Šta je novo?

Promena lokacije korisničkih direktorijuma - šta je bolje?

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Da li je bolje promeniti lokaciju u Properties\Location ili napraviti hard link mklink -J na alternativnu lokaciju?

Promena lokacije u Properties je više straightforward - opcija predviđena za to, al opet imamo na raspolaganju i mklink koji prikazuje folder kao da postoji na prvobitnoj default lokaciji s tim što se sadržaj nalazi na drugoj.

music.JPG

Poslednja izmena:
Bolje je da linkujes, jer neke (glupe) aplikacije pretpostavljaju da je folder tamo gde je po defaultu i baguju ako nije :)
Interesatno, mislio sam da je i Music folder JUNCTION (tj. link) po defaultu, a nije.

Ja sam naravno došao na genijalnu ideju da promenim lokaciju foldera u Properties, te da zatim kreiram i mklink -J "Novi folder" "C:\users\user\music" i nakon što sam promenio lokaciju u Properties, izgubio sam access na user\music folder kao i mogućnost da menjam permissions. Naivno sam mislio da se lokacija može vratiti na default isto tako lako kako se i promeni.

Jedino što mi pada na pamet je da se ulogujem kao drugi admin pa da pokušam odatle da promenim permissions za taj folder, mada on je potpuno locked, jednostavno je access denied i nema nikakvih mogućnosti da se to promeni, niti piše ko je Creator/Owner niti ima opcija Take Ownership (a i nema puno smisla da drugi admin može nešto na mom user folderu što ja ne mogu, a ja ne mogu ništa:). Jedino me teši što to može da ostane tako kako je namešteno sada, ali šta bi bilo da stvarno treba da vratim na default. Na netu sam čitao da neki lik nije uspeo čak ni sa system restore da to vrati na prethodno stanje :)

music.JPG

Poslednja izmena:
Uradi najpre restore defaults za taj folder
Kao drugi korisnik (admin, svejedno) ne možeš da menjaš parametre

Inače, sve korisničke foldere uvek najpe prebacim na sekundarnu particiju (D:\LIBRARIEs\UserName\ImeFoldera), direktno iz njihovog menija (properties, location...)
Jeste, neki programi po bacaju na defoltnu lokaciju kako god ti setovao, ali i to se rešava

Poslednja izmena:
Koliko sam razumeo, tebi je problem što ne možeš prečicu da obrišeš jer je zaključana, a pošto je istog imena kao i sam folder ne možeš ni da vratiš na staro? Probaj da preko nekg live Linux-a obrišeš link.

Ja sam naravno došao na genijalnu ideju da promenim lokaciju foldera u Properties, te da zatim kreiram i mklink -J "Novi folder" "C:\users\user\music" i nakon što sam promenio lokaciju u Properties, izgubio sam access na user\music folder kao i mogućnost da menjam permissions. Naivno sam mislio da se lokacija može vratiti na default isto tako lako kako se i promeni.
Bas ovako si kucao? Tipa mklink -J D:\NewFol C:\Users\User\Music
?
Ti si onda D:\NewFol nacinio linkom KA C:\Users\user\music. A C:\Users\User\Music si prethodno promeio da se nalazi negde drugde?
Udji u C:\Users\User i kucaj:
"dir /a music*" - obavezno * posle music
Udji u D:\ (gde god ti je NewFol) i kucaj isto:
"dir /a NewFol*" (opet je obavezna zvezdica na kraju, i zameni NewFol sa imenom foldera gde si prebacio Music).

Daj output. Mada mislim da je nemoguce da napravis linkA na LinkB, koji linkuje na LinkA, izgleda kao da si to uradio :)

Kod:
C:\Users\bttp>dir /a Music
 Volume in drive C is Sistem
 Volume Serial Number is A88A-A2C7

Directory of C:\Users\bttp

26.11.2018.  01:13    <DIR>          Music
               0 File(s)              0 bytes
               1 Dir(s)  188.302.913.536 bytes free

C:\Users\bttp>dir /a Music*
 Volume in drive C is Sistem
 Volume Serial Number is A88A-A2C7

Directory of C:\Users\bttp

26.11.2018.  01:13    <DIR>          Music
               1 Dir(s)  188.307.320.832 bytes free

C:\Users\bttp>d:

D:\>cd bttp

D:\bttp>dir /a Music*
 Volume in drive D is Data
 Volume Serial Number is A0E7-FA3E

Directory of D:\bttp

26.11.2018.  00:12    <DIR>          Music
               1 Dir(s)  382.235.242.496 bytes free

D:\bttp>

Ništa spec. Restore defaults neće jer je Access Denied.

Kucaj:
cacls C:\Users\http\Music
cacls D:\http\Music

Jesi redirektovao Users ili http folder?

Kod:
C:\Windows\system32>cacls c:\users\bttp\Music
The system cannot find the file specified.

C:\Windows\system32>cacls d:\bttp\Music
d:\bttp\Music BUILTIN\Administrators:F
              BUILTIN\Administrators:(OI)(CI)(IO)F
              NT AUTHORITY\SYSTEM:F
              NT AUTHORITY\SYSTEM:(OI)(CI)(IO)F
              NT AUTHORITY\Authenticated Users:C
              NT AUTHORITY\Authenticated Users:(OI)(CI)(IO)C
              BUILTIN\Users:R
              BUILTIN\Users:(OI)(CI)(IO)(special access:)
                                        GENERIC_READ
                                        GENERIC_EXECUTE

C:\Windows\system32>

Jok. Samo sam promenio lokaciju Music na drugu particiju.

Iskreno ne razumem, izlistan je C:\Users\http\Music kao folder (DIR), a ne Junction/Link ili nesto 4., a cacls ne moze da ga nadje...
Mogu jos da te iscimam da pokrenes Process Monitor (sa MS sajta), ako hoces, bas me zanima sta ce izbaciti kada pokrenes Cacls na C:\Users\http\Music
Ali ne verujem da bi pomoglo :)
(ako odlucis da to uradis, samo sacuvaj output i posalji ga nekako, ne moras da filtriras, uradicu ja.

Zaboravio sam da se služim tim Process Monitorom, ako je baš nešto bitno reci šta i kako, ali već si rekao da je mrka kapa :)

Inače, jedino što sam ja uradio zapravo je da sam promenio lokaciju foldera, kasnije kad sam pokušao da kreiram hardlink - nisam mogao jer je prvobitni folder već bio Access Denied.

Znači to je sve, promena lokacije foldera je dovela do ovoga. Nikakvi dodatni linkovi nisu kreirani ni pre ni kasnije, i sve drugo je u default stanju.

Poslednja izmena:
Aaa. Pa dovoljno je da ga pokrenes i sacuvas log file, nakon sto pokrenes Cacls.
Zippuj pa baci na neki cloud, posto ce biti malo poveci log ;)

Admin moze da preuzme ownership bukvalno svega - to je i poenta Admin naloga/grupe. Mozda je malo teze da se to uradi, ali sigurno nije nemoguce :)

Ovo je W7 ili XP? Bas bi probao u VMu :)

EDIT: Aha, ti nisi restartovao racunar? Ne mozes ga dirati dok se barem ne izlogujes.

Poslednja izmena:
Pa nije nemoguće samo je pitanje kako najelegantnije. Mogu da opet promenim lokaciju na neku praznu, mogu da prebacim ovaj nalog na user umesto admin, pa da s drugog admin naloga probam da to sredim. Možda obrišem nekako pa kreiram nov folder istog imena.

Taj folder kao što si video se prikazuje kao folder ali nema nikakva svojstva foldera - znači ne možeš mu ništa.

A jesam se izlogovao danas jednom, ali i dalje je isto - access denied i nemam nikakve privilegije, kao ni bilo ko drugi.

Ovo je Win10 Pro x64 1809

Poslednja izmena:
Restartuj racunar onda. Probao sam kod sebe, Delete Pending se javlja pri otvaranju foldera (u Process Monitoru), znaci da neko nije zatvorio handle a markirao je folder za brisanje.
Ne moze da se menja nista do restarta, posle restarta radi sve.

Evo restartovao sam, i sad je nestao taj Music folder iz user foldera što je bio lokovan. Što je jako glupo da moraš da restartuješ ceo sistem zbog toga al ajd..

Ali sad nemam nikakav Music folder u svom user homefolderu, mislio sam da će ostati bar simbolički link, da znam da imam negde tu muziku prebačenu. Ovako sad gledajući u svoj homefolder, nemam muziku.

Zato sam hteo da napravim onaj link, ali nije uspelo zbog tog gliča.

Sada mozes ;) Jesi birao da se pomere fajlovi iz tog foldera?
Mislim da je zbog toga brisan folder i mora restart... glup bug realno.

Folder je bio prazan, ovo mi je clean install pa sam hteo iz početka da namestim te neke sitnice da ne bih posle presipao iz šupljeg u prazno kad se napune diskovi.

Svu muziku sam prebacio u startu u drugi folder a posle samo promenio lokaciju tog default user music foldera. Mislim da sam kliknuo Move, ali ništa nije ni bilo da se premesti pa je bilo svejedno.

Znači sad opet kreiram Music folder u user homefolderu, i linkujem sa njega na ovaj novi, ako želim da imam taj link.

Nazad
Vrh Dno