Šta je novo?

promena FPS audio kanala

bit

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
360
Imam podosta crtića za klinca u .avi formatu (25fps), takođe istih tih crtića u HD .mkv (23fps) formatu ali bez sinhronizacije.
Sa VirtualDubMod sam izvadio audio kanal sa .avi i ubacim ga u mkv sa mkvmerge GUI, naravno kasni ili žuri ne u startu već sa vremenom. Malo čitajući problemetaku, "rastezanje" audio kanala je ne prihvatljivo rešenje.

koji softver preporučujete za rešenje ovakvih zadataka.

pozzz.

Poslednja izmena:
Možeš da probaš sa Avidemux programom. Ubaciš taj mkv koji si napravio, opcije Video i Audio sa leve strane podesiš na copy, format mkv, potom ideš na toolbar-video-framerate i promeniš FPS od videa na 25, nakon toga file-save-save video i to je (bi trebalo da bude) to. Lično nisam radio nešto tako sa ovim programom već koristim Virtualdub ali mislim da on ne može da radi sa mkv formatom, uglavnom proces je isti. Pozz.

ne želim da menjam fps videa, već audio kanala.

za sada jedino logično mi je da .avi sa 25fps spustim na 23 pa tek tada izvučem audio kanal, mada mi se to čini komplikovanim.

Poslednja izmena:
Time nećeš ništa postići jer će dužina audia ostati ista (probao u Virtualdub sa avi fajlom), samo će doći do desinhronizacije izmedju videa i audia u avi fajlu. FPS se konkretno odnosi na video (Frame Per Second - broj frejmova u sekundi), dok audio nema opciju change frame rate, možeš jedino da "rastegneš" ili mu smanjiš dužinu trajanja, a ti si napisao da ti je to neprihvatiljivo ako sam dobro razumeo.

Ono što ti podrazumevaš kao promenu FPS kod audia zapravo predstavlja rastezanje ili skraćivanje istog. Kada promeniš FPS kod videa, promenio si mu i dužinu trajanja (povećanje FPS znači smanjenje dužine videa i obrnuto). Samim tim moraćeš da promeniš i dužinu trajanja audia da bi sinhronizovao a/v u fajlu.

U najkraćem - ako imaš audio izvadjen iz avi fajla gde je video 25 fps, i hoćeš taj audio da kombinuješ sa videom od 23.976 fps moraćeš ili:

1) da promeniš fps videa sa 23.976 na 25 ili:

2) da "rastegneš" pomenuti audio, što predstavlja vremenski dužu varijantu. Razlog je činjenica da se promena FPS kod videa može izvesti bez konverzije, dakle uz opciju copy u V-dubu ili Avidemux-u i traje par minuta, dok promena dužine trajanja audia obavezno zahteva konverziju i traje duže.

Nadam se da nisam previše komplikovao, i sam sam spajao audio i video iz različitih fajlova (različit FPS kod 2 videa u avi fajlovima), i gore pomenute su jedine 2 opcije.

hvala reggie78, stvarno sam mislio da može na drugačiji način još, ali šta je tu je.
pozzz.

čitajući dalje, sada kada sam ugrabio vremena večeras, trebalo bi da može da se odradi sa nekim resemplerom na pr. sox, ili nekim korisnički prihvatljivijim, sa 48000 Hz na 44100, ali nije hteo iz više pokušaja da učita mp3 fajl, fali mu libmad, koji sam isto skinuo i ubacio, ali nema veze.

zatim sam opet počeo da se igram sa mkvmerge gui, i tamo postoji opcija rastezanja audio komponente, za vrednost sam uzeo 25/23.974=1.042796 i to je to izgleda to, ništa više nije ni trebalo do mkvmerge GUI.

Da citas stikcy -e ne bi se ovoliko mucio i video bi da u mkvmergeu ima sve sto ti treba ;)

evo sada pročitao, ne nađoh odgovor za konkretno "istezanje" audio kanala, koristm duže vreme mkvmerge (verzija 3 je bila instalirana do danas) za izbacivanje nepotrebnog sadržaja i prebacivanje dts u ac3, ali nisam imao ovakvih potreba.

Poslednja izmena:
dodao sam kod tebe u temu malo opširnije objašnjenje, radno, OK.
a ovu komotno možeš da zbrišeš.
pozzz.

Poslednja izmena:
Stavio sam na pocetak te teme da bude svima vidljivo dok citaju/traze

Nazad
Vrh Dno