Šta je novo?

Projektor umesto televizora?!

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
Dakle imam sledecu zamisao da u stan nabudzim umesto televizora projektor koji bi bilo povezan na pc sa tv kartom.

sta mislite o ovoj zamisli, da li neko koristi ovako nesto, ako ne za tv onda za gledanje filmova, koliko je to sve ok koju opremu korisite itd ...

ajd da zapocnemo temu pa cemo videti kuda vodi :)

Dakle imam sledecu zamisao da u stan nabudzim umesto televizora projektor koji bi bilo povezan na pc sa tv kartom.

sta mislite o ovoj zamisli, da li neko koristi ovako nesto, ako ne za tv onda za gledanje filmova, koliko je to sve ok koju opremu korisite itd ...

ajd da zapocnemo temu pa cemo videti kuda vodi :)

sasvim fino rešenje ako ti nije problem mali vek trajanja lampe projektora (i njena cena) i ako te ne mrzi da zamračuješ sobu svaki put kad hoćeš gledati tv

e pa to me interesuje dal ima modela kod kojih ne moras zamraciti. itd. ima sad vec neki sa lampama od 3000 sati itd...

Ima Sony neka specijalna crna platna za projektore koja apsorbuju ambijetalno svetlo a maksimalno reflektuju svetlo iz projektora. Gledao sam na netu neke prezentacije i izgleda impresivno.

Samsung Sp-P300.
Nema klasicnu lampu,vec za izvor svetlosti koristi LE diode.
Posto se one skoro pa ne greju koristi se vrlo tihi ventilator,a i vek trajanja je mnogo duzi.
(Ovo ispade k'o da radim za Samsung):D
Inace ovo je odlicna ideja, imaces uvek punu kucu prijatelja,rodbine,komsija i njihove dece.:p

Prilozi

• Samsung sp-p300.jpg
    Samsung sp-p300.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 125
Poslednja izmena:
I ja sam merkao taj samsung .. prvo sto je veoma mali, cena izuzetno pristupacna a procenjen vek trajanja "lapme" (koja i nije lampa) je preko 10.000 sati !!! jedini problem koji sam video po raznim testovima je to sto trazi dooobro zamracenje da bi se uzivalo u slici ...

Mali dodatak: imao sam prilike da mi u kuci bude projektor nekih 10ak dana pa sam bas pokusao to za TV ... staznam nije lose ... mora da se saceka da se digne komp, da se pokrene i "zagreje" projektor ... nije bas toliko jednostavno kao sa daljincem ...

mada kada jednom krene posto imam Windows MCE zavalim se, daljinac, veeeelika slika a jos je i koriscen u sobi koja inace ne prima mnogo direktne svetlosti tako da se pokazalo kao skroz OK ... opet problem trajanje lampe .. najvise je 3000 sati sto sam ja vidjao po projektorima koji su za normalne pare a to ipak i nije nesto ...

sa druge strane ... nas cetvorica i PES ... aaaaaa....... koliko mi je samo zena ispizdela !! :p

Poslednja izmena:
Kao prvo moras znati koliko ce tvoj LCD projektor imati ANSI Lumens ako ti je cilj recimo dijagonala od 60-100" onda 1000 Lumena ti je minimalna vrednost za dobro zamracenu sobu (cinema look) a sve preko 1600 lum moze se gledati i u svetlim sobama bez roletni...ono sa zavesama belim nista zamraceno e sad najbolje je da imas preko 2000 lum. onda mozes da uzivas u svim uslovima naravno na ove vrednosti utice polozaj izvora dnevnog svetla (prozora) nikako nasuprot platnu...drugo izvori svetla tipa stone lampe itd ipak ne zelis da se saplices u sobi.. znaci sve preko 1600 ANSI vredi za sve uslove svetlo tamno...Uvek ces imati problema sa geometrijom jer moras naci idealan polozaj za projektor u sobi i mesto za platno i onda izgubiti ces par minuta da ga nastelujes sem ako neces da ga kad ga jednom namestis fiksiras i ne pomeras..moras paziti na prasinu jer ventilatori za hladjenje lampe su kao usisivaci prasine a posto vecina lcd projektora ima filter za prasinu i projektor se sam iskljuci kad je filter zaprljan i ne moze se ponovo upaliti dok se ne ocisti (pocetnicka frka prvo sto pomislis crkla lampa posle ni 100 sati gledanja a poslednje na sta pomislis je filter) ...E sad 99% projektora ima predpaljenje - ne pali se odmah kao sto ni odmah ne sme da se ugasi vec cekas da se lampa stabilizuje i upali odnosno kad se ohladi onda se moze ugasiti to je reseno preko LED diode dok je crvena ne pali kad je zuta i zelena sigurno je za rad ili da se ugasi....Za start cekas ispod 30 sek. ne vise od minut..a za gasenje i desetak minuta zavisi koliko je radio..1/4 - 1/3 cene projektora je cena lampe..i ono trajnost 5000 sati ti je u labaratoriskim uslovima ne znam nikoga kome je lampa trajala koliko su rekli ..jako su osetljive na vlagu..drmanje...nepravilno gasenje (citaj koce ceka da se ohladi)...itd
Ovo govorim iz iskustva jer firma u kojoj radim ima dva EIKI LC-X71 projektora od 5500 ANSI-a i veruj mi na sajmu sa svim onim reflektorima i blestanjem u sali slika dijagonale 150" na specijalnom platnu koji smo kupili uz njih izgleda fenomenalno...(ako izuzmes sve nedostatke na video materijalu koje se uoce zbog velike dijagonale)...skoro ko na tv-u izvor video signala je bio DVD dogodine cemo ici na 720 ili 1080i samo da nadjemo BR Player..ne mogu da se zezam sa laptopom...uvalis hostesama diskove pa neka pustaju...
Samsungov model Samsung SP-P300 pa evo par stvari kad sam razmisljao o njemu ima samo 25 ANSI-a...po nekima minimum za malu totalno zamracenu sobu je 300 ANSI samo ne znam kako su to merili...ima samo VGA D-Sub i Vido in RCA...dobijas VGA kabal uz njega dijagonala je od 0,3-1,5m na daljini od 0,5-3m (ove vrednosti svati okvirno) rezolucija 800x600... ide na adapter i imas mogucnos da stavis bateriju na koju se postavi LED projektor i kako kazu omogucava od 2 do 2,5 sati gledanja cena u UK je od 500-550 GBP a baterije 110-130 GBP e sad licno isti nisam video ali sam video LCD BenQ od 900 ANSI lumena i to je blagi uzas ako imalo ima svetla..kad se zamraci soba onda moze da prodje ali slika koja isla sa DVD-a je za mene bila mutna..bez obzira koliko je podesavali a gledali smo je na platnu dijagonale 1,5m namenjenom za kinoprojektore...e kad smo je smanjili na oko polovinu platna slika je bila dobra...ali tad vec dolazimo u rang cene LCD TV-a..
Izvini sto ugnjavih ali ja sam se lozio da u kuci u jednoj sobi napravim kao bioskopsku salu za gledanje filmova i da tu stavim LCD Projektor ali sam odustao mogo su osetljivi, skupi...tako da smam uzeo LCD TV i sobu pretvotio u biblioteku...

Poslednja izmena:
thx na detaljnom opisu....
ljudi da vam pricam. sad se napalio na laser tv. po nekim pricama do kraja godine ce im cene biti oko 1000$ za 40'' pocetkom sledece ce ta cena biti za 50''.
:)
a posto je meni ovo interesantno tek oko februara najverovatnije ce tako nesto da padne. nema potrosnih delova. jeste da projector ima vecu dijagonalu ali ovi imaju extra sliku. a i cool izgledaju.

Koliko kosta taj samsung!

kako izgledaju ti laser tvji? stavi sliku...

i kako funkcionise ta tehnologija? jel znas da objasnis?

meni kako su neki rekli sto se bave prodajom na jesen ce se videti ko ce da ispliva.

lcd, plasma ili laser posto lcd isto experimentisu sa nekim fosfornim premazima za poboljsanje slike itd. sve u svemu posto ja tek planiram na prolece da uzimam sad samo snimam polako trzite i gledam kako cene padaju :)

Vrh Dno