Šta je novo?

Projektor vs TV

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Posle loseg iskustva sa "best buy" tv-om 2017. sony xe9005, sto vise razmisljam, shvatam da sam ciljna grupa za projektor. Imam sobu koja moze potpuno da se zamraci, zid mogu da prekrijem tamnim panelima od coje, zavesama i slicno, gledam iskljucivo filmove i serije, tv program me ne zanima. Platno DIY, ili farbanje zida za maksimalni ucinak.

Budzet je max 3000e, i za te pare bih uzeo Epson TW9300 (to je valjda 5040ub), ali posto sam potpuno bez iskustva sa projektorima, mozda bi pametnije bilo poceti sa necim jeftinijim pa onda bacati novce ako se primim.

Zanima me kako izgledaju jeftiniji projektori kao sto su Benq TW2000 (HT 3050) i Epson 6700 (3700 US model) ili Optoma HD161X? Kakvi su crna, brightness i kontrast pod skoro idealnim uslovima, u odnosu na IPS ekrane? Znam da za te pare ne mogu da ocekujem nesto posebno ali kako je IPS LED TV kljakav, da li bar mogu da se nadam tom nivou kvaliteta? Kroz te prste bih bez problema progledao, ako za uzvrat mogu da opicim dijagonalu od dva ipo metra.

Ali ako je kvalitet gori cak i od IPS ekrana, onda mi nema druge nego da dresim kesu, i jos gore da cekam par meseci dok se ne pojave modeli za 2018. Ne daju mi se tolike pare za nesto sto ce biti pregazeno u dogledno vreme. Dakle neko iskustvo iz prve ruke, u odnosu na LG, Philips i slicne televizore sa IPS ekranom, ne kakav je osecaj, nego konkretno da li su crna i kontrast bolja na projektoru ili na IPS TV-u.

Izvinjavam se za bahatost, aj em vat aj em en drank iz vat aj em.

Poslednja izmena:
Helou,

Ja sam relativno skoro presao sa 42" na projektor + platno i moram priznati da je svakako bolje po meni. Presao sam sa relativno starog Panasonic TX42UE tako nesto na Epson TW5200 projektor plus neko Vega platno. S obzirom da sam za oba dao oko 330e (polovno ofc) prosao sam TOP, mogu da zamislim sta bi radio neki skuplji projektor par par k evra.

Sto se tice poredjenja sa IPS-om mislim da to uopste ne bi trebalo da radis, u pitanju su sasvim drugaciji pristupi vizuelnom dozivljaju i ako trazis vividne boje poput IPS panela - projektor nije resenje za tebe (osim ako nemas neki bas opasan projektor, po mogucstvu laserski - mada mozda gresim).

Razlika koju bih ja naveo a koja ide u korist projektora je:

- MNOGO veca dijagonala
- daleko manje zamaranje ociju
- mogucnost kucnog bioskopa :D
- igre su MNOGO KUL na dijagonali od 100"

Mane su to sto moras da zamracis prostoriju i sto projektor moze da se cuje tj ventilator ako nema ECO mode.

Ukratko:

ako imas uslova za projektor, neces pozeleti nikad da se vratis na monitor/tv osim ako ne igras neku fast pace igru.

Pre neki dan sam bio do 4Audio-a i videh tamo da im je povezan upravo jeftiniji Epson 6700.Nek ti to bude polazna tacka,nista te ne kosta da pogledas pa ako ne odgovara trazis dalje...

Sony 65es i Epson tw9300 su zveri sa kojim si miran dugo ako te ne interesuje 4K.

100" minimum:)

I kod mene PS4 briljira na platnu,extra osecaj.Za sportske nije,preveliko je sve ali FPS,avanture...

Bas planiram da ih pozovem da ih pitam da li imaju showroom za projektore. Taj mi je Epson u uzem izboru a verovatno bih kod njih kupovao Epson, posto su razlike u ceni u odnosu na KP male. Ovaj 9300 je oko 200e skuplji sto je OK.

@djolenzi tj ninja, bas to me zanima konkretno, da li je kvalitet na istom nivou, znam da je uzbudljivije na projektoru ali kad prodje medeni mesec... ce da se nerviram :p

*** kol'ko para tol'ko muzike, samo sam se ponadao da ne moram da se istresem iz gaca da bih bio zadovoljan :)

Sto se projektora tice, neka generalna prica je : DLP -bolja crna, manja svetlina, moguc rainbow efekat 3LCD-crna pomalo ispravna, svetliji od dlp, nema rainbow efekta. Naravno, obavezno juris projektore za Home cinema, a ne poslovnu primenu. Ako ne moras da stedis, pogledaj 4K projektore. Jos jedno, izuzetno bitna je buka ventilatora, pogotovu ako gledas uvece kad je sve tiho.
Platno - ne znam sta da kazem, i sam jurim neko i izbor je nikakav. Mozda je bolja varijanta farbanog zida, imas na forumu neka (pozitivna) iskustva.

Moje licno misljenje je da to ne moze da se poredi i da je projektor, ako imas uslova za njega ofc, daleko bolje resenje kad se izracuna ulozeno + dobijeno = uzitak :D

Jos jedno, izuzetno bitna je buka ventilatora, pogotovu ako gledas uvece kad je sve tiho.

Пројектори немају неке звучнике. Постоје модели са неким бедним назови звучницима али се очекује прави хифи систем, окружујућег звука. Чак и да су комп Логи и сл звучници играчке, опет је немогуће да се чује било какав звук вентилатора... осим можда ако неко воли Чарли Чаплина нпр.

Nazad
Vrh Dno