Šta je novo?

Projektor kao tv/bioskop

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
Dakle da li je moguce za nekih 1200e kupiti:

projektor
platno
tuner(tuner nije 100% neophodan ako nista drugo povezao bih jedan komp sa tunerom na njega)
koji ce se koristiti kao tv i bioskop u stanu

koliko dugacak moze biti kabl koji dovodi tv signal/video do projektora sa kompjutera?

da moze da se vidi relativno dobro i po danu (da ne moram skroz da zatamnim prostoriju)

Teorijiski da realno ???
Da objasnim nacices brdo platana i projektora koji ce uci u tvoj cenovni rang i onda ces svatiti niz stvari na koje nisi obracao paznju.
1. LCD projektori moraju da imaju preko 1200 ANSI lumena dabi bili gledljivi u sobi uz prosecno zamracenje sto vece to bolje i da je rezolucija minimalno 1024x768 i pazi ako ces ga koristiti kao tv na wide format podrsku. Svi LCD projektori se greju ko ludi i maju zastitu od pregrevanja koja ga iskljucuje na neko vreme dok se neohladi i preko toga obicno 30 - 60 min i to je kod boljih reseno setovanjem u meniju a kod opet nekih "boljih" je hardversko pa zna da kida zivce i naravno prasina koja je cest uzrocnik "mrtvog LCD-a" dok se filteri ne ociste i obezbedi protok vazduha.
Najbitnije za svakog je zivotni vek lampe i njena cena kao i mogucnost nabavke u Srbiji prosecno lampe traju od 2000 do 6000 sati. i jako su osetlljive na uslove rada (akanje) cena im je cesto 1/6-1/4 cene projektora
2. Platna ima ih vise vrsta najbolje je po meni titan belo platno namenjeno bas lcd projektorima cesto se platna namenjena kinoprojektorima prodaju i kao platna za lcd ali postoji neka kvaka u sastavu nanosa i nedaju istu sliku potvrdjeno. za platno je vazno da ima kutiju u koju se namotava po upotrebi kako bi se stitilo od prasine i UV zraka koji ostecuju sloj te povrsina zuti...e sad neko ko se razume u hemiju koja m nije jaca strana da objasni.
3. duzina kabla relativna zavisi dali signal dovodis sa vGA, DVI ili SVHS izlaza aja nikada nekoristim kablove duze od standardnih mislim da je to 1,X m nisam siguran

Konkretno ja sam radio sa SANYO PLC-UF15 (1600x1200, 1000:1, 7700 ANSI) i platnom Da-Lite 150" izvor laptop racunar i dvd player Pioneer 380 i utisci su ovakvi u hali velicine one najvece hale, poslednje na Beogradskom sajmu sa svim upaljenjenim osvetljenjem (Sajam nautike u Londonu) slika je kao na CRT TV-u za mene premekana pod vestackim osvetljenjem iskreno taj projektor sam koristio 20-tak puta na raznim sajmovima i prezentacijama ali nikad u potpuno zamracenoj prostoriji ajde da kazemo nikad u atmosveri bioskopskog mraka.
Svojevremeno sam se bavio tom idejom da uradim nesto isto kao ti ali sam odustao u korist LCD TV-a mnogo manje muke namestanja i posla

Poslednja izmena:
hvala na detaljnom odgovoru.

u principu idealno bi bilo imati LCD TV za gledanje televizora i projektor + platno za gledanje filmova ali to ondak izadje bar 2.5k eur :|

Vrh Dno