Šta je novo?

Programi za obradu fotografija i videa

Carnex

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Prvo, da se ogradim. Možda ovde nije mestu ovoj temi ali mislim da bi bilo lepo da se može zaokružiti priča o fotografiji i videu na jednom mestu.

Elem, komercijalne programe svi uglavnom znamo i neću da tupim o njima. Photoshop, Lightroom, Premier, Vegas, Final Cut... Ono što bi voleo da iznesem ovde su moja iskustva sa besplatnim programima jer već duže vreme se iz petnih žila trudim da ne piratujem ništa osim igara. Elem, navešću par programa koje koristim naje-više redovno ili se učim njima. Takođe se ne bavim videom pa ne mogu ni da pričam o tome sem da mi je rečeno da je Vax moćan ali do zla boga komplikovan.

- Gimp - Da krenemo od možda najboljeg izdanka "open source" ideje. Gimp je neverovatno moćan program za editovanje slika. Dosta zaostaje za fotošopom ali ne postoji drugi program te namene sa kojim se Gimp ne može nositi rame uz rame. Glavne mane su mu neoptimizovanost i interfejst koji prati svoju logiku, pa ako ste navikli na išta drugo ovde vas očekuju prave porođajne muke dok se ne naviknete. Srećom ima tutorijala po internetu pa se može naučiti dosta toga relativno brzo.

- Fast Stone Image Viewer - besplatan program filme Fast Stone koji se izgleda reklamira tako što daju svoj najbolji proizvod besplatno. Podržava razne RAW formate (Canon, Nikon, Sony, Fuji, Pentax...) kao i najosnovnije i neke dodatne bitmap formate (JPG, JP2, TGA, PNG, TIF, PSD, GIF, TGA, EPS...). Od manipulacija omogućava sve osnove za manipulacijom veličinom, dosta alata za manipulacijom bojama i svetlom ali isključivo na celoj slici (nema odabira zona) kao i alati za izoštravanje/zamućivanje i clone/heal. Neki estetski efekti tipa ramova i crtanja prostih obika bi zaokružili ponudu ovog programa. Ali sve te efekte je moguće primeniti na velik broj fajlova kroz prilično robusan sistem za automatizaciju procesa. Daleko od Lightooma ali kao besplatna kombinacaja programa za pregled i laku obradu slika, po meni ubedljivo najbolji.

- Paint.net - Napucani M$ Paint. Ima mnogo mogućnosti u odnosu na paint ali zanemarljivo malo u odnosu na bilo koji ozbiljniji program. Prednost je u tome što je interfejs neverovatno jednostavan i intuitivan. Ako vam trebaju manji zahvati na slikama, probajte ovo, možda bude taman dovoljno.

- Photoscape - Frankeštajn izdeljen u gomilu podprograma. Nudi prednost gomile automatizovanih procesa tipa pravljenja kolaža i animiranih gifova, ali sve to je pokvareno veoma ograničenim podešavanjima opcija koje nudi tako da na primer osvetljenost možete podesiti samo na predviđenih 9 vrednosti. Ipak, ako ste osoba koja preferira gotove efekte Photoscape ih ima pregršt.

I za kraj jedan program koji nije besplatan ali ekstremno koristan svima koji rade velike formate.

- Ben Vista Photo Zoom Pro - nemam mnogo šta da kažem osim da ukoliko vam treba uvećavanje slika, bolje od ovoga ne postoji po mom znanju a nije ni toliko skup. 70E za kućnu i 170e za profesionalnu primenu čini kap u moru u porešenju sa foto opremom profesionalca.

Za kraj da navedem.
Gimp postoji za sve tri glavne platforme - Windows, Mac i većinu distribucija Linuxa.
Photo Zoom Pro postoji za Windows i Mac
Photoscape, Paint.net i Fast Stone Image Viewer samo za Windows

Poslednja izmena:
Da dodam jedan rad, rađeno samo pomoću Fast Stone Image Viewera. Korišćeno dosta stvari, clone, heal, curves, lighting, colors... Napominjem da obrađena fotografija ne deluje ni približno toliko izveštačeno u punoj veličini a i išao sam na pastelni izgled i da fotografija ne curi, teren je takav.

p1m.png
p2m.png

E, sada. Čitam po forumima da ljudi imaju neke svoje omiljene trikove za obradu fotgrafija ili početak obrade, rutinu koju ponavljaju na 90% fotografija pre doterivanja. Ja lično nemam više (odučio sam se od lightrooma i kombinacije Shapness, Noise removal, vibrance i to je bilo veoma teško za mene) ali bih voleo da znam ako vi imate neke takve rutine i/ili savete.

Poslednja izmena:
Sve od fotke do fotke zavisi, taj fast stone je dobar pregledac ali ne i neki editor slika.. Ipak su ovi iz placenog tabora dosta jaci za profi edit..

ps. daj malo vecu rezu ove dve slidze da vidimo..

ako si skroz u fazonu freewareta, probaj da predjes na linux, u fazi razrade je program darktable, dosta lici na lajtrum, iako nije to to

@RaveN_
Hvala za darktable, videću kakav je kada reinstaliram Ubuntu na laptop ili dignem virtuelnu mašinu. Mada, vidim da se radi Windows port, samo se vuče.

@seizmos
Slažem se da je ograničen ali od besplatnih programa na windowsu koji su u stilu lighrooma, nisam našao bolji. Mada probaću darktable. Eh, da, fotografija je ispala ogavno kada sam je oštampao :( A evo je i u punoj veličini (kako je očigledno uklanjanje cveća u velikoj rezoluciji...). Stekao sam da naviku da snimam u PNGu da ne degradiram forografije konstantno jer se često vraćam već obrađenim fotografijama a on ne čuva EXIF stoga dodajem i EXIF (18-55 II kit objektiv).

vinograd2 by Otoklik, on Flickr

exif.jpg

Poslednja izmena:
I za kraj jedan program koji nije besplatan ali ekstremno koristan svima koji rade velike formate.
- Ben Vista Photo Zoom Pro - nemam mnogo šta da kažem osim da ukoliko vam treba uvećavanje slika, bolje od ovoga ne postoji po mom znanju a nije ni toliko skup. 70E za kućnu i 170e za profesionalnu primenu čini kap u moru u porešenju sa foto opremom profesionalca.

Ko vec hoce da plati, Perfect Resize 7 Pro je takodje u najuzem izboru. Sa ovim programom sam radio sjajne velike printove od nezamislivo malih rezolucija! :)

Imam jedno pitanje i mislim da je ovde prikladno mesto da se pita.. Od skoro sam poceo da se bavim slikanjem ( znaci iskljucivo za svoju dusu) na preporuku sam uzeo aparat Fuji s9600 za nekih 100e fino ocuvan i meni se jako svidja kako i radi i kako pravi slike , e sada me interesuje sledeca stvar , obicno kada slikam napulju stavim filter (dobio sam uz kupovinu aparata) jako dobro ispadnu slike kada se slika napolju , sami oblaci i pozadina slike je mnogo bolja (ali naravno opet kada se provuce kroz neki photoshop ili slican program dobije se mnogo bolja fotka) , Mene interesuje koji od navedenih programa ili neki koji mozda nije pominjan u temi ima opciju recimo da kad namestim parametre za jednu sliku (recimo slikao sam 20 30 slika manje vise slicnih sa slicnom pozadinom) i da primenim iste te parametre na svih 20 slika da ne moram posebno da namestam , mislim mozda i sam photoshop ili lightroom sa kojoima ja radim imaju takvu opciju ali ja ne mogu da nadjem .

Pozdrav,
Aleksandar

Imam jedno pitanje i mislim da je ovde prikladno mesto da se pita.. Od skoro sam poceo da se bavim slikanjem ( znaci iskljucivo za svoju dusu) na preporuku sam uzeo aparat Fuji s9600 za nekih 100e fino ocuvan i meni se jako svidja kako i radi i kako pravi slike , e sada me interesuje sledeca stvar , obicno kada slikam napulju stavim filter (dobio sam uz kupovinu aparata) jako dobro ispadnu slike kada se slika napolju , sami oblaci i pozadina slike je mnogo bolja (ali naravno opet kada se provuce kroz neki photoshop ili slican program dobije se mnogo bolja fotka) , Mene interesuje koji od navedenih programa ili neki koji mozda nije pominjan u temi ima opciju recimo da kad namestim parametre za jednu sliku (recimo slikao sam 20 30 slika manje vise slicnih sa slicnom pozadinom) i da primenim iste te parametre na svih 20 slika da ne moram posebno da namestam , mislim mozda i sam photoshop ili lightroom sa kojoima ja radim imaju takvu opciju ali ja ne mogu da nadjem .
Pozdrav,
Aleksandar

Da se razumemo na pocetku, slika i slikarstvo i slikanje je nesto sasvim drugo. Foto aparat radi fotografije, ti se bavis fotografisanjem a fotografija je druga vrsta umetnosti od slikarstva, iako dele neke principe.
Drugo, daj malo poradi na pravopisu, gramatici i jeziku kojim pises/govoris, glavobolju sam dobrio od 3 citanja tvog posta dok nisam razumeo sta si hteo da pitas.
Trece, za Lightroom sam siguran da mozes da odradis to sto si pitao.
http://livedocs.adobe.com/en_US/Lig...t=WS96BD1CC9-CC31-4cc2-9300-9BBFBE6CDFBC.html

Od skoro sam poceo da se bavim slikanjem ( znaci iskljucivo za svoju dusu)...

Ako si poceo da se bavis slikanjem, onda si pogresio forum. Slikari slikaju, a fotografi (i amateri i profi) fotografisu. Sama ti rec kaze ko sta radi klik ;)

Mene interesuje koji od navedenih programa ili neki koji mozda nije pominjan u temi ima opciju recimo da kad namestim parametre za jednu sliku (recimo slikao sam 20 30 slika manje vise slicnih sa slicnom pozadinom) i da primenim iste te parametre na svih 20 slika da ne moram posebno da namestam , mislim mozda i sam photoshop ili lightroom sa kojoima ja radim imaju takvu opciju ali ja ne mogu da nadjem .

Ako koristis Photoshop i ako su parametri za sve fotke potpuno isti, onda mozes da koristis actions. Krenes da "snimas" akciju, odradis sva potrebna podesavanja i kad zavrsis, zaustavis snimanje. Posle se ta akcija moze primeniti jednim klikom na svaku sledecu fotku.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nazad
Vrh Dno