Šta je novo?

Projektor umesto LCD/Plasma televizora?

grujicd

Čuven
Učlanjen(a)
17.06.2003
Poena
609
Razmišlja li neko na treću stranu - projektor? Već imam 72cm CRT koji je sasvim dobar za SD, verovatno bolji od skoro svakog LCD-a i plazme. Njega bi zadržao a projektor bi onda koristio samo za HD materijal, koji je u ovom trenutku poneki filmov ili serija. I to je kod mene u vrh glave par puta nedeljno. A kad za par godina dođe HD i na kablovsku (ovo optimistički, pošto sam na KDS-u :mad:), onda može da se uzme i neki LCD/plazma, šta već tad bude aktuelno za svakodnevno gledanje. Naravno filmovi bi i dalje išli na platno, niti verujem da će 80-100" paneli postati pristupačni u međuvremenu, niti imam toliko prostora. Platno se spusti samo kad treba, i nema veze ako zauzme pola sobe.

Mane projektora:
- sijalica traje par hiljada sati i skupa je - nije toliko bitno ako se gleda par filmova/serija nedeljno
- dobra slika samo u mraku - opet, ako se koristi kao zamena za bioskop, prihvatljivo
- ventilator koji se čuje - koliko vidim HT modeli uglavnom nisu problematični po tom pitanju, npr. neki Epsoni koje šmekam prave samo 22db
- problem sa pozicioniranjem - ne može u svaku sobu - i ovo mi nije problem
- cena - Full HD projektori su red veličine 1500e pa naviše, a tu je još i platno koje može da bude par stotina evra, npr. ako je motorizovano.
- nepogodnost za Wii - jer se igrač kretanjem ubacuje u snop projektora. Ovo mi malo smeta, ali s obzirom da inače jako retko palim Wii...
- malo je ipak cimanje da se namesti platno svako put, posle gašenja treba čekati da se ohladi sijalica.
- nema tuner. Ako se uzme da ionako nema smisla dok kablovska ne ubaci HD, sa tim HD-om stiže i njihov tuner tako da ovo i nije tako strašno.

Inače oduševljenje projektorom nije samo teoretsko, gledao sam ga u par navrata na Hi-fi show-u i taj osećaj ne može nikako da se meri sa televizorčićima od par desetina inča dijagonale :D

Poslednja izmena od urednika:
Hvala Saša što si ovo prebacio u novu temu, tamo gde je bilo izgubilo se za tili čas.

Setio sam se još jedne prednosti projektora u odnosu na LCD - manje se nerviraš ako imaš malu decu koja bi stalno da pipkaju šta ne treba :crash:
Podrazumeva se naravno da je projektor negde visoko a ne na stolu. U tom slučaju je ovo kontraargument.

'Ajde da podelim svoja iskustva... :)

Soba 4x7m u obliku pravougaonika, yamaha receiver, 5 zvucnika (jos mi nedostaje subwoofer), digitalni audio izlaz preko koaksijalca iz kompa, 10m kabla do projektora...
Improvizovano platno 2x3m (tkanina, zategnuta), koja se dize i kaci na plafon (iza njega 72cm samsung naravno :))

projektor
HITACHI CP-RX78,1024x768,2200 ansi,6000
Eco Mode 1600 ANSI Lumens
Contrast ratio 400:1
Lamp 190W UHB
Lamp life 3000 hours (Normal Mode) / 6000 hours (Eco Mode)

Sve gledam u ECO modu i fantasticno izgleda (ipak je u pitanju soba koja se zamraci), rezolucija je dovoljna za 720p varijantu filmova. Postoje i HD i HD readu verzije projektora, ali vam mogu reci da je ovaj extra za ove pare (~600€).
Sa razdaljine od 3,5m baca sliku preko celog platna i osecaj je isti kao u bioskopu, cak i bolji, wc-pauza, refill kokica, niko ne ustaje isprad tebe ;))

Ventilator se skoro i ne cuje, vrlo je tih, lampa traje poprilicno dugo ~6000h (bar tako kazu), a ja ionako gledam samo po koji film tako da mislim da ce lampa da izdrzi poprilicno.
Sve u svemu, najbolju ocenu daje reakcija svih koji dodju da pogledaju film, uz jedan poprilican zev: "auuuuu, covece, ovo je bolje nego u bioskopu" ;)

Da ne duzim vise, slika na HD televizorima je bolja, zivlja i mnogo mnogo lepsa, ali svi znate onaj lep osecaj gledanja filma u bioskopu... e pa to i jos malo vise u kucnoj varijanti :)

poz.

Mane projektora:
- sijalica traje par hiljada sati i skupa je - nije toliko bitno ako se gleda par filmova/serija nedeljno
- dobra slika samo u mraku - opet, ako se koristi kao zamena za bioskop, prihvatljivo
- ventilator koji se čuje - koliko vidim HT modeli uglavnom nisu problematični po tom pitanju, npr. neki Epsoni koje šmekam prave samo 22db
- problem sa pozicioniranjem - ne može u svaku sobu - i ovo mi nije problem
- cena - Full HD projektori su red veličine 1500e pa naviše, a tu je još i platno koje može da bude par stotina evra, npr. ako je motorizovano.
- nepogodnost za Wii - jer se igrač kretanjem ubacuje u snop projektora. Ovo mi malo smeta, ali s obzirom da inače jako retko palim Wii...
- malo je ipak cimanje da se namesti platno svako put, posle gašenja treba čekati da se ohladi sijalica.
- nema tuner. Ako se uzme da ionako nema smisla dok kablovska ne ubaci HD, sa tim HD-om stiže i njihov tuner tako da ovo i nije tako strašno.

Inače oduševljenje projektorom nije samo teoretsko, gledao sam ga u par navrata na Hi-fi show-u i taj osećaj ne može nikako da se meri sa televizorčićima od par desetina inča dijagonale :D

Koliko osećaš potrebu za većom rezolucijom? Nije 1024x768 ni toliko, samo kad bi bilo wide. Ovako kad pustiš neki cinemaskop film, možda koristiš 300-400 piksela po visini, što je stvarno premalo.

Koliko osećaš potrebu za većom rezolucijom? Nije 1024x768 ni toliko, samo kad bi bilo wide. Ovako kad pustiš neki cinemaskop film, možda koristiš 300-400 piksela po visini, što je stvarno premalo.

Pazi, razmisljao sam se i gledao svasta... ti wide projektori su super, samo malo vise kostaju u vecim rezolucijama, ali zato su namenski pravljeni za to.

Meni iskreno ne smeta crna slika (citaj malo svetlija) gore i dole na platnu, taman tu stane titl :), sve zavisi kako ga namestis. 400 piksela po vertikali je sasvim dovoljno, a piksele neces ni videti na toj razdaljini. Ionako najcesce gledam dvd rip verzije filmova, mrzi me da cekam hd rip varijante, tako da sve izgleda super... k'o sto rekoh, ako hoces rezoluciju i kvalitet slike tv rulz, a za sve ostalo tu je masterk... ovaj projektor. :guitar:

Moj drugar je skoro kupio ovaj model
http://www.itsvet.com/proizvod/benq-w500/comp_tehn_projectors/21/196
Bio sam kod njega i projektor je za te pare odlican plus ima rezoluciju od 720p.
Ne znam kakva je marka benq-u ali slika mu je odlicna.Znam samo da ima dosta funkcija sto se tice podesavanja slike.
Pa ako neko planira u skorije vreme da kupi projektor mozda moze i ovaj model da uzme u razmisljanje.

Stvarno povoljno, to je već ok varijanta za kućni bioskop, pošto je Wide i ima 3xLCD a ne DLP. DLP ima rainbow efekat pa nije baš pogodan za gledanje pokretnih sadržaja. Čak i kad se doda trošak za platno, to je u rangu cena osrednjih 40" tv-a, a dobija se bar duplo veća dijagonala, tj. 4 puta veća površina slike.

Nazad
Vrh Dno