drugog ONT uređaja... ovde nije problem sa nekompatabilnosti ili kvalitetu uređaja, već samo i isključivo u praksi naših provajdera da uopšte ne dozvoljavaju tvoj uređaj (ONT ili router) umesto njihovog!

A posle njihovog uređaja možeš da staviš šta god hoćeš!

Ja na to ne mogu da Vam odgovorim. Drzite se onda TP link i slicne ekskluzive... (ljubav nije za nas...))

Mi Nemacku ne mozemo videti ni kroz teleskop. Tacnije kad svetlost dodje do nas, izvor vise ne postoji... :(

cenim da su mnoge ove stvari u vezi pristupnih podataka i drugih ONT uređaja već diskutovane u temi (ima malo preko 280 strana) za MTS optiku koja je linkovana u drugoj poruci u ovoj temi

Nazad
Vrh Dno